Reklama

Reklama

Hana Brejchová

Hana Brejchová

nar. 12.12.1946
Praha, Československo

zem. 2024
Česko

Diskuze

Laliss

Laliss (hodnocení, recenze)

Španělská paradentóza - myslim , že hrála v úvodní scéně.

Martin741 - chlast dělá z krásných holek vysušené babky. Podivej na Anitu Pallenbergovou.

sator

sator (hodnocení, recenze)

Hana Brejchová točila v Buštěhradě o svém životě

V Domově s pečovatelskou službou v Buštěhradě žije v ústraní už několik let Hana Brejchová.  Jen pár desítek fotografií, které má  ve svém malém bytě, připomíná, jakou porci slávy jí osud přidělil. Z jejího klidu ji na konci roku vytrhl štáb České televize, který připravuje další díl cyklu 13. komnata.

Když bylo Haně Brejchové 18 let, svět jí ležel u nohou. Díky hlavní roli ve Formanově filmu Lásky jedné plavovlásky, který byl nominován na Oscara, procestovala spoustu zemí. Na filmovém festivalu v Benátkách získala třetí místo za nejlepší ženský herecký výkon,  až za ní se tehdy umístila Claudia Cardinale. Jenže všechna sláva polní tráva. Rolí rychle ubývalo a Hana podle svých slov stejně nejvíc toužila po mateřství a vlastní rodině.  Sama měla šest sourozenců, kteří soupeřili o přízeň rodičů.  Jenže ti se rozvedli, když bylo Hance dvanáct let. K novému otci už nepřilnula a za tím vlastním pořád z domova utíkala. Možná celý život hledala muže, který by byl jejím partnerem, otcem, přítelem i zpovědníkem.

Vdala se čtyři roky po svém velkém filmovém úspěchu a odstěhovala se z Prahy do Postoloprt, kde vychovávala své dvě dcery. Tehdy, jak samá říká, byla nejšťastnější. Návrat do Prahy po devíti letech, jí už žádné filmové štěstí nepřinesl. Jezdila na zájezdová představení, přivydělávala si jako uklízečka a žila ve stínu své starší sestry Jany Brejchové. Velmi si považovala celoživotního přátelství s Milošem Formanem, se kterým si dlouhá léta psala. Slavný režisér na ni nezapomněl a dal jí malou roli ve filmu Amadeus, který se částečně natáčel v Praze.

Hana Brejchová byla třikrát vdaná, z toho dvakrát se stejným mužem. Její manželství rozbíjel alkohol, žárlivost i dluhy. Upnula se na své dcery a vnoučata. Jenže karty osudu byly rozdány jinak. Ve zlém se rozešla se svoji starší dcerou, kterou už léta neviděla a ani
po tom netouží. Daleko od ideálu je i vztah se sestrou Janou, která byla vždy tou slavnější Brejchovou.

Další rána potkala Hanu v roce 2009, kdy jí od plamene svíčky shořel byt v Argentinské ulici v Praze. Přišla téměř o všechno, zbylo jen pár fotografií. Nějaký čas strávila na JIP a pak v Psychiatrické léčebně v Bohnicích. Mezitím jí mladší dcera Veronika sehnala bydlení v Buštěhradě.

Ze začátku nebyla Hana v dobré psychické kondici. Stranila se lidí a toužila jenom po svém klidu. Z toho ji postupně v dobrém slova smyslu dostal o 23 let starší muž, se kterým se ve svém novém bydlišti seznámila. Říká, že po letech našla opravdovou a zároveň poslední lásku ve svém životě. Dnes už sice tento muž nežije, ale Haně zůstaly  krásné dopisy a vzpomínky. Začala psát básničky, hodně čte, občas nakrmí labutě a kachny na buštěhradském rybníku a možná se sama sebe občas ptá, jaké vlastně byly lásky jedné plavovlásky? Stejnou odpověď hledá i dokument 13. komnata, který v Buštěhradě s Hanou Brejchovou natočil štáb České televize.

Billie777

Billie777 (hodnocení, recenze)

Dřív byla krásná. Rozhodně hezčí, sympatičtější a zajímavější obličej než u sestry Jany Brejchovic.

Herečka

Host

Reklama

Reklama