Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (1 389)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sportovní fanda Magneto chce zahájit baseballovou sezónu před Bílým domem a zase nenajde pochopení.. Nikterak složitá a ani originálně vystavěná zápletka s cestováním v čase a prostoru, kdy Wolverine představuje T-800, paličatá Mystique Sarah Connor a Tyrion Lannister s brutální patkou from 70´s je šéfem Skynetu. Kromě podtextu nebezpečnosti štváčů proti čemukoliv nebylo o co stát (emoční netečnost, future akční scény jak ze Sky Captaina, Ottmanova hudba krčící se v koutě) a tím koncem, který nehodil do řeky času kámen, ale rovnou ji přehradil, aby vybudoval nové koryto, jako by chtěl Singer Vaughnovi říct: „Nesahej mi na X-meny, své dítě si pohřbím sám.“ Nicméně jemu i mně je jasné, že k exhumaci dojde ještě několikrát.. Chápu to správně, že se v roce 1963 před schönenberskou radnicí bouřící dav přeslechl? „Ich bin ein Mutant…“ ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást vysokým hodnocením zástupu nadšenců X-menovského universa. Ti by dáváli 5 hvězd i kdyby tam Fassbender s McAvoyem soutěžili kdo sní za hodinu víc ústřic a rozhodčí by byl Jackman. Bláhově si všichni mysleli, že návrat Singera bude návrat krále. Je to přesně naopak. Singer zprasil fantasticky odladěnou retro "First Class", která byla bystrá, inteligentní a dramaturgicky výtečně zmáknutá s peckově neokázalou efektivní akcí. Pokračování se snaží využít tohoto invenčního režimu a navázat na něj, ale naprosto selhává jak v dramatických sekvencích (nuda, bez emocí), tak i v akčních pasážích, kdy se zmůže ledatak na pěknou zpomalovačku ala Matrix a okázalou vyžranou destrukční scénu s Magnetem, která je totál přes kopírak vzatá z minulého dílu a tudíž je jak pěst na oko. Nezajímavé jsou i dějové propletence a veletoče tak aby to všechno zapadlo do sebe. Ten film v podstatě nemá co nabídnout. Nuda to úplně není, na očko to do sebe zapadá ok a snaha o mytologii tu je. A ve finále, měl jsem z toho skákání v čase daleko větší strach. ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

První třída se mi líbila o chlup více, nic to však nemění na tom, že noví X-Meni jsou bomba a naprostá většina komiksovek poslední doby se před tímto musí krčit někde v koutě. Už to tady někdo psal, většina komiksovek je především o akci a dialogové pasáže jsou jen nutná výplň. X-Meni jsou především o postavách, dobře vystavěnému příběhu a akce je doplňující. Nejvíce si na nových X-Menech budu cenit toho, že nemají typického záporáka, každá postava má cíl a jde si za svým, každá má v něčem pravdu a v něčem se mýlí, ale divák dokonale chápe motivy všech. Navíc mám pocit, že s každým dílem X-Menů se postavy stále vyvíjejí, příběh se někam posouvá a stále si tak myslím, že další díly mají smysl a velký potenciál, tohle ale u většiny komiksovek napsat nemůžu. Naprostá spokojenost. P.S. Chci sólovku s Quicksilverem. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Cestování časem je vděčné téma pro vklínění nového dílu do jinak už vcelku nabité série. Historie je přepsána a budoucí minulost má tedy volné pole působnosti. Starých postav si zde příliš neužijeme, i samotný Wolverine zde plní spíše funkci odhlečení, místy dokonce humoru. Zápletka není příliš sofistikovaná, což je trochu škoda, ale o to ladněji a rychleji se sune vpřed. O zábavu je tedy postaráno, akční scény jsou natočeny velmi dobře a na konci se dočkáme i nějakého toho povinného zvratu. X-Men 2 stále zůstávají nejlepším dílem série... 8/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Po děsivém úvodu to naštěstí byli standardně kvalitní X-meni, tato série je zkrátka inteligentnější než 90% jiných comiscových filmů. Jen kvůli scénám s Quicksilverem si to snad i stáhnu:) Dejte si záležet, abyste do sálu přišli až 10 minut po začátku, ušetříte si zbytečnou a trapnou CGI rvačku, která je tam jen proto, aby udržela děcka v sále. ()

Galerie (270)

Zajímavosti (78)

  • Výroba a autorizovaná distribúcia filmu podporila viac ako 15 000 pracovných miest. (Laslo)
  • Ve scéně, kdy promlouvá Magneto (Ian McKellen) do kamer, se na přenos dívá i Quicksilver (Evan Peters) s malou holčičkou v růžových šatech. Fanoušky jistě napadne, že se jedná o jeho sestru Wandu aka Scarlet Witch. Ta to ale být nemůže, protože je Quicksilverovým dvojčetem. (Charpy)
  • S režisérem Bryanem Singerem se k filmům série X-Men vrátil také jeho dvorní skladatel John Ottman. Stal se tedy prvním skladatelem, který pro (v době uvedení sedmidílnou) ságu o mutantech zkomponoval více než jeden soundtrack. Poprvé se podílel na X-Men 2 (2003). (D.Moore)

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama