Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (323)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Zítra to roztočíme, drahoušku…! je jedna z mých neoblíbenějších československých komedií. Na nic si nehraje, není v ní žádný zbytečný nános tehdejší doby, ani žádné dokazování, jak bylo za socialismu dobře. Už jen za to si zaslouží uznání. Je to zkrátka výtečná komedie. Jako námět posloužily sousedské vztahy a to zejména vděčná (a věčná?) závist. Obsazení a herecké výkony dvou manželských párů v podobě Kopecký + Zázvorková a Janžurová + Peterka se povedlo na výbornou. Jejich slovní přestřelky jsou perfektní a dokáží mě vždy pobavit. Ty jejich zlomyslnosti, podvody a plány, jak se vytáhnout před sousedy, jsou v jejich podání dokonalé. Nevím, jestli herci improvizovali, nebo to bylo geniálně napsáno. To už je ale jedno. Jde zkrátka o skvělý film, na který se mohu podívat kdykoli na něj narazím. Čtyři velké hvězdy, po jedné pro každou z hlavních postav. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Podobných komedií se v sedmdesátých letech vyrojilo jako hub po dešti. Mírně nahořklá satira a kritika poměrů, ovšem bez hledání konkrétních příčin, naivní děj, humor příliš násilný. Takřka všechny spoléhaly na osvědčené herecké kapacity, které opravdu v mnoha případech myšlenkově chudá díla povznesli. Petr Shulhoff byl rutinérem tohoto ražení, patlat se v záporných českých vlastnostech a jemně kritizovat (samozřejmě klouzal pouze po povrchu) mu šlo. Já bych možná ocenil menší frekvenci v televizi, jinak nic proti ničemu. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to takový ten typ lidové zábavy ve stylu Slunce seno... V tom starém baráku má komedie nepochybně své silné momenty. Po přestěhování do panelového sídliště se kouzlo vytratí. Ono to bude asi i tím, že paneláky prostě uhasí každou legraci svou šedí a neinspirativností. Komedie průměrná, sám bych si ji asi dobrovolně nepustil, ale jako doprovod k nějaké jiné práci, proč ne. 60% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Myslím,že o tomhle filmu si udělá každý svůj obrázek. Ten můj je asi takový,že dřív jsem se u toho i dost nasmála,a to především,když si dělali sousedé naschvály.Teď už mi přijde film dost neoriginální a ve druhé polovině,film spadá do strašné, "nápadité" slátaniny a už to není co bývalo. Iva Janžurová mě ale dostane ať chci či ne. :-) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých komedií všech´dob. Excelentní herecké obsazení Peterka/Janžurová, Kopecký/Zázvorková, skvělý scénář plný neuvěřitelných gagů a odzbrojující tempo dělají z tohohle filmu fakt klenot, a to jeden z nejdražších. Fakt naprosto geniální typicky český film, ale v paneláku to už nebylo ono... Na tohle se můžu podívat kdykoliv, což se u českých komedií často nestává.... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • V závěrečné scéně čekají René Novák (Luděk Sobota) s Naďou Kovalovou (Dagmar Veškrnová) před obřadní síní. Ve skutečnosti se natáčelo před budovou Fakulty strojní ČVUT v pražských Dejvicích. (Merťas)
  • Uklízečka Hortenzie (Helena Růžičková) říká: „A hoď sebou, za chvíli přijdou inkousti, tak ať nám to nepošlapou.“ Termínem „inkousti“ označovala dělnická třída úřednictvo. (sator)

Reklama

Reklama