Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu… Filmovou pohádku pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou "Labutí jezero" i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

Peabody 

všechny recenze uživatele

třetí německá Vorlíčkova prácě (tedy snad, nepočítal jsemú Místo Rodena tady straší paní Chýlková, taky dobře, temnoty je zase hodně. Komický prvek Jana Hrušínského s Jiřinou Bohdalovou mi nesedí, takže minus. Jitka Schneiderová je pěkná, hodně, princ je docela sobrý, ne hezounek, ale chlap, jen mi k ní tolik neladí. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka to ze všech možných stran docela schytává, ale já musím přiznat, že jsem byl moc příjemně překvapen. Ze záplavy dalších pohádek se vymyká svou pochmurností a vyniká opravdu působivou ponurou atmosférou. Aspoň jednou vidíme, že vysvobodit princeznu není zase taková legrace, jak by se to mohlo zdát u jiných příběhů. Na další level ji povyšuje hudba Ondřeje Soukupa, na kterou ale nebyl sám, pomáhal mu s ní i mistr Petr Iljič Čajkovskij. Jitka Schneiderová jako princezna - labuť výborná, němečtí herci také nevadili, a jelikož hrál blbce, tudíž svou přirozenou polohu, tak mi sedl i Jan Hrušínský.Tři hvězdičky by byly příhodnější, přiznávám se, že trochu vyrovnávám. ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Král s královnou se mi líbili a ač to byli Němci, tak mi to nepřišlo, stejně jako v Popelce, díky tomu, že je výborně namluvili rodiče Vaška z Veleryby :). Zlou jezerní královnu si nemohl Vorlíček líp zvolit. Hudba byla fajn, nebo-li převzatý motiv z Labutího jezera. Tak, krutí brko, proč se mi to nelíbilo? Asi nejlíp to vystihla @Jezinka.Jezinka. Jo a co ubíjí ještě tento počin jsou dialogy. Proč tu musí být takove zbytečnosti jako - dnes neulovíme ani krtka. A stačilo tak málo jako - dnes neulovíme ani veverku - hned to zní líp. A takových hovadin, co film sráží je víc. ()

lapatata 

všechny recenze uživatele

Jezerní královna uzavírá česko-německé trio pohádek Václava Vorlíčka z devadesátých let, a přestože se tato trojice nesetkala s příliš vřelým přijetím z řad kritiků, diváků a dokonce ani samotného režiséra (což sám s odstupem času přiznal), mně se všechny tři moc líbí. Líbí se mi atmosféra téhle pohádky, líbí se mi téma (inspirace Labutím jezerem), líbí se mi netypická nádherná princezna Jitka Schneiderová, komická Jiřina Bohdalová a hlavně jezerní královna Ivana Chýlková. Stejně jako o pár let dříve v pohádce Sedmero krkavců je zde za zlou a zápornou postavu, ale narozdíl od krkavců je tady taky komická. ()

Kajdous 

všechny recenze uživatele

Dobře si pamatuji, že tuto pohádku jsem viděl poprvé, když nás na ni vzali na základní škole do kina. Nepamatuji si přesně, ve kterém ročníku to bylo, ale vím, že nadšený jsem nebyl. Obzvlášť ta pasáž s týranými dětmi přebírajícími perly a obří piraňou se mi vůbec nelíbila a nedivil bych se, kdyby (tehdejší) prvňáčky vyděsila. Tuhle pohádku jsem viděl párkrát i později a nevím proč, ale cítil jsem z ní tu německou spolupráci. Ale abych jen nehanil, Chýlkové s Táborským se dobře daří být zlými :) (20 %) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Původně měl být součástí filmu také Jiří Krytinář, který však na své dovolené v tureckém Bodrumu zažil krach cestovní kanceláře a nebyl mu umožněný včasný návrat. A tak jeho role musela být přeobsazena. (CANNIBAL)
  • Režisér Václav Vorlíček nebyl spokojen s kameramanem, kterého dosadili němečtí koproducenti. Kameraman špatně zasvítil scénu a tak jsou záběry, které se odehrávají pod hladinou jezera, velmi temné, a herci na nich nejsou pořádně vidět. (J R C Pecuchet)

Reklama

Reklama