Reklama

Reklama

O Janovi a podivuhodném příteli

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Pojďme se podívat na výpravný koprodukční film na motivy pohádky H. Ch. Andersena, jehož dílo uchvacuje celé generace malých i velkých čtenářů svým poutavým dějem, malebnými detaily, svéráznými postavami a především nenásilným prolínáním skutečnosti a fantazie. I když příběh začíná neradostně, věřte, že se vše v dobré obrátí, jak to tak v pohádkách bývá... Po smrti otce vyžene Jana (T. Valík) z domova bohatý kupec. Nezbývá mu tedy nic jiného, než se vydat do světa. Na své trnité cestě potkává muže, kteří jedou do královského města získat ruku princezny Agnes (E. Vejmělková). Všichni však skončí jako zkamenělé sochy. Když v noci Jana přepadnou lapkové, objeví se tajemný muž (F. Bachschmidt dabovaný P. Haničincem) a Jana pomocí kouzelné hole zachrání. Kouzelná hůl a tajemný přítel mu pak pomohou překonat mnoho překážek, které jim připraví kouzelník Magnus (M. Habich dabovaný B. Rösnerem). Ten má totiž ve své moci princeznu Agnes a na svědomí má i její nápadníky. Na Janovi pak je, aby princeznu i nápadníky vysvobodil a pohádka mohla skončit svatbou… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (212)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Když pominu pár špatných efektů (a hlavně ten s ptáky a boje s nimi, protože hůř to už vypadá snad jen v Ptákodemii), tak tomu ani nemám co vytýkat. Tohle se mi totiž líbilo hodně. Má to skvělou atmosféru, zajímavý, dobře vedený a vypointovaný děj, je to skvěle natočené a skvěle zahrané (dokonce zde hraje i Labuda), dobře se mi na to dívalo a vůbec jsem se u toho nenudil... Fakt, moc mile mě to překvapilo. A to mě hrané pohádky moc neberou a líbí se mi jich jen pár, ale tahle odedneška bude patřit k těm výjimkám. Ráža mi zde opět potvrdil, že fakt umí, i když ani jemu se ne vždy všechno povedlo. Nicméně Poslední propadne peklu od něj mám pořád o trochu radši, ale i tak se mi O Janovi a podivuhodném příteli líbilo fakt hodně. Naposledy jsem takhle nadšený z hrané pohádky byl u Princezny a půl království - což je sice nedávno, ale předtím dlouhou dobu vůbec nic. 5* ()

Theraphosa 

všechny recenze uživatele

Nevím nevím, jestli by tohle měla být zrovna pohádka, protože, ač mi už byl nějakej ten pátek, co jsem to viděl, moc pohádkové mi to tedy nepřišlo. Spíše strašidelné. Ale příběh byl velice originální a herci výteční. Kvalitě snímku je netřeba se podivovat- stačí se podívat na vlaječku a hned je jasné, jak to se sponzoringem bylo...69% ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Andersenovy pohádky, když jsem byl malý, působily na mě ponure a strašidelně, a na tom se nic nezměnilo. Stejně tak jsem vnímal a vnímám tuto. Nicméně samotný příběh má hlavu a patu a navíc je zpestřený tragikomickou dvojicí Zedníčka a Labudy, která výborně kontrastuje se strašidelnými okamžiky. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní a hodně depresivní pohádka. Osobně dávám raději přednost podobně laděnému Nebojsovi, u kterého se dá i zasmát. A i když se tu pánové Labuda a Zedníček snaží trochu zjemnit atmosféru tak Vetchý a to jeho věčné krutibrko je srandovnější. Ale plus dávám za tu děsivou scénu z parku zkamenělých. Ten pohled do těch živých očí mě několik nocí strašil ve snech ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení na poli pohádek. Inspirace severskými pohádkami je zde patrná zejména v tíživé atmosféře skrytého zla a krutosti světa, jež se k hlavnímu hrdinovi jen tak mimochodem staví nevlídně a nijak mu jeho úlohu neulehčuje. Ve své podstatě jsou ve filmu obsaženy velmi kruté momenty, např. pokus o okradení mrtvoly aj., to se v běžné pohádce jen tak nevidí, ale v tomto případě zapadá podobná událost bez problémů do děje a celkové atmosféry snímku. Pro malé děti možná příliš strašidelné, ale pro ty „velké“ jasná volba. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo také na hradě Bouzov. (pávek)
  • Film se od knižní předlohy liší. Zatímco ve filmu můžeme o identitě tajemného přítele spekulovat, v pohádce „Vandronik“ od Hanse Christiana Andersena vyjde najevo, že přítelem byl právě ten umrlec, kterého Jan (Tomáš Valík) ochránil před okradením lupiči. (Nick321)

Reklama

Reklama