Kamarád do deště
Kamarát do dažďa
Komedie / Krimi
Československo, 1988, 72 min
Jaroslav SoukupHrají:
Sagvan Tofi, Lukáš Vaculík, Beata Andraszewicz, Karel Augusta, Andrej Hryc, Karol Strasburger, Alena Vránová, Ivan Vyskočil, Zdeněk Ornest, Valentina Thielová, Ladislav Trojan, Oldřich Vlach, Ladislav Potměšil, Kateřina Brožová, Ladislav Županič, Jiří Langmajer, Ivo Niederle, Blanka Lormanová, Olga Čuříková, Ferdinand Krůta, Miroslav Rataj, Jaroslav Tomsa, Igor Smržík, Dáša Neblechová, Pavel Havránek, Milan Pěkný, Tomáš Tintěra, Bedřich Šetena, Jan Vávra, Miroslav Moravec, Lena BirkováPlakáty
V příběhu, který by se dal charakterizovat jako Podraz po česku, se mladý číšník Michal dostává do maléru, když je okraden o denní tržbu, kterou měl doručit do banky. Je v podmínce, a tak je mu jasné, že mu nikdo nevěří. Požádá proto o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si půjčí od nebezpečného veksláka Adamce. Zcela náhodou se oběma kamarádům podaří zjistit, že v Michalově přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. S pomocí Michalovy dívky Magdy vymyslí podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa a oba zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem, předali i s důkazy do rukou policie.
Hlavní role v divácky atraktivním dobrodružném snímku z roku 1988 byly napsány přímo na tělo Lukáši Vaculíkovi a Sagvanu Tofimu, s nimiž Jaroslav Soukup (Discopříběh, Vítr v kapse) navázal spolupráci už v roce 1982, kdy je obsadil do filmu Vítr v kapse. Námět a scénář Kamaráda do deště vznikl už v roce 1985, ale protože Lukáš Vaculík, který v té době nastupoval vojenskou základní službu, měl o roli Tomáše zájem, rozhodl se Jaroslav Soukup, že počká a začne točit hned jak se Vaculík z vojny vrátí. V dalších rolích můžete vidět polskou herečku Beatu Andrasiewiczovou jako Magdu, Karla Augustu jako padoucha Kadlece, Andreje Hryce v roli garážmistra Bureše, Alenu Vránovou jako Vlastičku a další známé herce. Titulní písnička Dávej, ber, kterou složil Ján Baláž a úspěšně ji nazpívali představitelé hlavních rolí Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi, se stala v době uvedení filmu diskotékovým hitem. (oficiální text distributora)
golfista
Asi poslední trošku slušný film pana Soukupa. Asi nejsem úplně normální, ale tohle se mi fakt líbí. A to vážně Tofiho nemusím :)(27.3.2003)
Tsunami_X
Geniální protirežimní film, jehož jedinou chybou je, že přišel prakticky s křížkem po funuse. I tak jde ovšem o syrový obraz doby, který by se měl vypálit do hlavy každého dospívajícího caparta. Geniálně invenční a složitě komponovaná hudba Sagvana Tofiho, jež se po revoluci stává modlou pražské smetánky, doprovází specifickou režii muže, na kterého je každá teorie krátká. Polské Kino morálního neklidu nám má co závidět.(23.1.2003)
Tosim
Typický film na jedno podívání.(20.6.2003)
Radyo
Vaculík a Tofi nikdy nepatřili mezi mé oblíbence, navíc v době natočení tohoto prvního dílu už jsem měl trochu jiné zájmy, než sledovat filmy pro teenagery. Takže, shrnuto, žádná převratná filmová perla to není, nicméně s trochou sebezapření se tenhle film dá přežít.(27.8.2002)
Djkoma
Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík se stali idoly mladých a jako dvojce jsou v české kinematografii nepřekonaní. Výborný film, který více osloví lidi, které znají a zažili dobu.(4.6.2006)
AngelAngie
.. česká klasika ..(27.5.2008)
tron
„Na ten život už dýl ve frontě stojíš, jsi nabitej, tak co, tak co se bojíš, vem za kliku a vstup a zakřič na něj: Ten za dveřma jsem já, jsem já! “ KAMARÁT DO DAŽĎA prekvapivo nezostarol a stále je to dobrá a svižná kombinácia heist movie s buddy movie, to všetko v pražských kulisách a s výborným duom Tofi/Vaculík. K tomu miestami až stroskotanecké bukowski-dialógy („Ako sa máš?“ – „Žijem. A ty?“ – „Tiež.“), výborná muzika ("Tlaková níž") a napínavá kriminálna zápletka s humorom i láskou. Na titulnej pesničke „Dávaj ber“ sa hudobne podieľali Baláž s Patejdlom.(10.8.2008)
