Reklama

Reklama

Wes Craven

Wes Craven

nar. 02.08.1939
Cleveland, Ohio, USA

zem. 30.08.2015 (76 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Wesley Earl Craven ako keby veril, že je Hitchcock a tak sa vo väčšine svojich filmoch aj mihne. Sú to zanedbateľné roličky, väčšinou rovno mini roličky, niekedy ani to (upratovač Fred v prvom VRESKOTE, doktor v bielom plášti z dvojky). Jednu z najvýraznejších úloh hral vo vlastnej NOVEJ NOČNEJ MORE, kde hral sám seba.

Preslávil sa ako expert na nízko rozpočtové horory (takže nečudo, že aj keď napokon zarobili málo, bolo to vzhľadom na mizerný rozpočet pokladané za skvelú tržbu), čo je plus nielen pre šetrných producentov, ale i divákov, veriacich, že nižší rozpočet núti tvorcov k väčšej improvizácii, siahaniu na dno svojich síl, schopností a talentu. Craven si šetrnosť ponechal i na staré kolená, jeho (zatiaľ) komerčne najúspešnejší film, VRESKOT, stál cirka 15 miliónov.

Svojho času patril k režisérom, tvoriacich dejiny filmového hororu. Patril ku skupine mladých, drsných, nahnevaných Američanov mužského pohlavia, ktorí sa potrebovali vo filmoch ventilovať zo sklamania z vtedajšieho vývoja USA (Vietnam, Watergate) a vlastných chorých nočných môr. Keď Tobe Hooper natočil TEXASKÝ MASAKER MOTOROVOU PÍLOU (a John Carpenter HALLOWEEN), Craven odpovedal obdobnou skúškou nervov - THE HILLS HAVE EYES (1977) o rodine, na ktorú v kalifornskej púšti zaútočia hladní domorodci. Film sa o osem rokov dočkal pokračovania inteligentne nazvaným THE HILLS HAVE EYES PART II (s oboma filmami sa môžete stretnúť aj pod prekladom Kruté oči hôr alebo Hory majú oči ...kombinácií je veľa), ktoré tiež režíroval Craven, ale ktoré už nemalo skoro žiadne svetlé miesta. Detto parodický horor POMSTA PRICHÁDZA Z MOČIARA. Treba ale spomenúť jeho výrazný, surový režijný debut POSLEDNÝ DOM NAĽAVO (1972) o znásilnení a vražde, ktorý režíroval, písal scenár, strihal.

Craven bol a je človek aktívny, venuje sa učeniu a internetu a keď internet ešte nebol, čítal noviny a raz v nich narazil na článok o niekoľkých študentoch, ktorým v spánku zlyhali pľúca. Trocha si popustil fantáziu, útočište našiel v New Line Cinema u produkčného Roberta Shayea a výsledkom je snový horor NOČNÁ MORA NA ELM STREET, kedy je Fred ešte starý dobrý drsný Fred a nie idol mládeže Freddy, hrdinov je len pár, sú voči nemu bezmocní, nič o ňom nevedia. Hrôzostrašná pravda o minulosti pokojným dojmom pôsobiaceho mestečka sa pred nimi a nami objavuje v desivých náznakoch, následne teror naberie na obrátkach. Film bol tretím zo Svätej Trojice – po Carpenterovom HALLOWEENE a Cunninghamovom PIATKU TRINÁSTOM – a o. i. preslávil Johnnyho Deppa.

S kruegerovskou sériou však zostáva už nastálo spätý viac Shaye než Wes Craven. Ten sa po ultra zlej dvojke (FREDDYHO POMSTA) vracia aspoň do pozície spoluscenáristu (s Frankom Darabontom) a šéfa výroby do vydarenej trojky Chucka Russella (BOJOVNÍCI SO SNAMI), ale s akčnou štvorkou Rennyho Harlina (VLÁDCA SNOV), päťkou Stephena Hopkinsa (DIEŤA ZO SNA) a finančne suchou a scenáristicky nevydarenou šestkou Rachel Talalayovej (FREDDYHO SMRŤ – POSLEDNÁ NOČNÁ MORA) nemá nič spoločné. Do hry sa ako režisér a scenárista vracia až siedmou NOVOU NOČNOU MOROU (1994). Heather Langenkampová hrá samú seba, dozvedá sa, že Craven píše nový scenár, že Shaye sa to chystá produkovať a herecký predstaviteľ Freda, Robert Englund, má nočné mory. V New Line točili toľko hororov, že prebudili Absolútne Zlo, ktoré na seba vzalo Kruegerovu podobu a chystá sa vyraziť do reálneho sveta. Zaujímavý scenár, ale pre sériu príliš neskoro. Dlho avizovaný crossover FREDDY VS. JASON sa už znova zaobišiel bez Cravena, teraz ale už aj účasti divákov a u nás putoval rovno do požičovní.

