Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí posezení u vína, tentokrát s počítačem. Film Mladé víno byl natočen v přímé závislosti na divácky úspěšné předchozí dva: Bouřlivé víno a Zralé víno. V komediálně laděném příběhu je důležitým aktérem počítač, kolem kterého se vlastně točí všechny události. Je spolehlivý, výkonný, ale nevyužitý. Jeho další budoucnost je tedy v rukou těch, kteří s ním zatím neumějí zacházet. Opět s hereckým koncertem Vladimíra Menšíka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ne všechno, co vzniklo za totalitní doby musí být dnes nutně zatracováno. Viz některé komentáře u tohoto filmu. Jistě, neslavná doba velkého soudruha je dávno za námi, ale neznamená to, že dnes budeme "hrdinně" plivat na vše co v té době vzniklo. Zajímavé je, že okolo sebe plivají především ti, kteří tu dobu vlastně ani neprožili, protože nebyli ještě mezi námi a nebo byli ještě v blaženě nechápajících dětských letech. Já to prožil a prožívám i dnešní dobu a vidím to vše s rozumným nadhledem. Ne všechno bylo tehdy špatné. Každé umění je vždy poplatné době, ve které vzniká. Tento film vznikl dalo by se říct jako opatrná a soudruhem dovolená cenzurovaná kritika tehdejších nešvarů, kterých je i v dnešní době demokracie víc než dost. Myslím, že kritika špatného chování společnosti je žádoucí vždy, ať se jedná o společnost socialistickou či tu demokratickou. A charakterizovat tento film jako nasáknutý komunistickou ideologií, to už je jistým způsobem nepochopení myšlenky filmu a paušální odsunutí snímku do šuplíku označeného "vše komunistické – vše špatné". Je zajímavé, že někteří tak zaujatí kritikové tehdejší doby by dnes nejraději využívali některých právě v té době zaběhlých občanských výhod. Např. bezplatné zdravotnictví, sociální úlevy, různé výhody apod. Jedním šmahem tehdejší dobu komplexně odsuzujeme (tak jak je dnes velmi módní), ale na druhé straně chceme její výhody v tržním hospodářství. Chceme demokracii (tedy kapitalismus a tržní hospodářství), ale přitom výhody socializmu. To ale dohromady nejde. Někteří neuvážliví kritici by si tedy měli ujasnit, co vlastně kritizují a zda jsou na takovou kritiku dostatečně zralí a zkušení. Tento film jasně kritizuje neschopnost vedoucích pracovníků a jejich nepřizpůsobivé chování vůči novým věcem. Takoví jsou ovšem i dnes. V tom přece není žádná komunistická ideologie. A že se dva perou o vedoucí místo? To je přece běžné i dnes a třísky okolo lítají ještě větší než tenkrát. A že by vedoucí pracovníci měli jít zaměstnancům příkladem a političtí činitelé občanům taktéž, to by mělo platit v každé společnosti. To také netřeba chápat jako komunistickou ideologii. Beru tedy tento film pouze jako zdravou kritiku jakékoliv nefunkční společnosti v úsměvném podání. Hereckým výkonům předních a špičkových es stejně jako režii V. Vorlíčka nelze nic vytýkat. O tom snad nikdo rozumný nemůže pochybovat. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv kromě poslední uměle vsazené scény nemá film s vínem nic společného, z vinařské trilogie je jasně nejvtipnějším. Tvůrci tentokrát kromě zákulisních tahanic mezi okresem a krajem a jedné zahraniční delegace z RVHP nechali soudruhy na pokoji a věnují se taktickým manévrům a kamufláži. Josef Abrhám je tu hrozně milý, pan Menšík vypadá moc nemocně, Andrlová k nakousnutí. Osvěžení přineslo angažování Pavla Nového, správného padoucha zastupuje Bróňa. Líbila se i Martina Bezoušková. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bohužel nutno dodat, že z trilogie je film jasně nejslabší. Herecký koncert Vladimíra Menšíka to totiž tak úplně nebyl. Menšík byl už viditelně nemocný a měl co dělat, aby vyslovil i své běžné repliky. Chybí více komediálních situací a i celá zápletka nedosahuje těch předchozích. Josef Abrhám jako nový předseda oťukávající si situaci v hospodě? A odhalující podvody? Podvodníka už lapili v předchozím Zralém vínu. Do filmu se navíc citelně přidává i politika a to víc než předtím. Poznat je to například ve chvíli, kdy V. Menšík agituje za zakládání družstev a obhajuje boj proti těm, kteří je nechtěli. ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film se dívám rád. Líbí se mi, jak vypadal můj nový kraj (byť na moji rodnou Vysočinu ještě trošku pokulhává) za doby, když tady nestrašili pozitůry typu Kalouska, Knížepána..... Zvlášť miluju, když tama projedou autobusy. Dělám totiž nyní to stejný :-) Projíždím Pálavicemi, totiž Velkými Bílovicemi.... :-) ()

Ombak▼Penari odpad!

všechny recenze uživatele

"Jestli z něj bude předseda a zajistí nám světlou budoucnost, tak je jedno, jestli je náš otec nakonec vlastní nebo nevlastní..." Při převratných událostech v každodenním životě JZD mi často hrůzou a napětím tuhla krev v žilách. Musím si příště pustit něco lehčího. Ikdyž, pravda, pořád je to méně nestravitelné než první díl. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Když místopředseda Janák (Vladimír Menšík) budí opilého Ovečku (Josef Somr) a vylévá mu rum do odpadu, oba si přirozeně tykají. V ostatních scénách, před i po, Ovečka Janákovi vyká. (pjotri)
  • Kalkulačka ve filmu je japonská Brother 725SR z roku 1976. Počítač je český – TESLA CM 1601. De facto se jedná o alfanumerický terminál sestavy minipočítačů řady SMEP 50. Ačkoliv je tato jednotka pouze monitorem s klávesnicí – centrální počítač a datová jednotka byli dalšími „kusy“ této sestavy – velký a velice těžký (cca 35 kg), v době sálových počítačů, které svým objemem dokázaly zaplnit celou místnost výpočetního střediska, v tomto případě se už jednalo o slušnou miniaturizaci. (sator)

Reklama

Reklama