Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Dostali mě, Jacku, nic víc. Život obsahuje zrnko rizika.“ - „Vy nepoznáte, kdy jste poražený.“ - „Poražený? Já nejsem poražený! Jen natřený dehtem a obalený peřím!“ Ve výsledku byla ovšem neporazitelná spíš hlavní postava, která měla snad 9 kočičích životů. Malý velký muž je docela netypický western. Hlavním hrdinou (obrovský a náležitě využitý prostor pro Hoffmana), způsobem vyprávění/členění, občasným humorem a celkovým nadhledem. Délka není zrovna moc divácká, na druhou stranu nudit se nezačnete, na to Penn vypráví až příliš zajímavě. Některé pasáže jsou vyloženě parádní, nejvíc se mi líbilo pistolnické období (budu se muset naučit nasazovat hadí pohled!), které jsem téměř celé prosmál. Jediný problém Malého velkého muže vidím v tom, že sice funguje většina jeho jednotlivých části, ale jako celek už film diváka tolik nestrhne, proto s hodnocením skončím „jen“ na silných 4*, jinak velká spokojenost. „To jsem ještě na tomto světě?“ - „Ano, dědečku.“ - „Toho jsem se obával. No...někdy to kouzlo působí, někdy ne.“ ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála westernů, který nabourává zažitý pohled na dobývání Divokého západu jakožto hrdinného období amerických dějin (vyvraždění indiánské vesnice bezcitnými americkými vojáky, generál Custer jako psychopatický despota atd.). A nechybí tu i mnoho humorných situací. Dustin Hoffman jako nesmělý mladík, opilec, indián, zarostlý tulák či stoletý stařec - ve všech těchto polohách je nesmírně přesvědčivý. Řekl bych, že je to jeho nejlepší filmová role. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Je radost vyprávět, když máte co. O vyprávění a právu trochu jej přibarvit (vždycky půjde jenom o náš výtvor) vznikla již řada filmů. Časové, tématické i výkladové rozpětí však Malému velkému muži zajistilo členství v elitním klubu, kde může popíjet tu nejdražší ohnivou vodu s Forrestem Gumpem nebo Benjaminem Buttonem. Kromě nápady napěchované dobrodružné komedie se před námi odvíjí paralelně jedna z nejsmutnějších epizod americké historie. Vyvražďování domorodých Indiánů sice akcentuje spíše pohled obětí, ale nositele příběhu (jež by jinde byl pouze jeho aktérem) nelze jednoznačně zařadit. Až na zkázonosnou radu generálu Custerovi je víceméně pasivní figurkou, která se snaží přijímat převážně kladné podněty ze všech stran. V co se zprvu nepopsaný list papíru po sérii posbíraných empírií promění, demonstruje o agresivní povaze Spojených států nemálo. Jack v sobě slučuje hrdinu a antihrdinu, čímž mizí černobílé rozdělení klasických westernů. Westernové prvky jsou ostatně znevažovány také jejich hyperbolizací či komentářem vypravěče, jakoby osobou dobře znalou filmů tohoto žánru („mé pistolnické období“). S dobou jeho vzniku spojuje Malého velkého muže mnohem větší shovívavost k nerovnoprávným skupinám; vyzdvihuje historickou úlohu ženy, jež je zde několikrát nositelkou mnohem větší inspirace než věčně destruující muži; přehlédnout nelze ani spojitost s Custerem inspirovanou americkou 1. jízdní divizí, která operovala ve Vietnamu. V mnoha ohledech sice jde o film protiamerický, přesto nabízí vrchovatou porci prvotřídního amerického vypravěčství. 90% Zajímavé komentáře: kleopatra, Radek99, tron, wipeout ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách velice dobře zvládnutý film u něhož mi ale nesednul poměr humoru a dramatu. Malý velký muž sice funguje dobře jako komedie i jako drama, ale dle mého názoru nefunguje úplně perfektně jako mix těchto žánrů. Přeci jen, když se humorné scény s indiánem chodícím pozpátku a obšťastňováním 4 manželek míchají s brutální krutostí nájezdu kavelérie generála Custera, je tento kontrast až příliš markantní a tyto filmové části vedle působí nekonzistentně. Předpokládám, že to byl tvůrčí záměr, ale na aby ten humor k té vší hrůze lépe seděl je scénář málo cynický, téměř vlídný. Jinak ovšem po všech stránkách kvalitní dílo se Dustinem Hoffmanem v obrovské herecké formě. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Opakované zhliadnutie filmu po mnohých rokoch ho stálo hviezdičku. Pominula zvedavosť, ktorá ma pri premiére zbavovala kritického pohľadu. Nejdem kritizovať český dabing, za ten Arthur Penn naozaj nemôže. Ale za miešanie komických a tragických prvkov áno. Nečítal som (a ani nebudem) literárnu predlohu, ale chápem, že takú epicky bohatú knihu nemožno vtesnať do 147 minút. Ale nemuselo to dopadnúť tak, že celý film je poskladaný z rozdielne pútavých epizód, ktorých jednotiacim prvkom je iba Jack Crabb. O herectve Dustina Hoffmana a o zaujímavom vizuále sa nemusím rozpisovať. Ale môj mierne odmietavý postoj k Forrestovi Gumpovi, na ktorého sa mnohí odvolávajú, do istej miery vysvetľuje, prečo tento film nemôžem považovať za mimoriadny. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Celosvětová premiéra proběhla 14. prosince 1970 v New Yorku. (ČSFD)
  • Režisér Arthur Penn si robil pred nakrúcaním rozsiahle výskumy. Sám priznal, že bol výsledkami šokovaný. (classic)
  • Štúdio MGM kúpilo práva na knihu v roku 1964, scenár bol napísaný v roku 1967 a na samotnú realizáciu došlo až po veľkom úspechu filmu Bonnie a Clyde (1967). (classic)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama