Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (472)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí na Kameném gezichtu páně Eastwooda a na kovovém výrazu, co patří Magnum 44. To samo o sobě by stačilo na slušný film i kdyby jeho děj byl o výrobě druhé největší zelné placky, co kdy někdo ve Wisconsinu vyrobil. Po pravě, scénář tu není příliš propracovaný a co dělá Drsného Harryho v mých očích zvláštního, je krásně psychopatický padouch, herecky krásně zvládnutý. Bez něj by to byla docela obyčejná kriminálka, kde je detektiv sice charismatickej, ale vpodstatě hrozně nesympatickej. Howgh. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Drsnej Harry. Polda, kterej nejdřív střílí a až teprv pak se ptá. Autorita je pro něj absolutně neznámý slovo, takže je mu šum a fuk, pokud se komukoliv z nadřízenejch nelíbí jeho pistolnický umění. Ale rozhodně ho dokáže vytočit, když grázly, který se mu připletou do cesty a maj to štěstí, že neputujou rovnou na pitevnu, někdo pustí z basy na svobodu. To se v něm pak krve nedořezá a stane se z něj pověstná osina v p*deli, která už jen čeká na vhodnou chvilku vytáhnout na světlo boží svůj Magnum, aby si s ním trošku pohrál .. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

"Když vidím nahýho chlapa s řeznickým nožem jak honí ženu a má erekci tak vím, že nejde vybírat na červený kříž." Dozvídáme se, že tento film je věnován všem policistům San Francisca, kteří byli zabiti ve službě. A hned se přesouváme k bazénu na střeš výškové budovy. Mladá žena plave od jednoho konce ke druhému. Stačí jedna střela do zad a její bezvládné tělo se potápí na dno... "Tohle je magnum 44, největší ruční pistole na světě!" Takhle začíná film, který začal sedmdesátá léta v USA. Zatímco Bezstarostná jízda a Půlnoční kovboj jsou ještě někde napůl v 60-tých, Dirty Harry představil jak to asi bude vypadat. Špinavá, násilná velkoměsta plná pošuků, na které zákony nestačí. A tak musí přijít na řadu velká bouchačka a cynismus lidí, kteří jsou v tomhle denodenně. Do příchodu Harryho byl vrcholem ztvárnění detektiva Columbo (nic proti němu, miluji Columba). Myslíte, že bez Harryho by byl nějaký hláškující John McLane? Šáhlý Martin Riggs? Mstící se architekt Paul Kersey? A jiní hláškující a přehláškovaní drsňáci? Ale kdeže! Rovněž záporák je i na dnešní poměry pěkný hajzl. Žádný promyšlený plán. Prostě vybere si barák a čeká. Motivem jsou samozřejmě prachy. Nedočkáme se žádných vysvětlení, proč se rozhodl střílet lidi... Abych jen nechválil, Harry má i nějaké ty začátečnické chyby, kterých se v pozdějích dílech vyvarovali. Případně jsou vzhledem k datu natočení pochopitelné - viz. Harryho rozmluva s manželkou parťáka, zdržovací scény (obvinění ze šmíráctví). I tak musí každý uznat, že jde o snímek, který předběhl dobu a který zároveň přicházející období nejlépe zachytil. A co by to bylo za koment, kdybych nenapsal hlášku určující celou sérii "Do toho! Udělej mi radost!" ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Eastwood je proste frajer! Mimowesternové role z tohto obdobia sú mu prideľované role poliša, ktorý sa s ničím neserie, je to proste kanón. Príbehovo celkom slušné, aj keď to občas zaváňalo klišovitosťou, na 70te roky veľmi slušný film. Ale oveľa lepšie ako druhá časť 'Magnum Force'. 75%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

A zrodila se hvězda. I přesto, že Clint už v té době měl za sebou hodně úspěšné filmy (především westerny s Leonem) tak stejně byl pro něj Dirty Harry přesně ten typ role, který z něj udělal drsňáka první kategorie. Clint zde stvořil kultovní postavu (speciálně v USA je tohle bez nadsázky kultovní film, který zná prakticky každý) v jejímž stínu (v dobrém slova smyslu, Clint měl ještě řadu skvělých a jiných rolí) se pohybuje prakticky dodnes. Tohle je skvělý a opravdu drsný film, jehož závěrečná scéna je opravdu silná. Úplně z ní sála to rozčarování a pachuť 70. let minulého století. Film, který je po právu legendou. 100 %. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Umělou krev, kterou filmaři použili u první vrahovi oběti v bazénu, vytvořili specialisté ze studia SFX. Základem této směsi byl speciální olej, který bylo možné lehce odstranit, podobně jako vodní řasy. (Novalinda)
  • Filmový štáb najviac zdržiaval senzáciechtivý dav “čumilov“. Jedna zo žien otravovala Clinta Eastwooda s autogramom dovtedy, až kým jej nevypálil zo svojho Magnumu jednu ranu nad hlavu. (marlon)
  • Zodiac znamená v angličtině zvěrokruh a jméno hlavního padoucha je Scorpio Killer, tedy štír. (Rodriguez)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama