Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži objeví hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že žena byla napadena žralokem. Brody si uvědomuje nebezpečí a chce nechat zavřít pláže, což se ovšem nelíbí starostovi. Městečko, zcela závislé na krátké turistické sezóně, si podle něj nemůže dovolit takový luxus. O pár dní později se další obětí stane šestiletý chlapec. Přestože starosta stále odmítá vydat zákaz koupání, zpráva pomalu prosakuje na veřejnost. Do pátrání se zapojí nejen policie a ichtyolog Matt Hooper, ale také desítky amatérských lovců, kteří se do městečka sjeli pod vidinou odměny, kterou za dopadení žraloka nabídla matka zabitého chlapce. Teprve když je přímo před očima stovek turistů v mělké zátoce napaden další muž, je starosta přinucen přiznat vážnost situace a pod nátlakem Brodyho najmout profesionálního lovce Quinta. Společně s ním se na moře vydává i Hooper a přes svůj strach z moře i Brody. Když se jim konečně podaří žraloka přilákat, jsou šokováni jeho velikostí? (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (916)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Poctivý horor (thriller, chcete-li). Výkon hlavních představitelů celkem dobrý, hudba vhodně podbarvuje, ale hlavně...atmosféra! Málokterý režisér dokáže v divákovi vzbudit strach nebo vzrušení z něčeho, co se jen sem tam mihne, aby na sebe následně jen lehce upozornilo, pak zmizelo a nechalo vás dál v nejistotě, kdy se zase objeví. Nemám rád filmy s tématikou zabijáckých zvířat nebo netvorů, ale tento film je z nich snad nejzdařilejší, takže hodnotím 4*. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nerovný souboj lošťomilé paryby se zlými savci, kteří okupují jeho do té doby poklidný domov. Naštěstí se náš kafkovsky bezejmenný hrdina nevzdává a s vypětím všech sil brání své svaté právo na svobodu potažmo život vůbec. Sžití s tímto sympaťákem je až neuvěřitelně sugestivní a v nespočtu infarktových momentů se o něj budete bát jako sami o sebe. Po tomhle snímku prostě již nikdy nebudete chtít zpět z vody ven mezi tu bezcharakterní lidskou chamraď. Shame on us! ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem film znal jen z vyprávění rodičů. Pak jsem viděl celkem nemastný druhý díl. No a pak jednou konečně ty pravé Čelisti. Trochu dlouho možná trvá, než se film pořádně rozběhne, ale od vyplutí moře v rybářské lodi je to parádní souboj 3 mužů s přírodou, zastoupenou zde - modří už vědí - gigantickým žralokem. Spielberg tu kouzlí atmosféru prakticky ze všeho, zpocená a zarostlá trojka mužů: policajt, potapěč a rybář si vyměňuje historky a připravuje se na boj svého života (a o život). P.S. Perlička: Rybář tu vypráví skutečný příběh potopení křižníku Indianapolis japonskou ponorkou a smrti většiny jeho posádky, jednu z nejdrsnějších událostí války v Tichomoří. Když Čelisti nedávno shlédl jeden jedenáctiletý chlapec, událost ho natolik zaujala, že vymohl nové šetření a zrušení rozsudku nad kapitánem McVayem, nespravedlivě odsouzeným za ztrátu lodi. A pak že horory mají špatný vliv na lidi. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Potřebujeme větší loď!“ Kdo by neznal Spielbergovy digitální ještěry, kdo by neznal Spielbergovy výlety do druhé světové války, kdo by neznal jeho útoky od obrovského bílého žraloka. Spielberg je značka, Spielberg je jistota. Před čtyřiceti lety, před deseti lety, dnes. Velké problémy s maketami žraloků, přepisování scénáře, špatné počasí, hádky na place, nevraživost mezi hlavními herci, vysoce překročená délka natáčení, navyšování rozpočtu, dohady při postprodukci – Steven to neměl snadné. Nakonec ale stvořil žánr/tradici letních blockbusterů. A tržby a ohlasy (i kritická nařčení) byly halasné. Strategie práce s monstrem – lidožravým bílým žralokem – to byla ukázka talentu ve službách filmařské inteligence. O zvířeti se mluví, hraje se s ním ve videohře, je na plakátu – ale ve filmu diváka (alespoň v první hodince a něco) děsí jen v náznacích. S iracionální hrozbou se tak pracuje náramně. Zlověstný hudební motiv ze skladatelské dílny Johna Williamse (jeden z jeho pěti Oscarů) nejprve nikdo nebral moc vážně, nakonec ale tvoří nedílnou součást legendárního snímku. A Spielberg? Naštěstí měl dostatek rozumu, aby odmítl pokračování, a vrhl se na další neprobádané filmařské cesty. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZDÁ SE, ŽE VELKÝ BÍLÝ ŽRALOK SE ZABYDLEL VE VODÁCH OSTROVA AMITY. BUDE TU LOVIT, DOKUD BUDE MÍT VE VODĚ POTRAVU“..... /// Další legenda, která má dokonalej remastering (třeba jako Vertigo). Nemá cenu (ani smysl) se víc v největší bitvě člověka se žralokem pitvat. Snad jen – STÁRNE nebo NESTÁRNE? Ehm… kurva řek bych (a mladej taky), že stárne. (Ty hajzle! Dyť je to klasika!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal Peter Benchley v roce 1974 číst nebudu. 2.) Chtěl bych si vyslechnout historku o potopení Indianopolisu. 3.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Galerie (216)

Zajímavosti (237)

  • Ve filmu popisuje lovec Quint (Robert Shaw), jak přežil útoky žraloků po torpédování USS Indianapolis. Jedná se o fiktivní verzi skutečné události, která byla zfilmována ve snímku Operace Žralok (1991). Z posádky čítající 1 196 členů na palubě, přežilo pouze 316 osob, zatímco při potápění zemřelo 300 a dalších 579 zemřelo v důsledku dehydratace, pití slané vody a někteří po útocích žraloků. Většinu dialogů ve filmu napsal Robert Shaw. Největší rozdíl mezi Quintovým příběhem a skutečnou událostí byl datum potopení (uvedený ve filmu 29. červen 1945), zatímco loď se ve skutečnosti potopila o měsíc později, 30. července. (Žralok)
  • Film se umístil na druhém místě v žebříčku filmů, které jsou nejnáročnější na energetický výdej. Během výzkumu vědci na Westminsterské univerzitě zjistili, že při sledování snímku spálíme průměrně až 161 kalorií. (Vrata88)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

16.01.2019

Kultovní Čelisti se 23. ledna vrátí na jediný den na velké filmové plátno. Díky projektu Symphonic Cinema se uskuteční projekce tohoto oscarového filmu Stevena Spielberga za doprovodu živé hudby… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama