Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Krásná česká komedie s Vlastou Burianem. Nemálo se člověk zasměje. Ale nejlepší ze všeho je rvačka v hospodě, nebo-li "hlasování městské rady" :) Tyto staré české filmy jsou krásné, i když přiznávám, že tento patří k těm slabším. Né kvalitou, nebo herci, ale příběhem. I když film má krásný konec, kdy Vlasta Burian odjíždí z města, poté co dal vše do pořádku. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film je tak trochu křížencem Revizora a Až přijde kocour. Nedosahuje sice kvalit ani jednoho, ale to nevadí. Charakteristika maloměsta je více než zábavná zejména dík výborně napsaným postavám dobře zahraným našimi hereckými esy. Sám poštmistr Burian je na svůj věk a zdraví v excelentní herecké formě, jako za starých časů. Nesouhlasím s tím, že zde jeho výkon pokulhává. On a Neumann jsou perfektní páreček komiků. Nejlepší člověk není sice nejlepší film, ale přesto si místo v mé filmotéce zaslouží...80% ()

Reklama

pipapa 

všechny recenze uživatele

TOP satira na tzv. demokratické vlády a na falešnou demokracii vůbec (v ČR před r.1948 a od r.1989 nanovo a tentokrát i donucená pod tlakem boje o světovou moc postupně odhalit svoji pravou tvář - fašistickou!). TOP herecké osobnosti. TOP dynamická režie. Jeden z TOP filmových počinů v historii čs.kinematografie na stále více a více aktuální téma. .....Tupí obdivovatelé "nové vlny" šedesátých let, jděte se vycpat!!! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch horších komedií s Vlastou Burianem. Vlastně zde Vlastík figuruje mnohem méně, než by bylo bývalo zdrávo. Myšlenka filmu nepředstavuje nic světoborného a celý snímek je nesmírně předvídatelný a bohužel nijak zvlášť vtipný. Naopak je snad až smutné, že se od té doby v obecních zastupitelstvích nic k lepšímu neposunulo. Závěrečná pointa také není nic extra. Zde je na místě mluvit o zklamání. [33 %] ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Půvabná komedie s Vlastou Burianem, která jako by připomínala zašlé časy jeho mamutí slávy. Nejlepší člověk je patrně nejvydařenější film s Burianem v hlavní roli, který nám československá poválečná kinematografie nabídla. Burian zde ale není středem pozornosti narozdíl od některých starších snímků. Jsme důkladně obeznámeni s místním městečkem, ale nejde o vycpávku, která by nudila. Postavy jsou půvabné a komické a je zajímavé vidět Buriana ve společnosti herců, jakými byli např. Miloš Kopecký, Lubomír Lipský, Josef Kemr nebo Dana Medřická. Za zmínku jistě stojí i pošťák Choura v Neumannově podání ( "Chouro, zavřete poštu, zavřete hubu a jdem" :). Pro mě zde Burian oplývá elánem a srší humorem, což se nedá říci o filmech předcházejících jako Ulice zpívá nebo Ryba na suchu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)
  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama