Reklama

Reklama

Epizody(10)

Francie, 19. století: Na lavičce v parku se jednoho odpoledne setkají dva postarší pánové, Bouvard (Jiří Sovák) a Pécuchet (Miroslav Horníček). Zapovídají se a zjistí, že jsou oba dva písaři a mají necelý měsíc do penze. Kromě toho je pojí společné zájmy o vědu, literaturu a umění. Když pak Bouvardovi zemře kmotr a odkáže mu velkorysou částku, Bouvard si vzpomene na svého přítele, zakoupí statek na venkově a oba tam odjedou oddávat se vědám. Jejich diletantské pokusy pěstovat melouny, konzervovat jídlo nebo rozbít atom končí obvykle naprostou katastrofou, staříci přesto nepolevují a žijí životem, po jakém vždy toužili. (Oskar)

(více)

Recenze uživatele laepus k tomuto seriálu (11)

Byli jednou dva písaři (1972) 

Absolutní vrchol (nejen) české seriálové tvorby. Člověk to může vidět dvacetkrát a pořád se tomu bude smát. Improvizační schopnosti Horníčka i Sováka jsou nepřekonatelné a srovnám-li to s knihou, tak si myslím, že z ní vytáhli právě to nejpodstatnější - tu parodii měšťáka, který se domnívá, že všemu rozumí. ()

Dědictví (1972) (E01) 

Takhle má vypadat vstup do seriálu. Jasně napsané postavy, srozumitelná zápletka celého seriálu a divák se chtě nechtě musí těšit na další díl. I když jsem to právě viděl minimálně potřicáté (nepřeháním), pořád je to dokonalý herecký koncert a úžasný improvizační jazykový humor obou dvou hlavních představitelů. Scény v kavárně, v úřadě, v realitce... Hned jdu na další díl. ()

Meloun (1972) (E02) 

"Jéé, bažant? A kde ho ulovil? A kde si ho upek?" Začínají perlit a řádit na venkově jak Černá ruka. Nejdřív to od nich schytává agronomie. ()

Návštěva (1972) (E03) 

Je to pro mě možná trochu slabší díl, přesto nemám sebemenší problém za herecké mistrovství pánů Sováka a Horníčka stále dát s klidem pět hvězd. To, jak ze všeho dokonale vybruslí je tady unikátní - jezírko? zřícenina? poustevník? ústřice? skleničky? za každých okolností musíš prostě jet tu svou a nenechat vidláky, ať ti do toho kecají. ()

Kozel (1972) (E04) 

Příběhově ucelenější děj, od začátku do konce jedna a táž zápletka s krásnou pointou na závěr. Scéna se starou Lefevrovou a Ferdíkem a Leonem je parádní - stejně taková jako s advokátem v prvním díle. ()

Likér (1972) (E05) 

Buvardénka, Pekyšetka, Rozálinka... taky lehký spor mezi oběma pány - scéna u kotle, kdy se těší na peníze - pak ta, kde si vyprávějí sny - bouchající konzervy a nakonec i likér - fakt by mě zajímalo, jakou měl ten likér chuť. ()

Anatomie (1972) (E06) 

Jeden z nejpovedenějších dílů. Rozmanitý děj - několik chorob, které léčí - scénka s kostrou a vyšperkované hlášky (např. čerstvě mrtvý, na kokota...) zejména Bouvardovy. A poslední věta, kdy záměrně vylezou z role a baví se s kamerou. ()

Divadlo (1972) (E07) 

Copak byl Athos slepec? :D Skvělý díl, kdy si dělají legraci sami ze sebe, z herců, divadla a režisérů. Navíc i Dvořák jim více než slibně sekunduje. A ta závěrečná scénka popravy Milady? Dokonalé. ()

Tělocvik (1972) (E08) 

Pro mě jeden z nejlepších dílů. Tady je vidět, že si to podle mě užívali nejvíc - šerm, šplh, kužely, karate a na závěr chůdy. Nejlepší scéna? Když Bouvard vidí na dvoře, že Dvořákovi jde ta chůze na chůdách a začne po něm řvát :D ()

Lebkozpyt (1972) (E09) 

Oproti Tělocviku jde o trochu vážnější díl i se závěrečnou myšlenou a prozřením. K tomu Bouvardův záchvat erotismu a útok na vdovu Bourdinovou. Vyšetření Rozálie, kdy Jerneková prostě nemá šanci vydržet tu dávku, co si ti dva dávají a pak zásun prstů do Dvořákových vlasů - padám :) ()

Svatba (1972) (E10) 

Dobře promyšlený poslední díl s až poetickým závěrem. Samozřejmě i na humor dojde a je ho sdostatek - hlavně scéna, kdy totálně rozloží spiritistickou seanci, pak když Bouvard nadšeně deklamuje "Pecuchetovy atomy!" nebo uspávání prasete. ()

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama