Reklama

Reklama

Letec

  • USA The Aviator (více)
Trailer 3
USA / Německo, 2004, 170 min (Alternativní 164 min)

Obsahy(1)

Postava legendárního průkopníka letectví, podnikatele a filmového režiséra Howarda Hughese (1905–1976) už mnohokrát posloužila literárnímu i filmovému zpracování. Neúnavný dobrodruh, který miloval rychlost a nebezpečí, jeden z nejbohatších Američanů své doby, ale také nenapravitelný sukničkář a psychicky nemocný člověk posedlý nejrůznějšími fobiemi – tato komplikovaná osobnost dvacátého století se v roce 2004 stala předmětem nákladné filmové biografie Letec. Režisér Martin Scorsese je známý svojí zálibou v hollywoodské historii a také patří k jejím největším znalcům, takže jeho volba byla víceméně logická (původní režisér Michael Mann si ho vybral jako náhradu, když se mu nechtělo dělat třetí biografii po sobě). Scénář Letce, jehož autorem je chicagský dramatik John Logan, se soustředil na bouřlivé dvacetiletí (1927–47), ohraničené počátkem natáčení ambiciózního leteckého snímku z první světové války Pekelní andělé a zkušebním letem Hughesova legendárního letadla Herkules. Značné prostředky byly věnovány vystižení dobové atmosféry (scény ve známém nočním podniku Cocoanut Grove) i angažování předních hereckých představitelů. Vedle Leonarda DiCapria v titulní úloze se tu objevují např. Cate Blanchettová v roli Hughesovy přítelkyně Katharine Hepburnové, Kate Beckinsaleová jako jiná filmová hvězda Ava Gardnerová a Jude Law jako bouřlivák Errol Flynn. Ve spolupráci se svým stálým kameramanem Robertem Richardsonem zvolil Scorsese pro jednotlivá období odlišné barevné ladění, např. na začátku se zcela obešel bez červené, přesně ve stylu dvoupásového technicoloru používaného na přelomu dvacátých a třicátých let, a postupně barevnou škálu doplňoval. Snímek nakonec získal z jedenácti nominací pět Oscarů, za kameru, výpravu, kostýmy, střih a ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Cate Blanchettová). Režisér Scorsese znovu vyšel naprázdno a sošku si odnesl až za svůj následující film, gangsterské drama Skrytá identita (2007). (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (811)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach ten Howard! Ach ten Martin!! Ach ta Amerika!!! . . . "Letec" je formou dokonalý hollywoodsky umělecký produkt, obsahem pak mýtůtvorná férie, přestylizovaná sice až běda ale věci ku prospěchu, vizuálně dokonalé Scorseseho filmování a úžasné hrátky s obrazy (už jen ty barvy třeba během >letů< cizelované, že...) v duchu kinematografie všech dob páně Magora H.H. i k obrazu života a doby mistra M.S.! Jsem uletěn... ;-) . . . Mně se už ani nechce nějak rozebírat všechny ty Svoje(!) dojmypojmy, protože to tady už stejně mnohokráte podobnými slovy řekl někdo jiný, ale během (obou) sledování mi hlavou myšlenky jen poletovaly... Musel jsem si ale od prvního zhlédnutí dát pauzu (že to ale trvalo, no, nebyl takový ten pohodový >odletový< čas... ;-), na hodnocení i ev. komentář. Chtěl jsem ten film prostě vidět nejdřív znovu, protože při tom prvním okouknutí mi trošku pila krev ta >stylizovanost< , historická i obrazová - a věděl jsem, že to chce odstup. Tenkrát jsem si prostě nebyl jist, že chci dát filmu pět hvězd... Nu, došlo i na "Aviátora", trvalo to pěkných pár let (a že mám ve skříni takových >úletů< povícero, budu jim muset postupně na penzi provětrat křídla ;-) a jsem spokojen. Ne na sto procent, protože jak byl mr. H. rozporuplná postava, je místy rozporuplný i ten film! . . . Ale pět hvězd d.m.s.n. zaslouží, nejen za tu doslova >stylotvornost< , ale i za skvělou hudbu Howarda (ejhle!) Shorea, který si >zakomponoval< i zajazzoval ke slávě své i díla navěky amen. Bravo!!! - - - P.S. Nu a když už je v souvislosti s "Letcem" mnohdy zmiňován Welles a jeho "Kane", je dobré si uvědomit k pochopení TOHO VŠEHO VIDĚNÉHO i klíčové slůvko života H.H. - filmu nevyjímaje: "Q.A.R.A.N.T.I.N.E"! Ale možná je to taky jen součást mýtu(?), to dnes ví už jen Spasitel... - - - P.P.S. A jen tak pro zajímavost - 8. ledna 1991 vyhlašuje Pan American bankrot. Následně pak Pan American World Airways 4. prosince 1991 oficiálně ukončily svou činnost. Společnost TWA přežila svou konkurenci na pár dnů o rovných deset let. Toť historie a snad i symbol pomíjivosti (...zase jsem si vzpoměl ta Votočkova "Křídla slávy"... :-). - - - P.P.P.S. Když jsem si tu jen tak v dobrém rozmaru po všech letech proletěl zdejší komentáře, došla mi zase bída některých těch >topikových< místních mudrlantů. Škoda, že jste si kluci a holky taky nedali nějaký ten oddechový čas. Třeba i proto, abyste měli čas skutečně(!) vidět víc filmů z celých rozsáhlých dějin kinematografie, abyste trošku pobrali i ty kontexty a taky, abyste si ten film třeba pustili s odstupem znovu. Krom toho, že za to stojí, byli byste i vy trošku větší... ;o) - - - - - (Poprvé viděno kdysi po vydání na dvd, v původním znění s titulky, v originálním formátu obrazu 2,35:1, repete v klidnou neděli 13.3.2011, hodnocení 13640., komentář zde jako čtyřistaosmdesátýtřetí - 13.3.2011) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Už mě zvolna unavují životopisné filmy o kontroverzních osobnostech, které se tváří jako demytizující obhajoba pana Křivě Nařčeného a současně se lačně chytají každého drbu, fámy a pomluvy, kterou o něm kdy kdo řekl. Letec je film, jakých musí Hollywood každý rok pár natočit, aby všechny ujistil, že umí šít do vlastních řad, aby bylo možné pokračovat v diskusi, zda Mr. DiCaprio tentokrát dostane Oscara nebo ne, ...a aby mimochodem připomněly, že nějaká stařičká hvězda je dosud naživu a ve výborné formě (Alan Alda). To poslední vůbec není marné. 60% ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pro mě Martin Scorsese vykreslil velmi přesvědčivě dobu největší slávy jedné z nejkontroverznějších osobností 20. století Howarda Hughese. Leonardo DiCaprio opět potvrdil, že je jedním z nejlepších herců současnosti, Cate Blanchett a Kate Beckinsale se mi též velmi líbili. Naprosto úchvatná kamera, špičkové vykreslení 30. a 40. let a velmi působivý scénář (i když někdy se opakující věci). Podle mého názoru to Martin Scorsese zvádl na jedničku. Pět hvězdiček. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Obrazově i herecky úchvatné FILMOVÉ DÍLO skutečného umělce. Nenudil jsem se ani minutu, stopáž byla o.k. a klidně bych si dal i nášup. A emocionální dopad na mojí osobu byl o to větší, že jsem měl ve svém životě co do činění s obsedantně kompulzivní poruchou, takže dobře vím, o čem Scorsese vyprávěl a že nestřelil vedle, dokazují pocity jednoho z mých kamarádů rovněž postiženého OCD, který byl až šokován tím, jak se v postavě Howarda Hughese našel. Takže díky, Mistře. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Scorsese prechádza režisérskou pubertou a je to vidieť. Letec je oveľa megalomanskejší ako taký Taxikár alebo Zúriaci býk, to je jasné už na prvý pohľad, no je potešujúce, že to čo robí jeho filmy svetovou klasikou, ten základný motív, ktorý sa ťahá celou jeho kariérou ako zlatá niť, zostáva stále rovnaký - hrdinovia jeho filmov sú vždy budovatelia, vodcovia klanov či kmeňov a hlavy rodín, na ktorých pleciach leží obrovská zodpovednosť za prežitie svojho okolia a jeho blahobyt, či už ide o samotného Krista (Posledné pokušenie Krista), otca snažiaceho sa uchrániť svoju rodinu pred pomstychtivým fanatikom (Mys Hrôzy), alebo o vietnamského veterána, samozvaného vykonávateľa apokalyptickej očisty (Taxikár). Toto všetko platí v plnej miere i o Letcovi - Howard Hughes ako majiteľ firmy zamestnávajúcej tisícky ľudí určite nemal pri opätovnom natáčaní Pekelných anjelov pokojný spánok... No ale späť k filmu - čo sa týka hereckých výkonov, tie boli skutočne per excelancé, od DiCapria cez Blanchetovú a Aldu až po Baldwina ba dokonca i Holma, každý z nich išiel na plný plyn a vdýchol svojej postave život tak ako sa na takýto film patrí. Po stránke režisérskej je film rovnako dokonalý, Scorsese je jednoducho Scorsese, jeho štýl sa od filmu k filmu mení a práve na Letca pripadlo jedno z jeho najlepších období. Fakt, že opäť nezískal Oscara je námet na film sám o sebe (tým nechcem spochybňovať Eastwoodovo režisérske umenie, to ani v najmenšom). Také chuťovky ako hudba Howarda Shora či strihová skladba filmu (hlavne tá havária, mňam!) sú už len čerešničkou na torte - päť *, síce nie stopercentných, ale stále ešte päť. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (62)

