Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přímý přenos slavnostního předávání prestižních filmových ocenění. Hvězdný večer 96. ročníku udílení cen Americké filmové akademie Oscar se uskuteční v Dolby® Theatre v americkém Los Angeles. Mezi snímky s největším počtem nominací patří Oppenheimer režiséra Christophera Nolana, který jich získal celkem 13. Následují ho Chudáčci Yorgose Lanthimose s 11 nominacemi a Zabijáci rozkvetlého měsíce v režii Martina Scorseseho s 10 nominacemi. Ačkoliv mezi nejužšími nominacemi letos nenajdeme zástupce české kinematografie, většinu nominovaných snímků měli možnost diváci zhlédnout v domácí kinodistribuci či na lokálních streamovacích platformách. Slavnostní galavečer předávání cen budou opět živě komentovat pro diváky České televize filmový kritik Pavel Sladký a filmová kritička a historička Šárka Jelínek Gmiterková, přenos bude tlumočit Helena Koutná. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Můj vůbec první živě sledovaný přenos udílení cen Akademie a jsem rád, že jsem se zanedbat spánek rozhodl zrovna tentokrát. Když nebudu brát v potaz otravné množství reklam a občas zbytečně křečovité pokusy o vtip hlavně v podání Jimmyho Kimmela (ale uznávám, že to je spíše věc vkusu a smyslu pro humor), užil jsem si 96. ročník náramně. Uvaděči jednotlivých kategorií si mnohdy připravili v rámci svých pár minut na pódiu velmi zábavné "scénky" a dialogy, děkovačky byly snesitelně dlouhé a někdy i příjemně přirozené, procítěné a silné (nejsilnější byl proslov bezpochyby v případě 20 dní v Mariupolu) a co se samotné distribuce obálek týče, nedošlo k nijakým větším překvapením ani zklamáním, vítězové byli prakticky všichni do jednoho uspokojiví a tu sošku si zasloužili. Jen škoda, že někdy nelze dát sošky dvě, v několika kategoriích bych si to opravdu přál (hlavně Lily Gladstone a Spider-Man: Across the Spider-Verse). A na závěr čtyřnohý Messi ponížil Matta Damona, přesně jak si to ten snaživý, leč zoufale netalentovaný herec zaslouží! ;-) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Už si ani nevzpomenu, kdy naposledy došlo k podobně spravedlivému rozdělení prestižních filmových cen Oscar jako letos. Koncepce pořadu se celkově mimořádně vydařila. Humoru bylo tak akorát, aby zůstala zachována důstojnost a noblesnost slavnostního večera. Povedla se i hudební část programu. Nejvíce mě zaujalo vystoupení obstojně zpívajícího Ryana Goslinga, po jehož boku se v průběhu show objevil nestárnoucí Slash, který s gustem předvedl svůj kytarový um. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zřejmě asi nejlepší večer s Oskary, jaký jsem za ta léta zažil. Vtipný, zábavný, bez nějakých zbytečných excesů. Prostě ve všech ohledech povedený. Přitom i ocenění byla vesměs ve většině ohledů očekávaná. Minimálně sázkové kanceláře tvrdili, že v těch nejsilnějších kategoriích to Oppenheimer sklidí, což se ve výsledku stalo. Mě to teda trošku překvapuje, protože to není Nolanův nejlepší film, ale dobře, beru to na zřetel. Co se týče ocenění tak se mi nejvíce líbila Da Vine Joy Randolph. Tam bylo vidět, že je z toho úplně paf. Osobně jsem ale rád i za Cilliana Murphyho, Emmu Stone a klidně i Roberta Downeye Jr. První dva mám hodně rád, takže tam je to jasné. No a Robert, i když měl pár mimických posunků, které jsem nechápal, nakonec jsem mu to ocenění také přál. Byť ani Cillian, ani Robert mě herecky na tisíc procent v Oppenheimeru nepřesvědčili. Co se týče vtipu, tak Jimmy Kimmel to taktéž zvládl s přehledem. Jeho úvod byl sice mírně rozpačitý, ale pak už to jelo. Nahatý John Cena naprosto boží, Arnold s Danny DeVitem nostalgicky přesní, Guillermo s tequilou také pobavil a nesmím opomenout ani momentku, kdy se Jimmy nečekaně pobavil na účet Donalda Trumpa. Prostě ve všech ohledech paráda. A to ani nemluvě o tradičně perfektně zvládnutém In Memoriam momentu, který mistrně doplnil svým hlasem Andrea Bocelli se svým synem, kteří zde zazpívali svojí překrásnou Con te partiró. A o hudbě to bylo i nadále, protože se tu tenkrát sešli i vysloveně podařené hudební scénky. Totálně emotivní Billie Eillish s výbornou skladbou z Barbie, kterou bych s klidem emocemi srovnal s nádhernou scénkou Lady Gaga s Bradley Cooperem před lety. Pak se tu mihli indiáni z filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce, kteří Oskarům přidali další kus originality a nakonec se tu skvěl perfektní výpravnou scénkou Ryan Gosling, když tu dokonale zazpíval píseň z Barbie o tom, že je prostě jen Ken. Se všemi těmi efekty k tomu náležejícími. Jo…tentokrát se to hodně povedlo. Kéž by to vydrželo i v dalších letech. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě celá řada umělců měla na srdci něco zatraceně důležitého, ale celkově solidní oslava Hollywoodu i mezinárodního filmu. Billie Eilish, teprve 22 let a druhý Oscar. Čisté, jemné. Navrch růžový Ryan Gosling. A nahý John Cena vysvětlující důležitost filmových kostýmů. Kate McKinnon v šoku z „opravdovosti“ Jurského parku a filmový fanoušek v údivu z Johna Williamse. Protože po čtyřiapadesáté (cen má pět). Neuvěřitelné. Absolutní legenda. Tou je nepopiratelně i Arnold, který spolu s Dannym DeVitem zavětřil batmanovského Michaela Keatona v publiku. Kouzelné. Stejně jako přítomnost Ala Pacina. Nolan není úplně můj šálek kávy, ale respekt. Potěšujícím oceněním je pro mě zejména to pro Emmu Stone, jinak to být prostě nemělo. In memoriam za mě nedůstojně: buď chci sledovat připomínku zemřelých umělců nebo Bocelliho a živé taneční vystoupení. Tohle prostě rozptyluje pozornost. Učesaná zábava, ale 4 hvězdy nakonec dám. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

To už si snad dělaj z toho Scorseseho prdel ne? Ta Akademie ho fakt nemá ráda. Začalo to už v roce 80, kdy mu dali najevo, že Redford začátečník je lepší režisér než on. Pak to zopákli o 10 let později a zatímco dnes všichni vynášej Mafiány do nebe, tehdy to opět dali začátečníkovi, pro změnu Costnerovi. Ne, Scorsesemu se neustále vysmívaj. Nejdřív ho nalákaj nominacema a pak mu daj hovno. Ani se nedivim, že tomu nemoh v roce 06 věřit, když ho skutečně vyvolali. A od tý doby zas nic a pro jistotu hned třikrát se opakoval stejnej model - Gangy New Yorku, Irčan a teď Zabijáci - všechny hafo nominací a pak velké nic! Je to výsměch a divim se, že tam na to ještě vůbec chodí. Už je to fakt špatnej vtip, ti Oskaři. ()

Galerie (871)

Související novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Reklama

Reklama