Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

misterz 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood vo vrcholnej forme, hláškujúci a charizmatický Drsný Harry vlastne ťahá celý film. Tak nejak si predstavujem správneho policajta. Medzi riadkami je cítiť aj silnú kritiku spoločnosti, hlavne čo sa týka nefungujúceho právneho systému, to všetko pod maskou spravodlivosti a demokracie. Výborný snímok, môžem len odporučiť. 80/100 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přes tak kultovní status, slavnou hlavní roli, feeling špinavý 1970s kriminálky, filmařský cit pro nasnímání velkoměsta a dobře ujeťáckýho hlavního padoucha, nemůžu ani teď po letech s klidem zvýšit na 4 hvězdy. Chtělo to totiž střihnout o dobrých 15 minut, což by dějově vůbec nic nezměnilo a přidalo by k*rva spád. Jinak ale jednoznačný sympatie. Dle Eastwooda by už dnes taková (slovy některých kritik) "pravičácko-fašounská fantasy", či "gestapo movie", nemohla ani vzniknout - neboť na to už jsme moc politicky korektní a bez smyslu pro humor. Tím spíš je vlastně DIRTY HARRY cenný. ()

Reklama

Satan 

všechny recenze uživatele

I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk? Clint s velkou bouchačkou vs. slizský záporák. Tohle že bylo ve světě před 40 lety? Poklona. [Přesná stopáž: 98 min] ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Už jen za to, že Dirty Harry odstartoval novou etapu akčních filmů, které se hojně točí i v dnešní době, si Don Siegel zaslouží uznání. Že film samotný má nepopiratelné kvality a patří ke špičkám žánru, to je jen takové malé bezvýznamné plus. Skvělý Clint Eastwood se do hlavní role samolibého detektiva s nabitým kvérem vždy pěkně po ruce hodí jako nikdo jiný a jeho arogantní pohled a bezprostřední hlášky se staly kultem. Scénář byl tedy hodně odvážný, když v politicky napjatých 70. letech představil světu nový typ policisty, který nerespektuje zákony a veřejně nesouhlasí s vysokou politikou, což kritika dala filmu v tehdejší době hodně sežrat. To ale nic nemění na tom, že je to poutavě, zábavně a napínavě natočená kriminálka. Detektivní metody jsou sice občas trochu úsměvné a od Eastwooda se kulky odráží s ještě větší samozřejmostí než od Terminátora, ale to k tomu patří. Hlavní je přeci jenom jedno:" vystřelil šestkrát, nebo jenom pětkrát?" ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Trúfam si povedať že film by mal úspech aj bez Clinta Eastwooda, hoci mal za sebou westernovky tak z neho hviezda stále ešte nebola. Pretože tu nejde ani tak o herecké výkony ako skôr o príbeh, v tom čase musel naháňať obrovský strach a veľké pobúrenie. Vôbec sa nečudujem, že vo svojej dobe bola postava v podaní charizmatického a sympatického Clinta Eastwooda tak populárna. Dokonca si vyslúžila ďalšie pokračovanie série. Veľkou zaujímavosťou je, že takmer od začiatku poznáme vrahovu podobu. To vo filmoch tohto typu nebýva tak často. Na to, že tomuto snímku je už veľa rokov, nestratil takmer nič zo svojej údernosti a pokojne sa na neho bez väčších výhrad dá pozerať aj dnes. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Postava Harryho Callahana vzbudila obrovský ohlas a kritička Pauline Kaelová ji dokonce nazvala "fašistickým prasetem". (ClintEastwood)
  • Režisér Don Siegel si střihl roličku chodce jdoucího podél Harryho auta, když se Harry a Chico vrací na policejní prezidium. (Kulmon)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. prosince 1971 v San Franciscu. (Varan)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno