Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou příběhu je nenapravitelný smolař Standa (Jiří Macháček), se kterým si osud pěkně pohrává. Zrovna ho pustili z vězení a on věří, že karta jeho života se obrací. Bývalý šéf Zdeněk (Ivan Trojan) mu totiž něco dluží a Standa si konečně může splnit to, o čem snil. Jenže potká Ondřeje (Marek Taclík), a to je oproti Standovi ještě větší nešťastník a blázen. Jejich smůla se násobí, a to nemůže dopadnout dobře. Zdeněk má restauraci, manželku Sandru a dvě děti. Manželka je přísná, spolehlivá a ekologická. Děti jsou hodné, učí se a hrají si. Všechno se daří, než potká Standu a Ondřeje... (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Původ názvu filmu je de facto odpovědí na budhistický slavný koan, který zní: „Two hands clap and there is a sound. What is the sound of one hand?“ („Když dvě ruce vydávají zvuk tlesknutí, jaký je zvuk tleskání jedné ruky?“). Autorství je přikládáno Hakuinu Ekaku, který byl jednou z nejvlivnějších postav japonského zenového buddhismu. Koan je otázka bez racionální, logické odpovědi. Jedná se o techniku, která se používá k zastavení mysli. (sator)
  • Ve chvíli, kdy se Zdeněk (Ivan Trojan) transmutuje v říšského Führera, začne používat v projevu němčinu. Můžeme slyšet pasáže z knihy „Mein Kampf“, kterou samozvaný vůdce napsal v době svého věznění. (sator)
  • Diagnóza, kterou trpí Zdeněk (Ivan Trojan), je takzvaný spasitelský komplex. Je to stav mysli, při kterém se osoba domnívá, že byla vybrána prozřetelností k důležitému úkolu. (sator)
  • Slavnostní znělka, kterou si nakonec Zdeněk (Ivan Trojan) vybere, je „Preußens Gloria“ („Sláva Pruska“). Jedná se o pruský vojenský pochod, který složil Johann Gottfried Piefke. Byl používán nejen za dob Hitlerova Německa, ale armáda bundeswehru jej používá dodnes. (sator)
  • Prostor, ve kterém byla natočená hostina, je Gorlice na pražském Vyšehradě, kde jsou uskladněny pravé sochy z Karlova mostu. (miguel95)
  • Jiří Macháček (Standa) scény, ve kterých má dlouhé vlasy, odehrál s parukou. Na fotce v občanském průkazu má ale Macháček své vlastní dlouhé vlasy, které v minulosti skutečně nosíval. (Šéfik)
  • Marek Taclík (Ondřej) scénu, kdy vyskočí z jedoucího auta, chtěl osobně natočit, ale Ondříček mu to zakázal a scénu natočil kaskadér. Režisér navíc po zhlednutí hotového záběru zjsitil, že scéna není efektní, a proto ji zkusil natočit způsobem, kdy kaskadér skočil do křoví z místa. Tento záběr byl nakonec použit i ve filmu. (Šéfik)
  • Na roli Ondřeje byl velkým favoritem Pavel Liška díky svým zkušenostem s rolemi idiotů. Na konkurs ale dorazil i v té době ještě nepřilíš známý Marek Taclík a roli překvapivě získal. Ondříček později přiznal, že Taclíkovi k získání role mj. pomohl jeho výraz, kdy se zatvářil, jako by mu uletěly včely, kterým režiséra dokázal opakovaně rozesmát. (Šéfik)
  • Film se měl původně jmenovat Hvězdy v očích. (kosticka7)
  • Filmovalo se v Sedlicích na Pelhřimovsku. (M.B)
  • Ivan Trojan získal Českého lva za Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (M.B)
  • Film navštívilo v kinech 508 444 diváků a vydělal 46 236 976 Kč. (Pumiiix)
  • Po pracovných projekciách vypĺňali diváci dotazník, ktorý režisér zostavil podľa vyskúšaných dotazníkov z Hollywoodu. Od Alfreda Hitchcocka aj podľa vlastných predstáv a kvôli reakciám divákov presunul jednu scénu z konca filmu hneď na začiatok. (Raccoon.city)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Reklama

Reklama