Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmadvacetiletém zimním spánku se probudí čarodějnice Bludimíra a rozhodne se uloupit králi kouzelný měšec, z něhož se sype tolik zlata, kolik panovník potřebuje. Zálusk na něj má i princ Velemír z Dolního království. Přijíždí požádat krále o ruku jeho dcery, princezny Blanky. S pomocí Ohnivce, který zabrání Meluzíně, aby prozradila králi chystanou loupež, se Bludimíře podaří měšec uloupit dřív, než ho získá Velemír. Po návratu však zjistí, že k němu potřebuje ještě králův kouzelný prsten. Promění se v krasavici a jede zpátky na zámek, odkud právě odjíždí Velemír, který o princeznu ztratil zájem, když zjistil, že měšec zmizel. Král slíbí ruku princezny tomu, kdo ho najde. Začnou po něm pátrat nejen zlodějíčci Chytrouš a Bystrouš, v šatech, které ukradli Velemírovi, ale také princ Petr z Horního království, který se naopak převlékne za kominíka. Při pronásledování Ohnivce se dostane do komnat princezny. Mladý kominík se jí zalíbí. Přestože osvobodí Meluzínu a dozví se od ní, kde hledat měšec, zdaleka nemá vyhráno. Nejprve se ocitne ve vězení a pak ho Bludimíra promění v kus ledu. Naštěstí je tu všemocná láska, která dokáže zlomit každé kouzlo. (TV Nova)

(více)

Recenze (178)

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch nejlepších post-komunistických pohádek. Sice to není úplný výkvět české filmografie, ale je to prostě ještě sledovatelné. Například je to jedna z nejlepších rolí Mahuleny Bočanové. Příběh to máš čistě pohádkový, ale alespoň to nemá různé ty socialistické rysy které běžně zůstávají v českých pohádkách dodnes. Objevilo se v pohádce mnoho známých českých herců, a málo kdo byl vyloženě takový, že se za něj divák styděl, což je vzhledem k české tvorbě dost silný výkon. Příběh má celkem švih, a je tam pár takových výroků které si lidé pamatují dodnes. (vím, to nemusí nic znamenat, ale každopádně nějakou úroveň to má) Takže si myslím že to není úplně špatná pohádka, a že má i něco do sebe. Myslím že to dost zachraňovali ti Němci. ()

Wyrdas 

všechny recenze uživatele

Za mě jedna z nejlepších pohádek téhle éry. A tím myslím zejména tu éru německé spolupráce při naší nové samostatnosti. Hodně lidí to tu hejtí, ale musím se přiznat, že mě se to vždycky líbilo. Humor byl lehce ztřeštěný, ale stále se to dalo. Nakonec dobro zvítězí nad zlem, jak jinak. Ale některým je odpuštěno. Jen mi vždy bylo líto Ohnivce, naopak Meluzínu jsem od srdíčka nenáviděl. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Výborně napsaný záporný pohádkový postavy Ohivce u Bludimíry, která byly i velmi kvalitně zahrány, hlavně v případě Mahulenky jsem byl velmi mile překvapen. Docela mě sralo, že jí scénář přisoudil tak výraznou bouli, protože Mahulenka má krásný oči do kterých se rád dívám, ale tady mě ta boule rozptylovala. Příběh je taky napsán dobře, ale toporný herecký projevy německých herců a mnoho prázdných dialogů sráží Kouzelný měšec o kategorii níž. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Přestože je tato pohádka, jak je tu už několikrát zmíněno, jedna z těch nejlepších porevolučních, tak se mi nelíbí víc jak na 2*. Pravdou je, že jsem si ji určitou dobu pustil s chutí, tzn., že jsem ji viděl více než jednou, ovšem o další reprízu nějak nestojím. Vzpomínám si však, že je zde několik dobrých hlášek ze strany M. Táborského (tuším, že roli, jež mám na mysli, hrál on). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kouzelný měšec je jedna z těch pohádek, které mě nikdy příliš nezaujaly. Po letech jsem si dal tuhle pohádku znovu a pátral po důvodu. Přiznám se ale, že ani po shlédnutí nejsem o moc moudřejší. Pohádkový film působí výpravně a samotný děj není zase tak nudný. Dokonce i kostýmově se docela povedla. Takže, kde je problém? Problém bude nejspíš u herců samotných. Zvláště ti němečtí nejsou v Česku tak známí, ale možná to bude i proto, že zkrátka jejich výkony nebyly z nejlepších. Co se týče této profese, jednoznačně dominuje Mahulena Bočanová. Přesto chybí třeba kvalitní hudba, kterou též filmy Václava Vorlíčka oplývaly. Zvláště u pohádky je to znatelné. Těžko hledat další důvody, proč je pohádka relativně zapomenutá. Pro starší generaci pak bude asi zajímavý hlavně fakt, že na Miloši Kopeckém je bohužel vidět, že to měl za pár. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (9)

  • Poslední film Miloše Kopeckého. (MTHRFCKR)
  • Film bol natáčaný v Telči, Kokoříne, Okoři a Pruhoniciach. (dyfur)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama