Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

Melodrama 

všechny recenze uživatele

Prostě pohodový seriál z dob minulých, oslava železničářům .. některé věci tam jsou navíc, jako je třeba ta medaile .. , ale jinak je to celkem sranda, vyloženě za břicho jsem se nepopadala, ale občas jsem se zasmála. Za povšimnutí stojí "Pionýrská železnice" která byla v Plzni a dneska je z ní ruina, potom takovej ten dortík (v pozlátku) co jedla Lída ve vlaku, na ten si pamatuju, byl strašně dobrej, potom spodní prádlo dost odpudivé okrové barvy - Pepy (J. Hanzlíka), hádala jsem Calvin Kline :-) ale to asi ne, a taky sexy :-) květované plavky O. Víznera. Nejlepší byl J. Kemr v roli pojišťováka. Ostatní "holky" jako je Macháčková, Macuichová a Konvalinková, Medvecká byly pěkné a sexy, hlavně Macuichová, což se o dnešních herečkách říct nedá. Líbilo se jak se Táňa Medvecká kroutila jako zpěvačka Jitka Zelenková, (takhle jsem Jitku Z se kroutit neviděla a už asi neuvidím) no škoda že není Táňa zpěvačka. Jinak bydlet celá rodina v jednom bytě, to je asi sci-fi. Taková normální rodinka to není, ale vidět se to dá ..... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Mám jednoduchý vkus. Vidím Maciuchovou, vidím vlaky, takže dávám čtyři hvězdičky. Bohužel platí, že jediná opravdu silná devíza je obsazení. A to by člověk předpokládal, že scenáristé Chalupářů umí napsat chytlavé dialogy a režisér rozverného Kam slunce nechodí umí vykreslit úsměvnou atmosféru. V seriálu se odehrávají ztřeštěné situace, ale často jim chybí pointa a slovní výměny nemají takovou dynamiku, jakou by mít mohly. Nepamatuju si jedinou hlášku ani glosu. To kolejiště je ovšem boží. ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké obsazení z krásného železničního prostředí.Co herec to pojem.Děda Max je nad věcí a na každý problém má své řešení.Jeho mafianské převlečení alias pojištovák je kouzelné.Hlava rodiny Nováků-R.Brzobohatý je dobrák a přísný šéf jak má být.Maciuchová má šmrnc ale Hanzlík mi přijde trošku potřeštěný.Musím říct že se jedná o super oddychovku:-)) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

PRO MODROU ARMÁDU COKOLIV. Scénáristé Chalupářů úplně změnili prostředí a napsali seriál o socialismu, jaký by měl (nebo snad chtěl?) být. Všeho je dostatek, nic není problém a např. postava, kterou hraje Josef Somr, sice krade benzin, ale je autorem zlepšovacích návrhů, takže se to asi nějak vyrovná. Přesto se u toho pobavit dá (zvlášť Josef Kemr je neodolatelnej), jen by Radek Brzobohatý mohl méně říkat slovo "šlendrián." Tak na 30% bych to viděl, jako kulisu k jiným činnostem. Však to znáte. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Na železnici se dějí věci aneb modrá armáda tě volá: vstup mezi nás! Hrdinou socialistické společnosti byl obyčejný pracující člověk – závozník, truhlář, prodavačka nebo železničář. A aby byl dojem naprosté anonymity a všednosti dokonán, jmenoval se například Jan Novák (Brzobohatý), postava natolik upravená požadavkům doby, že bychom ji mezi skutečnými zaměstnanci ČSD našli jen stěží. Vzorný pracovník, hrdina socialistické práce, starostlivý otec rodiny, pevný v zásadách, moudrý a rozvážný. Nadto skromný jako fialinka, otřásaje se odporem pokaždé, když ho někdo byť jen náznakem pochválí. A co teprve ostatní – záletný zeť Emil Kučera (Vízner), syn Pepa (nepostradatelný Hanzlík) s nemanželským synem anebo bujný rocker-bubeník Martin (Kaiser), vzhlížející ke svému idolu, nonkonformnímu Kenku Rýdlovi v rozšafném podání Františka Ringo Čecha. Nad stádem oveček bdí dědeček Maxmilián (Kemr), sivý čtverák s hlavou plnou ďábelsky rafinovaných plánů, jak řídit chod své rodiny. Jak už to v životě bývá, střídají se v seriálu okamžiky veselé, smutné i ty napínavé. A přestože se v rodině Novákových odehraje sebevětší rozkol, všichni se nakonec dokáží sejít v předsíni s hudebními nástroji a zatroubit sobě Humoresku či jinou klasickou a osvědčenou melodii. V rámci téhož ani nijak nepřekvapí, že seriál natočil režisér k tomu přímo předurčený – Ivo Novák. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • Barevný televizor je Trinitron KV-2022MR Sony. (sator)
  • Okradený Josef (Jaromír Hanzlík) pobíhá dlouhou dobu jen v ponožkách, a to v lese, na silnici, v traktoru a nakonec bravurně a opakovaně přeběhne i střepy z rozbitých dveří v kravíně, aniž by znejistěl nebo šel opatrně. Pozorný divák zavnímá, že má v ponožkách nějaké vložky, nesjpíš do bot, aby hercova chodidla nedošla újmy. (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama