Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

Paity 

všechny recenze uživatele

Vlna veksláckých filmů, která zachvátila konec 80. let československý film byla nepřéhlednutelná. Jedním z nejznámnějších počinů byl Kamarád do deště. Chcete se podívat, jak se v republice šmelilo se vším? Jak vydělávaly na svoje podnikatelské začátky naše současné elity a jak se rozkrádal majetek v socialistickém vlastnictví? Mrkněte na tento film. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo na spôsob Vítr v kapse a dostal taký kolotoč zvratov, že sa mi z toho zakrútila hlava. No nepozdávalo sa mi to celý čas. A aj keď som mal chuť v jeden moment už toho kolotoča vystúpiť, nakoniec by som si tú jazdu kľudne zopakoval znovu. Takže sa mi to asi páčilo, štvrtá hviezda je ale s ošúchanými rohmi. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jasně žádnej Godard to není a Tofi s Vaculkou si herecky DiCapriem taky nemůžou tykat, ale má to v sobě super atmosféru konce osmdesátek, tady zabodovala zejména noční Praha a hudba. Obsahový punc super naivity dokáže docela dobře přebít kamarádský vztah Toma s Michalem, protože když je člověk až po uši v hovnech samotnýmu se z nich kolikrát hrabe těžce. ()

Stocki 

všechny recenze uživatele

Snad poslední skvělý film Jaroslava Soukupa, který jsem viděl nejméně třicetkrát ale pokaždé mě zaručeně pobaví. Námět výborný a trio Tofi, Vaculík, Augusta válí. Skvělý výkon předvedl i Ivan Vyskočil v roli kunsthistorika Syřištěho. Plno hlášek a dobrá hudba, prostě já jsem byl spokojen. Horší už to bylo s pokračováním... ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Sice s tvorbou Jaroslava Soukupa (krome filmu Pesti ve tme) nemam nic spolecneho, tak musim uznat ze tento film ma v mem osobnim hodnoceni mnohem vyssi postaveni nez takovy Diskopribeh ci Byl jednou jeden polda. Asi ma na tom zasluhu dobre vybrane duo "hajzliku" v podani Tofi/Vaculik a dobre vymysleneho deje, ktery stavi na prekvapivych momentech a dobrych dialozich. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • „Byl to vůbec první žánr akčního filmu pro mladé publikum, který se u nás natočil. Psali jsme ho přímo na tělo Sagvanovi a Lukymu. Scénář se musel schvalovat na vnitru, kde k němu měli ideologické výhrady. Říkali, že to zpracování kazí mládež. Nicméně film se podařilo natočit a byl to trhák,“ uvedl režisér filmu Jaroslav Soukup. (SONY_)
  • Beata Andraszewicz (fotografka Magda) bola dobrá herečka, ale bol s ňou jediný problém - nechcela sa so svojim filmovým milencom Sagvanom (Michal) bozkávať, nakoľko svojmu poľskému priateľovi, ktorý je žiarlivý, sľúbila, že sa vo filme nebude s nikým bozkávať. Režisér Jaroslav Soukup bol na herečku údajne za tento škrt v jeho pláne dosť naštvaný. (Raccoon.city)
  • Režisér Jaroslav Soukup spomína: "V roku 1986, keď som dokončil Discopríbeh, som zavolal scenáristovi Mirkovi Vaicovi, že by som chcel natočiť film s Lukášom Vaculíkom (Tomáš) a Sagvanom Tofim (Michal). Mal som v hlave určitú predstavu o námete, ktorý by mal byť akčný a štýlom vychádzať z Lásky z pasáže. Takže sme si začiatkom roku 1987 s Mirkom sadli a začali pracovať na príbehu. Scenár bol písaný priamo na telo Lukášovi, Sagvanovi a tiež Karlovi Augustovi, ktorý hral podvodníka Kadleca. Po niekoľkých mesiacoch začalo v Prahe natáčanie. Celý príbeh je vymyslený, nie je v ňom nič, čo by bolo inšpirované skutočnosťou." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama