Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vznikl sestřihem původní televizní série a jeho hrdiny jsou opět manželé Holanovi s dětmi Evou a Honzíkem. A samozřejmě také dvě chobotničky, které děti vymodelovaly z prapodivné podmořské hmoty. I tentokrát působí figurky, pojmenované Modrý a Zelená, svou nezvyklou živostí a neutuchající zvědavostí řadu zmatků, nejprve ve Lhotě, kde jsou děti na prázdninách u dědy, a potom na pražské Kampě, kde Holanovi bydlí. Andrea, která zpívá menší role v Národním divadle, a Honza, jenž pracuje jako řidič kamionu, právě prohrávají vážnou manželskou krizi. Honza už se dokonce odstěhoval do karavanu na dvoře. Děti jsou z rozkolu rodičů smutné a chobotničky se rozhodnou dát rodiče dohromady. Pochopí, že příčinou sporů jsou Honzovy cesty do ciziny a Andreino zpívání, a tak jim to chtějí překazit, čímž všechno ještě zhorší. Navíc způsobí v divadle i na Kampě řadu zmatků a pozdvižení. Samy se vzápětí ocitnou v nebezpečí, protože kolem začíná kroužit Georgeův vědecký tým, který pátrá po ztracené hmotě. Potápěč Andreadis je přesvědčen, že o ní děti vědí, a je jim stále v patách. Zachraňovat manželství Holanových a ještě se skrývat před Andreadisem, to je však i pro tak zázračná stvoření obtížné. (TV Nova)

(více)

Recenze (110)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Československo zapádonemecká koprodukčná, veselá vianočná sci-fi rozprávka. Zdá sa to byť odvážna kombinácia, ale prekvapivo to celkom dobre šlape. Súrodenci z Prahy, Eva a jej mladší brat Honzík, prežijú divoké Vianoce s dvoma malými chobotnicami, ktoré si vymodelovali z podivnej hmoty, čo našli na dovolenke pri mori. Táto substancia je zdrojom obrovského množstva elektrickej energie. Chobotničky sú preto plné chuti do života. Lenže je im na stope aj tím vedcov, ktorí by ich chceli rozkrájať a využiť pri výrobe elektriny. "Fröhliche Weihnachten wünschen die Kraken"! *** ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Příjemná "oddechovka" pro celou rodinu. Kromě "zelené" a "modrého" a jejich napětí s dětskými protějšky potěší i hudba a krásné záběry Prahy. A samozřejmě i atmosféra Vánoc a dva dospělí, kteří k sobě hledají (zase) cestu... Jeden z filmů mého dětství, který mě potěší i po letech. Zajímavé komentáře: gouryella, berg.12, LiVentura, kingik, Ainy ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pokračování příběhu chobotniček z modelíny, kdy je svět dětí tvrdě konfrontován s neúprosným světem dospělých. Sourozenci Eva (Žaneta Fuchsová) a Honzík (Milan Šimáček) Holanovi, s pomocí pohádkových chobotniček Zelené (hlas Jiřina Bohdalová) a Modrého (hlas František Filipovský), se trochu naivně snaží zabránit úplnému rozpadu rodiny a neodvratnému rozvodu. A obzvláště díky chobotničkám se dějí další a další zmatky. Navíc nastává dilema, mezi tím chobotničky si nechat, i když se o ně nedokážou postarat a dát jim cokoliv potřebného, a navíc se u nich projevuje touha po chlubení se jimi, aby ostatní mohli závidět. Nebo jim dát svobodu, a tím je zachránit před hrozbou dopadení skupinou ambiciózních vědců, kteří je chtějí z ryze materiálních pohnutek, nehledíc na jejich ušlechtilou a v podstatě lidskou duši. Z dalších rolí: rodiče dětí Andrea (Dagmar Veškrnová-Havlová) a Honza (Pavel Zedníček) Holanovi, kteří k sobě díky vánočnímu času nacházejí cestu zpět, operní zpěvák (Přemysl Kočí), který cítí šanci s rozvádějící se Andreou, šéf podmořského výzkumu George (Miroslav Macháček), se svým ambiciózním spolupracovníkem Andreadisem (Boris Rösner), neodbytný v opětovném získávání magické hmoty z hlubin moře, Andreina kamarádka Jiřina (Jaroslava Kretschmerová), ponoukající Andreu v rozvodovém řízení, Honzův spoluřidič v práci (Jiří Kodet), vždy obratně výmluvný, hrnčíř Mertlík (Vladimír Kratina), soused Holanů, a inženýr Lanc (Jan Přeučil), toužící po levném zdroji energie. Svět naivní dětské fantazie, kouzel a pohádek nemůže zvítězit nad hrubým světem dospělých, kde vládne tvrdý pragmatismus a vypočítavost. A tak ani závan dětství nemůže mít jíný konec, neboť svět dětství vždy nenávratně skončí. A opět kouzlo staré Prahy, kde chobotničky působí další zmatky. ()

montel 

všechny recenze uživatele

Je těsně před vánoci a manželé Holanovi, Honza (Pavel Zedníček) a Andrea (Dagmar Veškrnová) mají před rozvodem. Do toho dětem přidělávají starosti chobotničky, které se rozhodli prozkoumat Prahu po svém. Vše se ještě zhorší, když se na scéně objeví vědec, který po záhadné hmotě, která dokáže vytvořit energii pro celou Prahu pátrá. Děti proto musejí zachránit nejen manželství svých rodičů, ale také své plastelýnové kamarády...Druhý díl pobaví skoro tak stejně jako první. Já dávám raději přednost Lucii,postrachu ulice. Je vtipnější a zábavnější. 55% ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

O druhém dílu Chobotnic platí navlas to stejné, co o prvním. Rodiče se opět hádali a chobotničky to řešily po svém. Dodnes si pamatuji to rozkrajování nábytku a piana a můj smutný pocit u sledování. Až při opakování po mnoha letech jsem zjistil, že původně šlo o čtyřdílný seriál a dva filmy byly až poté. Ten jsem neviděl a ani nevím, zda tam nebylo něco vynecháno, proto jej nehodnotím. Doma jsem měl dokonce i knihu, kterou jsem ovšem dostal až po filmech a nikdy jsem neměl chuť a potřebu si ji přečíst. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o druhou část celovečerního sestřihu čtyřdílného TV seriálu z původně čtyřhodinové stopáže, za oběť padla druhá polovina druhého dílu a první polovina třetího (prázdniny u dědečka). (BoredSeal)
  • Byt Holanových se nachází v Praze v ulici U lužického semináře. V záběru, kdy tatínek vychází z domu, je to dům s číslem popisným 100. Okna i balkón, ze kterého byl vyhozen klavír do Čertovky, se ale nachází na čísle popisném 94. (Gareth_Jones)
  • Ve scéně shození klavírů do Čertovky je možné na okamžik zahlédnout konstrukci, na které je nástroj zavěšený. (Jirka_Globus)

Reklama

Reklama