Boss321
Ve své době tohle musel být naprosto neuvěřitelný hit. Dnes už to taková sláva není, ale určitě jeden z nejlepších filmů od Jaroslava Soukupa. Kromě Tofiho a Vaculíka filmu hodně prospívá výkon Karla Augusty jakožto záporáka.(1.12.2007)
Kulmon
Klasika z doby, kdy komunisti měli na háku a hvězdami byli Vaculík s Tofim. Symaptickým "mafoušem" je Karel Augusta.(6.5.2007)
choze
Když pominu, že jen idiot by si nechával (i dnes, natož za totáče) v autě 60 tisíc, rád konstatuju, že se Soukupovi podařilo skvěle navázat jak na vlastní sérii filmů pro mládež (VÍTR V KAPSE, LÁSKA Z PASÁŽE, DISCOPŘÍBĚH), tak na BONY A KLID (jasně, je to trochu jiná liga) a v neposlední řadě na PODRAZ s Redfordem a Newmanem. Kluci jsou v pohodě, Augusta je krásně úlisný záporák a hudba perfektní. A zmohli se i na výbuch auta! Porevoluční pokračování je ale stejně jako porevoluční pokračování DISCOPŘÍBĚHU naprosto zbytečné. Snad až na Simču.(29.9.2007)
Psema
Nedivím se, že dvojka Vaculík, Tofi byla tak zidealizovaná, jelikož tady byli skutečně hodně cool. A hlavně Sagiho hit "Dávej ber". Nezapomenutelná vzpomínka.(26.1.2007)
sud
Jeden z nejlepších filmů Jaroslava Soukupa. Je pravda že není nic moc režisér, ale jeho filmy z 80. let až na výjimky jsou ucházející. Herecké výkony nejsou nijak valné (Karel Augusta však hraje dobře), ale to tady není to hlavní, tady nejsou žádné charakterní role. Je to nenáročný krátký snímek k odpočinku a letmému pobavení.(19.7.2005)
sepp
Filmy z dob "totáče" snazici se priblizit zkazenost ci problemy mladych lidi nestoji ani za tu zlamanou gresli, Sagvana Tofiho bych obdaroval cenou "Nejhorsi cesky herec vsech dob".(4.9.2003)
Bebacek
Tohle je prostě můj oblíbený kýč :-) Ať si říká kdo chce, co chce, já se na to v televizi vždycky ráda podívám :-)(23.8.2006)
Hunt
HUDBA: Ján Baláž(25.4.2007)
Xmilden
Kamarád do deště zraje jako víno. Česká akční jednička, která je obdařena luxusní všeříkající hitovkou!(10.10.2011)
ClintEastwood
Známá krimi komedie dua Tofi & Vaculík. Snímek má svou atmosféru, záporáci jsou opravdu povedení a dočkáme se i několika hlášek od hlavních hrdinů. Na režiséra Soukupa téměř neuvěřitelný kousek.(30.11.2009)
Gilmour93
Jeden DÁVÁ v hospodě židle po zavíračce na ježka, druhý BERE ve své drožce na hůl západoněmecké turisty.. Český Colin Farrell Tofi žvýká jak Růžička při sedmém semifinále, zvedá si glykemickou křivku neustálým chlastáním Coca-Coly a svůj dublinský akcent obohacuje o slovíčka jako koukej, či vodsaď, nicméně musí se mu nechat, že parazitní činnost na této jediné roli úspěšně vykonává dodnes. Soukupova kinder gangsterka má své nepochybné osmdesátkové disco kouzlo, ale srovnávat ji s Hillovým Podrazem je stejně odvážné, jako tvrdit, že právě Sagvan má všechny předpoklady k divadelnímu ztvárnění Othella.. V Lok, Fernetu Stock a dva kouřící výfuky Volhy se spíše inspiroval G.Ritchie a možná mi i tak proto trošičku chyběla v Kamarádech postava Big Chrise (V.Jones), jak mlátí dveřmi od auta Vaculíka do hlavy se slovy: „Ještě - nikdy - nikdo - neměl - na sobě - tak hnusný - svetr..!“(30.9.2008)
Boogeyman
Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík vytvořili na plátně nejednou skutečné raubířské přátelství, aby za znění písní Michala Davida, pod režijní taktovkou ještě svéprávného Soukupa doháněli davy socialistických diváků k smíchu i k pláči. První díl Kamaráda do deště nezestárl a i přes jisté úsměvné situace vyplývající spíše z nostalgie na dobu téměř před dvěma desítkama let minulou jde stále o skvělou zábavu. Porevoluční druhý díl již naopak trpí všemi „tesnoporevolučními„ nešvary.(2.7.2007)
paascha
odpad!V příběhu, který by se dal charakterizovat jako Podraz po česku??? To snad nemůže nikdo myslet vážně!!!(15.9.2008)
| V kinech ČR od: | 01.08.1988 |
|---|---|