Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Anianna k tomuto seriálu (5)

Provaz (2021) (E01) 

Tak mám za sebou první díl a rozhodně se nechci unáhlit v hodnocení, jestli jde o seriál povedený nebo ne. Určitě mě ale bavila ta nadsázka, ty překvapující zvraty a geniální kombinační dovednosti hlavního hrdiny. Myslím, že ta postava měla vyznít právě takhle. Trochu teatrálně konspirační jako třeba Colombo, ale s parťákem, takže umocněna o rozměr odvážného mládí. Nevidím v tom detektivku, ale komedii. A Myšičkovi ta role sedí. On sám jako absolvent dvou odlišných vysokých škol má potenciál dobře zahrát právě role, kde se logika a kreativita potkávají. Hudba podtrhuje atmosféru filmu. ()

Spící lodě (2021) (E02) 

Ta mystifikace s kanceláří mi připomněla Podraz. Stejně promyšlené, stejně vtipné. Ta hra na inspektora s téměř nadpřirozenou dovedností být deset tahů před padouchem je v české krimikomedii vzácná, a to mě baví. Když navíc řadový člen zásahové jednotky jen tak ledabyle vyjmenovává autory nalezených obrazů, tak si říkám - jo, to je prostě český humor. Nebudu počítat nedostatky, protože já se bavím. ()

Splacený dluh (2021) (E03) 

Té Klapzubově jedenáctce se směju ještě teď. Navrátil mě v roli albánského mafiána fakt pobavil. Humor skoro cimrmanovský. I kafe bylo dobrý.  A komisař Fajt si místo ošuntělé bundy měl vzít na parkur zmuchlaný baloňák... líbí se mi ta škála různých inspiračních zdrojů. ()

Sekta (2021) (E04) 

Za mě zatím nejslabší díl. Nic originálního. Málo humoru. Skvělá Pavlína Štorková a vizuálně velmi povedená dílna na Faitovy fajfky. No, co by tak jiného mohl Fait ve volném čase dělat. Fajfky. ()

Asijská růže - zlomená květina (2021) (E06) 

Humor a nadsázka z prvních tří dílů se postupně ztratily. Závěr už nemá čím zaujmout. Překombinované, nastavované zbytečnostmi, leckde hloupé. Nehodné jména Hřebejk. ()

Reklama

Reklama