Reklama

Reklama

Velká filmová loupež

  • Slovensko Velká filmová loupež (více)
Československo, 1986, 77 min

Scénář:

Oldřich Lipský

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Jaroslav Moučka, Jiří Němeček, Karel Heřmánek, Ladislav Gerendáš, Zdeněk Srstka, Dagmar Havlová, Vladimír Hrabánek, Otakar Vávra (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Protagonisty jsou komici Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří mají na výstavě převzít cenu japonské televize. Současně se pětice gangsterů chce zmocnit převratného vynálezu profesora Suzukiho – superholografu, jímž je možné vyjmout kohokoliv z televizní obrazovky a přenést do reality, a také naopak. (Filmbox)

Recenze (150)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„To sem blázen paní Moutelíková!“ - „No jo to víte, vono je dneska v našem filmu všecko možný.“ Naprosto bláznivá komedie ala z filmu do filmu, která nemá téměř žádný děj a chvílemi se mění v totální chaos. Zároveň je to přehlídka herců, filmů a jednotlivých vtipných scének. Nápadů má film nespočet (zelené autíčko, obraz s „odpovídajícím“ zvukem, promítačka), ale kvůli stylu vyprávění, (ne)důrazu na pointu a „švy“ působí snímek nesourodě, zmateně a občas skoro až amatérsky. Samotní Kaiser s Lábusem, pokud tedy zrovna jen neběhají odnikud nikam, mají řadu vtipných scének (z učitelky a především tedy jejího žactva jsem brečel smíchy), ale jistě jich mohlo být také víc. Co se týče odkazů na filmy a postavy, Velká filmová loupež jich nabízí hned několik opravdu zábavných („Pánové si přejí platit?“ a „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný“ mě rozesmály nejvíce), někdy jde spíš o herce samotné (Zázvorková a její zničující smích, nesmělý Suchánek, slovenská „delegace“) a pak je tu spousta narážek na filmový průmysl (profese, cyklistky snažící se prosadit, řevnivost mezi divadlem a filmem) a také na socialistické poměry. Na druhou stranu, jakože casting dokázal zahrnout celou řádku kvalitních herců, někteří jsou tu jen tak pro okrasu a jejich výstup je jen těžká „vata“. To se nejvíce projeví v závěru. Konec byl totiž na celém filmu suverénně nejslabší (toporný až trapný) a opravdu ho nezachránila ani „happyendová“ pocta (?) zesnulému Lipskému při závěrečných titulcích. Dávám prozatím lepší průměr a časem si film chci zopakovat, navíc jsem v tom návalu scének jistě nezachytil všechny narážky a odkazy (hodnocení případně upravím). „Majko, copak vy ve třídě nemáte žádné chlapce?“ – „A no máme, ale to sou všecko takový paka vylízaný třeba, no..já se třeba chci, třeba absolutně votevřít ve třídě a nemůžu, když se na ně podívám, tak se zase zavřu, akorát snad Dušan za něco stojí, ale teď už taky ne, no.“ ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mohla z toho být příjemná pocta českým hercům a filmům, ale je z toho jen mdlá crazy komedie, která mi přišla podobně nudná, nevtipná a zbytečně překombinovaná, jako třeba Pane, vy jste vdova nebo Zabil jsem Einsteina, pánové... Jedno z toho točil i Lipský a jelikož mě pár filmů od něj už zklamalo, nebudu se nad tímhle ani pozastavovat - navíc, když to jenom točit začal a dotočil za něj Podskalský. A některé nápady zde představené jsou dost nevyužité. Úplně špatné to určitě není, ten námět je sám o sobě dost dobrý a šla by z něj udělat skvělá komedie, v pár místech se to i celkem povedlo, ale toho kladného je tu pro mě natolik málo, že nemám potřebu dávat vyšší hodnocení, než 2*... ()

Reklama

gizi 

všechny recenze uživatele

Komedie měla možná mnohem větší potenciál, než který dosáhla. Nevím, zda to bylo tím, že Oldřich Lipský již byl dost starý, nebo tím, že to nedotočil a Podskalský to nezvládl, každopádně je to trochu úsměvné, ale žádná velká sranda, která by se dala od Kaisera a Lábuse v té době čekat, se nekoná. Bohužel. 60%. ()

flyer.nick 

všechny recenze uživatele

Největší koncentrace hvězd v dějinách filmu. K tomu spousta filmových a seriálových narážek a špatný film je na světě. Kaiser s Lábusem sice excelují, ale na příběhu je vidět, že ho napsali asi za noc a je v něm plno děr a nesmyslů, natočené to pak bylo asi za den, většinou na první dobrou. Často je tam něco jen proto, aby to tam bylo, taková snůška skečů a hlášek, které na sebe většinou nijak nenavazují. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V dobe existencie socialistického Československa som mal rád humor pánov Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábusa. Bola to svieža vtipná dvojica. Páčili sa mi aj filmy, ktoré točil režisér Oldřich Lipský. Vždy som sa pri nich vedel dobre pobaviť. Takže som od ich spolupráce očakával výbornú zábavu. Lenže snímok "Veľká filmová lúpež", ktorý bol vyprodukovaný v roku 1986, ma bohužiaľ dosť sklamal. Pokus o bláznivú filmovú komédiu sa im nevydaril. Zrejme im to skurvil Zdeněk Podskalský st., ktorý sa spolupodieľal na réžii. ** ()

Galerie (5)

Zajímavosti (24)

  • Poslední film režiséra Oldřicha Lipského. (M.B)

Reklama

Reklama