Wes okrem Freda, v tom jeho klobúku, pruhovanom tričku, s jedovatým humorom a rukavicou s nožmi, stvoril aj VRESKOT, ktorý sa stal čiernym koňom leta ´96 s tržbou cez 150 miliónov a ktorý ho na poslednú chvíľu zachránil od frašiek typu UPÍR V BROOKLYNE. Panne Neve Campbellovej z Woodsboro pred rokom Cotton Weary (inak cenený shakespearovský divadelník Liev Schreiber) znásilnil a zavraždil matku. Ale naozaj to bol Cotton? Podoba maskovaného vraha sa nie náhodou podobá na Munchov slávny obraz THE SCREAM. Opakuje sa kruegerovský motív (má ho rád aj Stephen King a David Lynch) o krásnom americkom mestečku, ktoré je v skutočnosti hnilé a skazené. Ťažko povedať, čím by film bol, nebyť geniálneho scenáru horormi od detstva mláteného Kevina Williamsona, pravdou ale je, že obaja si - napriek vekovému rozdielu a faktu, že Williamsonov scenár bol plný pravopisných chýb, čo Craven ako učiteľa hnevalo - padli do noty a výsledkom je Matka vyvražďovačiek. Už viete, kto vraždil v prvom PIATKU TRINÁSTOM?

Úspech si do roka a do dňa vyžiadal VRESKOT 2 (natrepaný desiatkami vtipov – Tori Spellingová ako Sidney, Williamson ako muž robiaci rozhovor s Cottonom, pesnička z TOP GUN, kameraman predávajúci v kine pukance), z ktorého sa stal tiež hit a tak mal vzniknúť VRESKOT 3. Nikomu sa doňho ale nechcelo - najmä kvôli nedostatočnej finančnej motivácii, ale malú rolu v tom hral aj fakt, že práve v tom čase vrcholil americký hon na čarodejnice, kedy profesori a politici vinili režisérov hororov z toho, že študenti vraždia svojich rodičov a rovesníkov. Trojka vznikla až v roku 2000 a Williamsona, zaneprázdneného TV seriálmi, nahradil Ehren Kruger (to nie je vtip), ktorý si s prekliatím vyvražďovačiek a koncom trilógií veľmi neporadil. Craven by na réžiu nekývol, keby mu bratia Weinsteinovci nesľúbili za odmenu produkovať jeho drámu HUDBA MÔJHO SRDCA, za ktorý bola Meryl Streepová nominovaná na Oscara.

Z ostatnej filmografie stojí za zmienku napr. SHOCKER, ale len tým, o aký kuriózne zlý kvázi horor sa jedná. Mitch „Skinner“ Pileggi tu hrá sériového vraha, ktorý po svojej poprave na elektrickom kresle prejde do elektrickej siete a... ani sa mi nechce pokračovať. Lepšie dopadol THE SERPENT AND THE RAINBOW, známy aj ako Had a dúha alebo Smrtiace woodoo, kde Bill Pullman prichádza na Haiti, zistiť, čo je pravdy na legendách o rituáloch čiernej mágie a oživených mŕtvolách. Craven mal zrejme pocit, že subžánru zombíčin bolo ublížené dosť a tak tému poňal realisticky, seriózne, takmer by sa chcelo povedať vedecky – vzhľadom k tomu, ako vyzerala jeho tvorba pred tým. Najmä ku koncu to však už zase bol len typicky krvavý a nepochopiteľný cravenizmus. Vyzdvihnúť sa ale oplatí odvahu tvorcov, avizujúcich, že film natočili podľa skutočných udalostí.

Craven sa už na začiatku svojej kariéry spolupodieľal na mnohých stránkach filmárčiny, cez asistenta asistentov až po strihača. Dodnes sa okrem režírovania na svojich filmoch často podieľa aj na scenári (ĽUDIA SPOD SCHODOV) či produkcii, býva jedným zo šéfov výroby, mihne sa v cameo. V roku 1980 iba strihal film Petra Lockea THE CARHOPS – zrejme ako odmenu za to, že dotyčný mu pred vyše desiatimi rokmi dovolil strihať svoj film YOU´VE GOT TO WALK IT LIKE YOU TALK IT YOU´IL LOSE THAT BEAT (uff). Sem-tam narazí na projekt, ktorý sa mu nechce režírovať, ale rád by bol pod ním nejako podpísaný, čo je prípad DRACULU 2000, kde bol šéfom výroby a ktorý v duchu hororov pre násťročných (sex, spomalené zábery, dlhovlasí páni pekiel) ako svoj režijný debut natočil jeho verný strihač Patrick Lussier.

Kráľ hororu? Najpreceňovanejší hororový režisér všetkých dôb? Ktosi-čosi uprostred? Druhý Ed Wood? Hororový Albert Puyn? Boh vie. Alebo skôr Satan?

