Kačenka a strašidla
Pohádka / Komedie
Československo / Německo / Rakousko / Švýcarsko, 1992, 84 min
Jindřich PolákHudba:
Karel SvobodaHrají:
Helena Vitovská, Jiřina Bohdalová, Jan Jiráň, Svatopluk Beneš, Jiří Krytinář, Jana Pehrová-Krausová, Jiří Žák, Vlastimil Bedrna, Carmen Mayerová, Eva Vejmělková, Hana Čížková, Jiří Schmitzer, Lubomír Kostelka, Josef Somr, Gabriela Wilhelmová, Vítězslav Jandák, Pavel Nový, Alena Kreuzmannová, Elena Strupková, Slávka Špánková - Hozová, Petr Pospíchal, Evžen Illín, Václav Štekl, Jiřina Třebická, Miloslav KopečnýObsah
Pohádková komedie o Domu hrůzy a nezaměstnaných strašidlech.
Malá Kačenka se při krátkodobém pobytu v nemocnici seznámí s dědou Swobodou, který jí vypráví pohádky o strašidlech. Po nějaké době ji překvapí darem. Přenechá jí Dům hrůzy ve vídeňském Prátru, plný strašidelných figurín. Kouzelné hodiny, jež dovedou oživit tři z nich, Kačenku poslouchají, protože holčička na rozdíl od dědy ve strašidla věří. Strašidla - dr. Caligari, Elvíra a Berta se s Kačenkou skamarádí. Rodiče Kačenky usilují o to, aby atrakce byla přestěhována do Čech, chtějí Dům hrůzy postavit k babičce na zahradu. Strašidla jim v tom ochotně pomáhají. Tatínek chce však dům přestavět na bydlení a figuríny rozprodat. Kačence nezbývá nic jiného než hodiny ukrýt na půdě a se svými přáteli se rozloučit. Sjedná si s nimi znamení na hodinách. Strašidla se však chtějí vrátit. (oficiální text distributora)
Gemini
Celkem příjemná pohádka ze současnosti (skoro:)) o tom jak jedno děvčátko dostalo od skoro pohádkového dědečka (skvělý Lubomír Kostelka) jednu opravdu povedenou hračku - pouťový dům hrůzy. Jenom by mě zajímalo, co by Robert Wiene říkal na Benešova dr. Caligariho:) Jinak čarodějnice Berta je skvělá i ve psí podobě:)(19.4.2004)
Djkoma
Kačenka a strašidlá je pohádečka, která muže bavit v 5-8 letech, ale pak upadne do zapomění.(7.1.2006)
Enšpígl
Nazvat Evičku Vejmělkovou strašidlem, může jen člověk, co má v hlavě místo mozku vánoční stromeček.(25.12.2009)
AngelAngie
Hezké, hezčí než díl druhý ..(29.5.2008)
Kulmon
Hrozná blbost, zejména mi nesedí herectví Jana Jiráně, to je úplně o ničem.(2.4.2009)
Mertax
Tenle film mě zastihl v ranějším dětství a hrozně se mi líbil ten strašidlák a chtěla sem mít vlasy jak Elvíra..65%(22.1.2007)
NinadeL
Labutí píseň oblíbených moderních koprodukčních pohádek tandemu Polák-Hofman. Dvojdílná Kačenka byla realizována podle námětu z pozůstalosti Oty Hofmana a stala se také poslední prací Jindřicha Poláka. Uzavřela tak jednu výraznou kapitolu českého filmu, která skrze osobitou optiku dětského světa přinesla na plátna a do televizí takové oblíbené seriály jako ten o detektivu Martinovi, Panu Tau, Lucii postrachu ulice, Chobotnicích z II. patra nebo o Návštěvnících. Z Heleny Vitovské se sice nestala druhá Žaneta Fuchsová, ale minimálně jako Kačenka o poznání herecky vyzrála po letech od svého prvního seriálu o Veverce. Dvojice rodičů v podání Schmitzer-Pehrová byla příjemně civilní, kdo si ale získal zaslouženou nejvýraznější pozornost byla samozřejmě trojice strašidel - Svatopluk Beneš jako magický doktor Caligari, Eva Vejmělková jako pikantní secesní dáma Elvíra a Jiřina Bohdalová jako bojácná psí čarodějnice Berta. Je tedy poměrně škoda, že se Kačenka nestala oblíbenou veteránkou televizních repríz a DVD dodnes chybí.(5.11.2011)
Jacinda
nic moc, já prostě tohle nemám ráda(31.1.2009)
Nancy
Docela povedený filmeček, kde mi ale trochu vadila Kačenčina podnikavost a vůbec mi přišlo, že se Kačenka moc nepovedla. Jinak je to film opravdu hezký a jako malá jsem ho měla ráda, jen ta Kačenka...(23.2.2005)
moviesfan
Příjemný pohádkový film. Občas úsměvné, ale převažuje nuda. Hodnocení: 55%(17.8.2008)
El Pistolero
55%. Z dětství se pamatuju především na nádhernou Elvíru v podání Evy Vejmělkové (ostatně stačí se podívat do galerie a vše vám bude hned jasné), která nakonec převážila pomyslné misky vah na pravou stranu, tedy tu, díky níž tento rodinný fantasy snímek ode mě po kratším váhání obdrží tři hvězdičky. Výborná samozřejmě byla i Jiřina Bohdalová.(15.12.2009)
Davies182
Rád trávím na CSFD chvíle rozpomínáním, jaké filmy jsem viděl v ranném dětství. Na tři podivná "strašidla" z Kačenky jsem nezapoměl, jen název se mi za šedými mozkovými závity někam ztratil... Jde o milou, avšak kvůli zvláštní režii poněkud nudnou pohádku pro malé caparty.(29.5.2009)
Allien.9
Jako dítě jsem to zbožňovala a doteď se mi to stále líbí. Vždycky jsem toužila stát se Kačenkou, dostat Dům hrůzy a spřátelit se s takhle dokonalými strašidly. Nejraději jsem měla dr. Caligariho, ale Evíra a Berta byly samozřejmě také perfektní. Film nepostrádá vtip ani napětí a mile pobaví. P.S.: Skvělá úvodní znělka!(30.11.2008)
type_B
Když jsem byl malý, měl jsem tenhle film moc rád. Oproti jiným filmům obdobného žánru není vůbec špatný. A dokonce v něm bylo něco... kouzelného.(18.2.2009)
Hromino
Řeknu vám, že kdybych byl Kačenkou, tak se raději chodím dívat do krematoria, než do tohoto ústavu pro hyperaktivní děti. Už jen ty "strašidla" ve mě vzbuzují stejný pocit, jako když mám jít pozdě v noci na toaletu.(29.4.2009)
Praxis
docela povedená taškařice pro nejmenší:-)(26.12.2007)
cariada
Hovadina ,které jsem nikdy nepřišel na chut. Tohle opravdu není pro mě. Herecké obsazení je děsné a celé je to moc umělé.(25.8.2008)
Danny F.
Pohádkový nadprůměr co neurazí. 55%(22.12.2010)
catherinka
Až tak hrozné to nebylo a navíc v tom "hrál" briard :-)(7.1.2007)
shantim
Jandák je mafián!(26.9.2010)
| V kinech ČR od: | 18.03.1993 |
|---|
Související
- Kačenka a zase ta strašidla (1992)
Podobné
- Saxána a Lexikon kouzel (2011)
- Strašidla z Vikýře (1987)
- Dívka na koštěti (1971)