Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Průměrná kriminálka s dobrým obsazením. Bohužel to někdy ani Jirka Dvořák nezachránil, ovšem jindy mnou nenáviděná Čvančarka mi zde kupodivu až tak nevadila. Kvalita jednotlivých dílů kolísá, úplně zbytečný byl vedlejší příběh bratra Karin - kdyby se tento motiv nacpal do jedné z epizod, bylo by to lepší. Možná to chtělo i víc dílů, potenciál tam byl. Celkově se jedná o kriminálku, na kterou se podíváte, ale za pár dnů zapomenete o čem vlastně byla. Nic významného vám v hlavě neutkví. Takže 3* jsou až až, jen za mého oblíbence Dvořáka. ()

Garch

všechny recenze uživatele

Mrkl jsem na první díl, jestli je to na ČT opravdu tak pitomé. Nevím. Přehrávají fest, Ale proč ten otec s dcerkou nepoužívají v autě pásy? Drobnost, ale podstatnější než kulich Čvančarové. Celkově: seriál jako ušitý pro Primu (?) ..PS při pomyšlení na Renče nemohu pochopit ten mnohaletý stálý sešup po skvělé prvotině Requiem pro panenku. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dospěli jsme na konec seriálu, který moc velkou díru do kriminalistického světa neudělal. V každém díle jsme měli vcelku klasický případ + celým dílem se táhne dějová niť, která bohužel na konci nic světoborného nepřinesla, v podstatě to, co každý díval čekal. Škoda, bylo tu určitě zaděláno navíc než na průměrnou českou krimi sérii. Problém s tímto seriálem podobně jako s Labyrintem je ten, že když znáte ten základní děj táhnoucí se celým seriálem, zůstanou vám jen průměrné krimi příběhy bez něčeho zásadního, kvůli čemu byste se na to chtěli podívat znovu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevýrazná kriminálka, která nenadchne ani neurazí. 1) Civilní pojetí s trochou suchého humoru nebylo na škodu. Policejní tým je funkční a pracovitý, 42letá Jitka Čvančarová (šéfová Karin) nezvyklá, ale nic proti ničemu, 37letý Michal Isteník jako lehký žertovný prvek, proč ne? Karinini rodiče byli trochu fádní, ale zase mohu říci - proč ne?_____ 2) U Renče nikdy nevím, co dostanu. Od jedné hvězdičky do čtyř. Hlava Medůzy mě neoslnila, ale nenudil jsem se. A to se také počítá. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Dvořák skvělý jako obvykle, stejně tak Švandová, Vlasák i Heřmánek a další herci. Potud fajn. Jenže pak je tam naprosto otřesná Čvančarová, která se na tu roli vůbec nehodila. Absolutně zbytečná dějová linka s psychicky narušeným bráchou a co předváděl kameraman v posledním díle, tak to vypadalo, že tím ústavem prošel taky. Doporučil bych netahat do kriminálek nějaké symboly, tajemno a podobné kraviny, vypadá to pak přinejmenším trapně. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (37)

  • Matka (Jana Švandová) bydlí v Bulínově vile na adrese Květná 8 v brněnských Pisárkách, zahrada vily je nemovitou památkou. Budova kriminálky je budova Typos – Jezuitská 7, Brno. Vila Karin (Jitka Čvančarová) je na adrese Neumannova 935/10a na Starém Brně. (sator)
  • Ve scéně, kdy se Karin (Jitka Čvančarová) ptá Laury (Světlana Nálepková) na důvody odchodu mladé herečky od filmu, padne otázka, zda Laura vlastní zbrojní pas. Tato terminologie je ale chybná, myšlen byl zřejmě zbrojní průkaz. Zbrojní pas, který opravňuje svého držitele s sebou vézt zbraň v něm zapsanou do jiných států (seriál se odehrává v okolí Brna), není potřeba a tato otázka tedy nedává smysl. Major kriminálky (Karin) by to navíc měl vědět. (mkali)

Reklama

Reklama