Reklama

Reklama

Cirkus Humberto

(seriál)
  • Západní Německo Zirkus Humberto
všechny plakáty
TV spot 11
Drama / Rodinný / Historický
Československo / Západní Německo, 1988, 10 h 35 min (Minutáž: 52–55 min)

Předloha:

Eduard Bass (kniha)

Kamera:

Andrej Barla

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Petr Haničinec, Kathy Kriegel, Josef Kemr, Martin Růžek, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Claudine Coster, Josef Dvořák (více)
(další profese)

Epizody(12)

Jeden z nejvýpravnějších seriálů České televize podle slavného románu Eduarda Basse, k němuž složil hudbu Karel Svoboda a ústřední melodii nazpíval Karel Gott. Životní příběhy šesti generací rodu Humberto zobrazují pohnuté osudy lidí, kterým se cirkusová manéž stala osudem. (Česká televize)

Videa (12)

TV spot 11

Recenze (294)

sud 

všechny recenze uživatele

Právoplatná součást našeho televizního rodinného stříbra, ale stejně si neodpustím pár výtek. Obsazení některých herců nepovažuji za příliš šťastné (jak mohli do role Heleny obsadit tak nevzhlednou a nesympatickou ženskou !? - na druhou stranu z Němců zahrál pořádně snad jen Werner Possardt) a některé dějové skoky mi přijdou příliš násilné (postavu Vaška měl IMHO hrát mezi Pavlem Mangem a Jaromírem Hanzlíkem ještě někdo). I tak je to ale nezapomenutelný seriál s nádhernou výpravou, výtečnými hereckými výkony (Haničinec, Kemr, Postránecký) a nadpozemsky krásnou melodií Karla Svobody, u které se mi vždy derou slzy do očí (stejně jako v závěru poslední epizody). 85%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jsem úplně šokován tím, že seriál mohl být vůbec natočen, že papalášům na nejvyšších místech nedošlo, o co tady vlastně jde. Cirkus Humberto je vším jiným než oslavou pracujícího lidu. Putování po cizích, většinou západoevropských městech, teskné vzpomínání na dalekou, často i ztracenou, vlast je průhlednou metaforou života emigrantů komunistického režimu. I samotná titulní melodie mně neasociuje nic jiného. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Utichlo náměstí, jakoby náhle s tím, plakáty déšť strh z nároží a poslední aplaus už ztich. Dálky jsou šňůry měst, ve tvářích brázdy cest. Dědictvím dávným spoutaným své poselství zas dál šli nést. Čas tuhle štaci už svál, zmizel klaun i principál. Rozvážej světem úsměvy dětem, tuším, co žene je dál. Krev toulavá svá kouzla má, má moc pár křídel dát, jak vítr z hor se hnát. Krev toulavá svá kouzla má, má moc i brát i dát, má sílu pouta rvát. Ticho tu vládne zas, do duší nám pad mráz. Kdy se však z dálky vrátěj zpět, tak to vím jen já a pan Bass." *** ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější seriál z domácích pastvin a vzorová ukázka, jak převést knihu na plátno/televizní obrazovku, aniž by scénárista úzkostlivě hlídal každý svůj krok. Ne vždy se takový postup vyplácí, zde se ale vyplatil vrchovatě. Výkvět nejlepších českých herců, kteří spolupracují se zahraničními ve stejné shodě, v jaké funguje běh samotného cirkusu, zaručuje spolu s nestárnoucím příběhem nestárnoucí podívanou. Za okupace udělal Bassův román pro Čechy zázraky, aniž vznesl jediné slovo proti německému národu, dnes se to jeho televizní podobě daří se stejnou silou. Nestydím se přiznat, že pokaždé, když vidím a slyším Bureše-Bartošku recitovat Máj, tlačí se mi slzy do očí. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

dnes už se na to člověk dívá jinak - ale Cirkus Humberto mě dostával totálně - vaš-kú - prožíval jsem se všemi hrdiny každý další díl úplně bez dechu. tuším že to bylo vždycky nedělní poledne, kdy jsem musel s dědečkem zasednout k televizi a tajit dech, co se zase bude dít :) super seriál, geniální herecké výkony, totálně povedená stylizace... v době, kdy ještě "cirkus" nebylo sprosté slovo kvůli ochraně zvířat, ale pro uvolněnou morálku ;) ()

Galerie (392)

Zajímavosti (60)

  • Natáčení probíhalo na několika místech, například v Nymburce u hradeb, Veselém kopci ve skanzenu, Telči, zámku Kozel, Poříčí Nad Sázavou, Větrném mlýně v Kuželově. 9. epizoda pak byla natočena v Liberci, přičemž je možné vidět i libereckou radnici, která je v seriálu vydávána za radnici Hamburku. Natáčelo se také v severopolském přístavním městě Gdaňsk, na polském hradě Malbork a ve Wismaru. (M.B)
  • V úseku od 32:13 do 32:24 je možné spatřit v levém horním rohu mikrofon. (me116)
  • V scéne, kedy Vaška (Pavel Mang) ohýbajú a pripravujú na artistické číslo, je vidieť, že plače. Jeho slzy však neboli skutočné, ale bol mu do očí aplikovaný glycerinový roztok. (Jello Biafra)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama