Reklama

Reklama

Velká filmová loupež

  • Slovensko Velká filmová loupež (více)
Československo, 1986, 77 min

Scénář:

Oldřich Lipský

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Jaroslav Moučka, Jiří Němeček, Karel Heřmánek, Ladislav Gerendáš, Zdeněk Srstka, Dagmar Havlová, Vladimír Hrabánek, Otakar Vávra (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Protagonisty jsou komici Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří mají na výstavě převzít cenu japonské televize. Současně se pětice gangsterů chce zmocnit převratného vynálezu profesora Suzukiho – superholografu, jímž je možné vyjmout kohokoliv z televizní obrazovky a přenést do reality, a také naopak. (Filmbox)

Recenze (150)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu jsou tu neopakovatelné scény snad se VŠEMI hvězdami našeho tehdejšího filmu a extrémně vydařené propojení s filmy jako Rozmarné léto, Jáchyme, hoď ho do stroje či Vrchní, prchni.... Na druhou stranu je tu to samé, jelikož scén těchto typů, kdy se na plátno dostávají postavy z jiných filmů, či se různě potkávají všemožné herecké hvězdy je opravdu mnoho a mnoho, a v podstatě zabraňují jakémukoliv ději či příběhu... Scénář v podstatě neexistuje, je to opravdu jen takový sled scén s filmovými hvězdami, a reálně to víc než film vypadá jako jedna ze scének Kaiser + Lábus z jejich TV pořadů... Těžko říct, jak by to dopadlo, kdyby režisér Lipský nezemřel v době natáčení, což je věc, která určitě musela znatelně poznamenat celý průběh tvorby. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ohromný guláš. Zpočátku jakžtakž pevnými mantinely ohraničený scénář se zhruba v polovině zvrhne v nepředstavitelnou anarchii plnou výstupů kdekoho s kdekým a v lecjakých rolích, která bohužel nemůže tak úplně bavit. Jednotlivé (sebe)parodické střípky jsou povedené (Husité a Otakar Vávra, Miloš Kopecký coby doktor Štrosmajer a chirurg Miroslav Macháček, zraněný Marián Labuda, jehož na nosítkách vlečou Lasica se Satinským, protože "je jejich", dabovaný Kristián, rozmarně letní Rudolf Hrušínský....), ale dohromady jim to spolu nejde. Spojovací články toho všeho - výstupy Kaisera a Lábuse a "Kaisera" a "Lábuse" - se však povedly (kromě Oskarem zmíněné scénky bych ještě upozornil na lehce přehnaný, ale pro ně typický způsob, jakým ztvárnili vlastní dvojníky). Stejně jako banda mafiánů. Velká filmová loupež je na poměry českého filmu nevídaná záležitost. Zvláštně nepovedený snímek, jehož scénář psalo pět lidí, ačkoliv téměř celý vypadá jako narychlo uplácaná improvizace. Stejně jako mnozí ostatní si jsem téměř jistý, že by to celé dopadlo jinak, kdyby Oldřich Lipský žil o pár měsíců déle a žezla se neujal Zdeněk Podskalský. Dvě a půl hvězdy nakonec zaokrouhluji nahoru i za tu závěrečnou píseň s textem Zdeňka Borovce. ()

Reklama

gizi 

všechny recenze uživatele

Komedie měla možná mnohem větší potenciál, než který dosáhla. Nevím, zda to bylo tím, že Oldřich Lipský již byl dost starý, nebo tím, že to nedotočil a Podskalský to nezvládl, každopádně je to trochu úsměvné, ale žádná velká sranda, která by se dala od Kaisera a Lábuse v té době čekat, se nekoná. Bohužel. 60%. ()

flyer.nick 

všechny recenze uživatele

Největší koncentrace hvězd v dějinách filmu. K tomu spousta filmových a seriálových narážek a špatný film je na světě. Kaiser s Lábusem sice excelují, ale na příběhu je vidět, že ho napsali asi za noc a je v něm plno děr a nesmyslů, natočené to pak bylo asi za den, většinou na první dobrou. Často je tam něco jen proto, aby to tam bylo, taková snůška skečů a hlášek, které na sebe většinou nijak nenavazují. ()

Khotzilla 

všechny recenze uživatele

Bizar na zakázku. Je fakt, že ta výstava, na které se to celé odehrává, byla výjimečná, ale dobrý dokument by byl lepší. A jediný akceptovatelný vtip s vylézajícím davem herců z malého fiátku to nezachrání. A dobová ukázka Kaiserova travesty humoru spíš trapná. Ale hodně zajímavé a poučné je sledovat výrazy přijíždějících herců - jedni se naparují, jiní jsou spíš otráveni a jsou i tací, u kterých je jasně patrné, jak už to chtějí mít rychle za sebou... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (24)

  • Marie Glázrová hrála ve filmu sama sebe. (M.B)
  • Když mezi husity prochází občan v civilu, osloví ho mistr Jan Hus: „I ty, bratře, proti všem?“ Tohoto „civilistu“ si zahrál Otakar Vávra, mimo jiné režisér filmů z husitského období včetně zmiňovaného Proti všem (1956). (wictoria)
  • Místo, na kterém se děj celého snímku odehrává, je Palác U Hybernů a jeho okolí. (Olík)

Reklama

Reklama