  • Leonardo DiCaprio si zahrál ve dvou filmech, které pojednávaly o největších dopravních prostředcích své doby: ve snímku Titanic (1997) šlo o největší parník, v Letci o největší letadlo ze dřeva/létající člun H-4 Hercules. (Dvojirakri)
  • Leonardo DiCaprio strávil den s Jane Russell aby si poslechl její vyprávění o Howardu Hughesovi, pro kterého tato proslulá kráska opakovaně pracovala. Podle ní to byl tichý, ale zároveň extrémně tvrdohlavý muž, který vždy dotáhl věci do konce. (HellFire)

Související novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

„Letec“ podle Nolana?

„Letec“ podle Nolana?

19.02.2011

Christopher Nolan ještě ani nezačal točit pokračování Temného rytíře a už má jasnou představu o tom, co chce dělat pak. Před mnoha lety totiž připravoval film o životě Howarda Hughese, avšak musel… (více)

Pohádkový Scorsese?

Pohádkový Scorsese?

24.01.2010

Filmových projektů, u nichž se počítá s \"Martyho\" účastí, neustále přibývá. Nakonec to ale vypadá, že je smete ze stolu jistý Hugo Cabret. Pokud ano, Scorsese po mysteriózním thrilleru (který v… (více)

Reklama

Reklama