Reklama

Reklama

O Janovi a podivuhodném příteli

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Pojďme se podívat na výpravný koprodukční film na motivy pohádky H. Ch. Andersena, jehož dílo uchvacuje celé generace malých i velkých čtenářů svým poutavým dějem, malebnými detaily, svéráznými postavami a především nenásilným prolínáním skutečnosti a fantazie. I když příběh začíná neradostně, věřte, že se vše v dobré obrátí, jak to tak v pohádkách bývá... Po smrti otce vyžene Jana (T. Valík) z domova bohatý kupec. Nezbývá mu tedy nic jiného, než se vydat do světa. Na své trnité cestě potkává muže, kteří jedou do královského města získat ruku princezny Agnes (E. Vejmělková). Všichni však skončí jako zkamenělé sochy. Když v noci Jana přepadnou lapkové, objeví se tajemný muž (F. Bachschmidt dabovaný P. Haničincem) a Jana pomocí kouzelné hole zachrání. Kouzelná hůl a tajemný přítel mu pak pomohou překonat mnoho překážek, které jim připraví kouzelník Magnus (M. Habich dabovaný B. Rösnerem). Ten má totiž ve své moci princeznu Agnes a na svědomí má i její nápadníky. Na Janovi pak je, aby princeznu i nápadníky vysvobodil a pohádka mohla skončit svatbou… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (212)

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Tohle je neobjektivní a nefér a už to nikdy neudělám, ale u téhle pohádky prostě musím - viděla jsem ji jako dítě a znovu se na ni podívat rozhodně nechci. Pamatuju si, že se mi vůbec nelíbila, rodičům jsem říkala, že je "zlá" Dodnes když mám někdy špatný sen, bývá v něm scéna těch jezdců s rohama. Na konci jsem měla pocit, že tam snad není žádná kladná postava, byla jsem z ní dost pesimistická a doneška z ní mám špatný pocit. Pro dospělé možná zajímavý horor, ale jako dítě jsem chtěla vidět něco úplně jiného! ()

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzvláštnějších pohádek, jaké jsem kdy viděla. I když trochu děsivá a pro malé děti asi ne ta pravá ořechová, ale na druhou stranu taky neuvěřitelně kvalitní, zajímavá, originální, s neskutečnou atmosférou a dokonale mrazivou hudbou Petra Hapky. Příběh se dost vymyká klasickému českému pojetí pohádky, ale o to je "O Janovi a podivuhodném příteli" originálnější, rozpoznatelnější a zapamatovatelnější. Na to, že jsem ji už x let neviděla, si ji pořád velmi dobře pamatuju a po těch x let patří k mým nejoblíbenějším. ()

Reklama

Miseet 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice zvláštní snímek. Pokaždé mám po dokoukání takový nepříjemný pocit, ale právě proto se řadí k jedné z mých nejoblíbenějších, jelikož si tuhle pohádku stále pamatuji, ikdyž jsem ji viděla kdysi kdysi hodně hodně dávno. Vládne zde opravdu temná, ponurá, šedá atmosféra a vyvolává opravdu divné pocity. Příběh je sice jednoduchý a podobných námětů existuje spousta, ale stejně je tu něco, co dělá tuhle pohádku vyjímečnou a já osobně ji považuji za mnohem lepší počin, než kdejaké jiné pohádky, které ovládají naše televizní obrazovky každé Vánoce. Je to opravdu velká škoda, že je spíše taková zapomenutá a spousta lidí na ní ani nenarazila. Za mě rozhodně doporučuji, je to něco, co mi uvízlo v hlavě dosud. Celý filmový zážitek ještě umocňuje volba herců v čele s princeznou Agnes, alias Evou Vejmělková, která je zde oravdu půvabná. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na teto pohadce nechapu dve veci. Prvni je ta, ze k dnesnimu dni jsem ji neznal a druha? Proc v takove koprodukci udelali pouze televizni film? Myslim, ze teto strasidelne pohadce k celovecernimu filmu chybi jen malo. Dobry scenar podle Andersenovy predlohy, slusna vyprava, dobra atmosfera a zajimave mezinarodni herecke obsazeni. Zde vsak zaujmou herci v mensich rolich, Kemr, Labuda, Zednicek a predevcim dracice Mapi Galan.-). ()

topi 

všechny recenze uživatele

Stačí se podívat na jména, které u zrodu této temné koprodukční pohádky Hanse Christiana Andersena figurují. Režie - Ludvík Ráža, kostýmní výtvarnice - jeho dceruška Evženie Rážová, výtvarná spolupráce - Olga Vyleťalová, výtvarník dekorací - Jindřich Goetz, kamera - Jan Macák, hudba - Petr Hapka. Výsledkem je psychedelická hororová stylizace, kterou jen tak někdo nenatočí. Podzimní příroda a magická hudba/ruchy/ambient originalitu jen a jen zvýrazňují. V některých fragmentech mě tento příběh připomíná Souboj Titánů (princezna v noci odlétá na koni za čarodějem do jeho sluje, kde dostane otázku, kterou musí druhý den její nápadník uhodnout, jinak zkamení). Mám moc rád filmovou tvorbu Ludvíka Ráže, takový režisér tu opravdu chybí. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Film se od knižní předlohy liší. Zatímco ve filmu můžeme o identitě tajemného přítele spekulovat, v pohádce „Vandronik“ od Hanse Christiana Andersena vyjde najevo, že přítelem byl právě ten umrlec, kterého Jan (Tomáš Valík) ochránil před okradením lupiči. (Nick321)
  • Natáčení probíhalo také na hradě Bouzov. (pávek)

Reklama

Reklama