Ivan "tron" Kučera

Související novinky

Sedmý Vřískot vítá staré známé

Sedmý Vřískot vítá staré známé

12.03.2024

Kolem vřískající série bylo v nedávných měsících poměrně velké rušno. Poslední Vřískot 6, jenž měl premiéru zhruba před rokem, v kinech vydělal slušné peníze, stejně jako jeho předchůdce pátý díl,… (více)

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

03.08.2023

Oblíbená hororová řada opět mění tvůrčí tým. Poté, co otěže nad sérií původních čtyř filmů z let 1996 až 2011 v režii legendárního Wese Cravena v roce 2022 převzalo režijní duo Matt Bettinelli-Olpin… (více)

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Swamp Thing našel režiséra

Swamp Thing našel režiséra

05.09.2018

Očekávaný seriál Swamp Thing od nově založené služby DC Universe má konečně režiséra. Nějakou dobu se šířily spekulace, že by pilotní díl mohl natočit producent seriálu a mistr hororů James Wan … (více)

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Režisér

Scenárista

Producent

Herec

Filmy
2007

Deník mrtvých

2006

Paříži, miluji Tě

2001

Jay a mlčenlivý Bob vrací úder

2000

Vřískot 3

1998

Vítejte v Hollywoodu

1997

Vřískot 2

1996

Shadow Zone: The Undead Express (TV film)

 

Vřískot

1995

The Fear

Reklama

Reklama

1994

Nová noční můra

1993

Body Bags: Historky z márnice (TV film)

1992

The Vault of Horror

1989

Shocker

1976

Sweet Cakes

1975

The Fireworks Woman

Seriály
2013

Castle na zabití

 

Smrt přichází ze záhrobí (S05E17)

2006

Kauzy z Bostonu

 

Zapálená lýtka (S02E26)

1993

Great Books

1985

Pásmo soumraku

 

Healer / Children's Zoo / Kentucky Rye (S01E03)

Dokumentární
2020

The Last Word on the Last House on the Left: The Legacy of Horror's Most Controversial Classic - a.z.

2013

Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th

 

Trespassing Bergman

2012

Vtělení strachu: Život a zločiny Freddyho Kruegera

2011

I Am Nancy

 

Scream: The Inside Story

 

Still Screaming: The Ultimate Scary Movie Retrospective

2010

Never Sleep Again: The Elm Street Legacy

2009

Lucas Booth: Journey to Unknown

 

Nejlepší hollywoodští režiséři (seriál)

2008

Science of Horror

 

Starz Inside: Fantastic Flesh (TV film)

2007

Exploring the Hills: The Making of 'The Hills Have Eyes 2'

 

The Hills Have Eyes 2: Mutant Attacks

2006

Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film

 

Never Sleep Again: The Making of 'A Nightmare on Elm Street'

 

Surviving the Hills: Making of 'The Hills Have Eyes'

 

The House That Freddy Built

2005

Ban the Sadist Videos!

 

Ray Harryhausen: The Early Years Collection (video kompilace)

 

V Hlubokém hrdle

2004

Super Secret Movie Rules: Slashers (TV film)

 

The 100 Scariest Movie Moments (seriál)

 

The Cutting Edge: The Magic of Movie Editing

2003

Celluloid Crime of the Century

 

Looking Back at 'The Hills Have Eyes'

2002

Hollywood, Inc. (seriál)

 

It's Only a Movie: The Making of 'Last House on the Left'

 

Masters of Horror (TV film)

2001

Scream: The E! True Hollywood Story (TV film)

2000

Americká noční můra

 

Film o filmu: Tajemství Vřískotu

1999

Dial H For Hitchcock (TV film)

 

Nightmare Series Encyclopedia, The

 

Vítejte v hlavním vysílacím čase

1998

Unmasking the Horror

1997

A-Z of Horror (seriál)

 

The Directors (seriál)

1995

Anatomy of Horror, The (TV film)

1993

Night of the Living Dead: 25th Anniversary Documentary

1992

Freddy Speaks (TV film)

 

Heartstoppers: Horror at the Movies (TV film)

1991

Fear in the Dark (TV film)

1990

Intimate Portrait (seriál)

1989

Best of Stephen King's World of Horror 2

1986

Best of Stephen King's World of Horror

 

Fangoria's Weekend of Horrors

 

Stephen King's World of Horror (TV film)

Střihač

Host

Kameraman

Dokumentární
1978

Evolution of Snuff, The

Související novinky

Sedmý Vřískot vítá staré známé

Sedmý Vřískot vítá staré známé

12.03.2024

Kolem vřískající série bylo v nedávných měsících poměrně velké rušno. Poslední Vřískot 6, jenž měl premiéru zhruba před rokem, v kinech vydělal slušné peníze, stejně jako jeho předchůdce pátý díl,… (více)

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

03.08.2023

Oblíbená hororová řada opět mění tvůrčí tým. Poté, co otěže nad sérií původních čtyř filmů z let 1996 až 2011 v režii legendárního Wese Cravena v roce 2022 převzalo režijní duo Matt Bettinelli-Olpin… (více)

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Swamp Thing našel režiséra

Swamp Thing našel režiséra

05.09.2018

Očekávaný seriál Swamp Thing od nově založené služby DC Universe má konečně režiséra. Nějakou dobu se šířily spekulace, že by pilotní díl mohl natočit producent seriálu a mistr hororů James Wan … (více)

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Reklama

Reklama