Docela žasnu, kolik kvalitních příběhů ze začátku porevoluční éry zapadlo naprosto neprávem v zapomění. Další velmi silná kávička na téma 50 léta s pratikama komunistů v hlavní roli. Upřimně říkám, že ti co tohle byli schopni vykonávat by se měli houpat někde na náměstí a ne na ně uplatňovat zákony platící pro lidi. Dovedli totiž gestapácký teror do zrůdný dokonalosti a s totální pohodou ho praktikovali na naprosto nevinných lidech. Jednomu se z toho co vidí chce fakt blejt. Díky vynikajícím hereckým výkonům všech zůčastněních panů, jak na straně zatčených (Bartoška, Hanzlík ) tak na straně fízlů (Kňažko, Roden ) je zážitek z filmů o to větší. Jenom nechápu Jirku Svobodu, filmařsky je tenhle člověk na vysoký úrovni, díky tomuhle filmu ho vidím i lidsky v jiným světle, ale když si čtu jeho životopis, ptám se, proboha proč ?(25.1.2011)

Neskutečně syrové drama Jiřího Svobody o utrpení a bezmoci politických vězňů 50.let přišlo v naprosto nevhodný čas, kdy většina lidí ještě běhala s trikolórami a plackami OF po ulicích. Tito lidé neměli na film čas ani pomyšlení v upřímné víře v lepší zítřky a ti druzí přemýšleli jakýže kabát si obléknou, aby s tímto davem splynuli. Tak, jako tak je pro mne záhadou jak mohl tak schopný režisér, můj rodák, jehož tvorby si tolik vážím, téměř souběžně stanout v čele této zločinecké organizace. Potom berte vážně film, když nejde brát vážně ani život!(26.1.2011)

Tak jako většina těhle českých politických filmů, co byla natočena těsně po listopadové revoluci, je i tady cítit velká dávka emocí, vyvolaných tehdejším režimem, které přiměly pana režiséra k realizaci tohoto snímku...čili čekejte jen černobílé postavičky bez špetky charakteru a lidskosti na straně komunistů, jejichž hon na čarodějnice ničil životy čestným občanům i jejím blízkým...Normálně bych jim tohle pojetí nevytýkal, kdyby se film snažil o nějaké hlubší psychologické prokreslení a ne jen o lacinou kritiku. Tady už je chyba na straně scénáristy. Hanzlík výborný....(1.8.2009)

Skvěle natočené, skvělé herecké výkony. Zřejmě horší doba než za protektorátu. Nikdo si nemohl být jistý, kdy mu černá tatrovka zastavila před domem a sebrala ho a to jen proto, že někoho znal. Nejlepší metodu na to měl František Husák, který ve výčtu herců chybí - pořádně se ožrat :-)(17.5.2009)

Politické drama z 50. let o zinscenovaných komunistických procesech, překvapivě natočené ještě za komunismu. Vzhledem k tomu, že jsme všichni poučeni o tom, že v rámci komunismu neexistuje nic jako spravedlnost pro zlé, čestný estébák, milý vězeňský dozorce, nenásilný komunistický výslech nebo vyšetřovatel s pochopením a odporem k násilí, film je od začátku do konce depresivní a bez naděje, ať už tam oběť donucenou k nesmyslnému přiznání hraje Hanzlík nebo Bartoška. Hudební doprovod je poněkud zívací. Co se týče výkonu, Roden, Landa, Donutil a tradičně démonický Kňažko tu hrají divácky vděčné role absolutních sviní, zbytek nijak nepřekvapí. Hodnocení jsem dal hvězdičku navíc za téma, i když mě film spíš tradičně zdeptal. Doporučuji pouštět krátce před volbami voličům KSČM.(12.12.2009)

Poněkud zapomenutý film se skvělými herci i dramatickou zápletkou. Takové filmy by měli dávat v televizi, aby si lidi připomněli, co se tu dělo za minulého režimu a nevolili bývalé bachaře(31.7.2009)

Drsný film o dvou komunistech, kteří jsou v 50. letech vybráni k likvidaci, tj. psychicky a fyzicky mučeni, nuceni k přiznání nesmyslných obvinění a bezmocně směřují k šibenici či dlouholetému žaláři zatímco jejich majetky jsou rozebrány stranickými funkcionáři a jejich rodiny odsouzeny k životu v bídě. Jeden z těch filmů, po kterém si člověk řekne co asi za lidi může ještě spoustu let po revoluci, kdy už jsou všechna tahle zvěrstva dávno známá, volit komunisty. Nicméně, díky za tento depresivní film, jednu z prvních záporných rolí Karla Rodena i výborného Hanzlíka.(30.1.2011)

• pulnicek

Film nepřesvědčil, což se u J.Svobody často nestává...(7.3.2011)

Viděno na CS filmu, zcela náhodou. Musel jsem se rychle podívat do "Lexikonu českého filmu" co je to za film, který mi názvem vůbec nic neříkal. Zaujalo mě hodnocení 20% a ta záplava skvělých jmen. Tvůrců, kteří obvykle značí kvalitu. No a stačily úvodní 2 minuty filmu abych byl chycený do ponuré atmosféry tohoto dramatu. Výborná kamera, herecké výkony v čele se skvělým Hanzlíkem a Vančurovou. Občas mi přišla až moc teatrální hudba a ke konci se mi to zdálo trochu rozvláčné, ale přesto je to min.za 4 hvězdy. PS: vidět pohromadě takovou grupu STBáků jako je Roden, Landa, Hrušínský ml., Donutil a Potměšil - to stojí za to.(15.4.2011)

