Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí posezení u vína, tentokrát s počítačem. Film Mladé víno byl natočen v přímé závislosti na divácky úspěšné předchozí dva: Bouřlivé víno a Zralé víno. V komediálně laděném příběhu je důležitým aktérem počítač, kolem kterého se vlastně točí všechny události. Je spolehlivý, výkonný, ale nevyužitý. Jeho další budoucnost je tedy v rukou těch, kteří s ním zatím neumějí zacházet. Opět s hereckým koncertem Vladimíra Menšíka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

nash. 

všechny recenze uživatele

Oproti předchozím dílům ještě méně politiky, což je fajn. To, co se snaží s nadsázkou a dobovým humorem kritizovat je snadno přenositelné i do dnešní doby, i když kvůli zápletce s počítačem film zestárl mnohem víc než předchozí díl. Stále však zůstává přijemně nenáročnou pohodovkou vystavěnou z téměř pohádkově jednoduchých rekvizit. Veteráni v čele s Menšíkem jsou jistota, nové postavy, zejména sympatický potížista Abrhám, osvěží. Nakonec takhle trilogie nebyla ani při repríze po dvaceti letech vůbec špatná. Nemohu říci, že by uzrála jako víno, ale rozhodne nezoctovatěla. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv kromě poslední uměle vsazené scény nemá film s vínem nic společného, z vinařské trilogie je jasně nejvtipnějším. Tvůrci tentokrát kromě zákulisních tahanic mezi okresem a krajem a jedné zahraniční delegace z RVHP nechali soudruhy na pokoji a věnují se taktickým manévrům a kamufláži. Josef Abrhám je tu hrozně milý, pan Menšík vypadá moc nemocně, Andrlová k nakousnutí. Osvěžení přineslo angažování Pavla Nového, správného padoucha zastupuje Bróňa. Líbila se i Martina Bezoušková. ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

Poslední díl trilogie se takřka úplně odpolitizoval a postavy prodělaly v průběhu uplynulých 10 let (natáčeno v letech 1976 - 1986) bizarní proměny. Menšík se vyžral a očividně trpí alkoholismem, ze Sováka udělali sklerotickou karikaturu, Jandák začal vypadat jako správný bafuňář z ČSSD a z Janžurky se stala seriózní pani. Taky musím podotknout, že ve vinařské trilogii jde o víno až úplně na posledním místě a kdyby se to točilo třeba v továrně na traktory, bylo by to jedno. Výslovně z tohoto dílu musím vypíchnout sváděcí scénu v podání Nového a Trávníčka, protože to je taková trapnost, že jsem nevěřil vlastním očím. Jen tak na okraj - od útlého dětství neustále přemýšlím, zda je František Němec takovej zakyslej suchoprd i v civilním životě, anebo to byl nucenej furt hrát. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Tretie zastavenie na juhomoravskom JZD v Pálaviciach. Opäť krásny a zábavný film o vážnych veciach. Tentoraz prichádzajú na JZD počítače a ruku v ruke s nimi aj nová, mladá generácia. Už očividne ťažko chorý Vladimír Menšík prenecháva hranie ďalším skvelým protagonistom. Nezabudnuteľný je opilec Eda Ovečka, plukovník v zálohe Čestmír Semerád, zastupujúci predseda Zlámal, sukničkár Barták atď, atď. No, myslím, že sa netreba báť, to mladé víno bude dobré. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl JZD trilogie přináší téma využití počítačů, stařecké demence a výměny předsedy JZD. I když se snad jedná o nejsušší příběh z trilogie, film má příjemnou nostalgickou atmosféru konce 80. let. Nenapadá mě, co na tomhle díle speciálně vypíchnout, sympatičtí Abrhám ani Andrlová nepřekvapí a Sovák hýřil replikama už v minulém díle a ve filmu snad kromě pár poznámek Menšíka není žádná komunistická propaganda, škoda... Je to ale solidní filmařina, jako vždy, ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Kalkulačka ve filmu je japonská Brother 725SR z roku 1976. Počítač je český – TESLA CM 1601. De facto se jedná o alfanumerický terminál sestavy minipočítačů řady SMEP 50. Ačkoliv je tato jednotka pouze monitorem s klávesnicí – centrální počítač a datová jednotka byli dalšími „kusy“ této sestavy – velký a velice těžký (cca 35 kg), v době sálových počítačů, které svým objemem dokázaly zaplnit celou místnost výpočetního střediska, v tomto případě se už jednalo o slušnou miniaturizaci. (sator)

Reklama

Reklama