Neprávem opomíjený Svobodův film, který se obrací do 50. let. S výjimkou tradičně toporného Bartošky vesměs velmi dobré herecké výkony.(21.8.2008)

Sice se dostal do kin později, až po revoluci a tak neodhalil ve své době nic už převratného, ale po letech jako historické drama je skvělý.(23.1.2011)

Téměř zapomenutý snímek režiséra Jiřího Svobody, ve kterém zvlášť excelují herci jako Karel Roden jako brutální komunistický vyšetřovatel (přiznám se, že v takové roli jsem pana Rodena ještě neviděl), Jaromír Hanzlík, Jiří Bartoška a další. Miroslav Donutil zde byl obsazen do pro něho velmi neobvyklé, negativní role vyšetřovatele STB. Film řeší problematiku politických procesů 50. let 20. století. Bohužel přišel do kin po "sametové revoluci" a u diváků propadl. S odstupem času si ale myslím, že jde o hodnotné dílo, snažící se zdokumentovat zločiny komunismu. Tento film by měl být uváděn pravidelně, aby si generace, které tuto dobu nezažili uvědomily, jaké hrůzy prožívali lidé, kteří se z různých důvodů znelíbili vládnoucí diktatuře.(24.1.2011)

Mrazivé svědectví o době, díky bohu, už dávno minulé. V některých okamžicích jsem koukal s otevřenou pusou a nevěřil vlastním očím, co vidím. Rozhodně doporučuji shlédnout.(14.3.2011)

Lexikon českého filmu považuji za velmi subjektivní hodnocení pana Březiny a pochopil jsem, že má uznání pouze pro "Zlatá šedesátá" a ostatní stojí za ho... S tímto jeho názorem naprosto nesouhlasím a ve velké většině zastávám přesně opačný názor. Pokud něčemu dá 20%, jako v případě tohoto filmu, je mi za něj až hanba. Nebo to beztak ani neviděl. Mně logicky vychází 70-80% - opravdu výborné, depresivní, ponuré...(14.12.2011)

Řemeslně po všech stránkách dobrý, námětově už poněkud sporný snímek, který sice poukazuje na bezpráví v padesátých letech, ale pouze na příkladu dvou pravověrných a charakerních komunistů. Tím pádem jednak zůstali stranou političtí vězni, kteří byli komunistickému režimu nepohodlní - od kulaků po duchovní - druhak to vypadá, že stranické čistky v 50. letech postihly právě jen ty komunisty charakterní. Bohužel jsou oba dva postižení vysocí funkcionáři vylíčeni bezmála jako socialističtí světci (dělnický původ, práce ve straně už od 30. let, odbojová činnost, nasazování vlastního života za soudruhy v ilegalitě), byť je z dnešního pohledu jasné, že do pozic, které zastávali, se nemohli dostat za ryzí charakter, ale spíš po hlavách těch, se kteými se mohli o něco později sami sejít v cele.(29.7.2009)

O potřebnosti takovýchto filmů zde vždycky píšu vždy,když shlédnu film,který ukazuje ty neuvěřitelné surovosti,kterých se dopouštěl komunistický režim.Děj se odehrává v 50tých letech v době politických procesů.V době kdy komunisté se rozhodli zařádit si ve vlastních řadách a odsoudili spoustu i vysokých funkcionářů KSČ k dlouholetým vězením nebo i k trestu smrti.Tohle by měli pouštět v parlamentu našim "skvělým" poslancům za KSČM,kteří neustále brání a glorifikují minulý režim.Opravdu nevím,komu rozumnému se ještě může stýskat po takové době a říkat,že za "komunistů" bylo líp.Ne,takhle bylo za komunistů,viz. tento film!!!(21.2.2011)

Vůbec se nedivím, že tohle zapadlo. Ale nikoliv kvůli kvalitě, ta je výborná. Z filmu až mrazí v zádech a Roden, Kňažko i další jsou velice přesvědčiví. Bohužel byl tento film natočen v době, kdy zřejmě bylo nutné ještě chodit kolem komoušů po špičkách - to, že o tomto filmu málokdo něco ví, tomu by se dalo říkat i sabotáž. V kinech takový film možná propadl, ale opět kvůli době - lidé byli natěšeni na americká béčka. Dnes by své diváky určitě našel.(31.3.2011)

Roden je opět vynikající. on má prostě na ty padpuchy ksicht. Fakt film, který ukazuje jaký komunisti dokázali být.(14.4.2011)

natočeno ještě před listopadem, především z tohoto důvodu dávám o hvězdičku víc, než si zaslouží. je to logicky zcela zapomenutý film - jednak se určitou dobu po listopadu do kin nahrnulo tolik materiálu, že spousta zajímavejch kousků zcela zapadlo. tento navíc obsahoval pouze kritiku vnitrostranických procesů, což v tý době už nikoho netankovalo.(12.11.2011)

Expresivní, koncentrované, hutné, ponuré... Bohužel také značně schematické, z hlediska postav černobílé (přesněji řečeno v černobílé škále - komunisté rafinovaně zlí / zfanatizovaní aktivní / zfanatizovaní pasivní / dobří naivní). No a samozřejmě vzhledem k době vzniku (revize a účtování s minulostí) trochu morbidně didaktické. Přesto jeden z nejlepších počinů oněch přelomových let.(24.1.2011)

<< předchozí 1 2