Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mystifikační dokument ze zákulisí českého hudebního průmyslu. Prostřednictvím výpovědí několika zúčastněných budete svědky zrození uměle vytvořené kapely, poznáte její recept na raketový vzestup, prožijete s ní nejúspěšnější roky a nakonec odhalíte i utajované neshody, které vedly k nečekaným personálním změnám. (ajuska)

Videa (1)

TV spot

Recenze (150)

stub 

všechny recenze uživatele

Opakování mystifikačního modelu. To, co poprvé fungovalo dokonale, nemohlo zabrat znovu - tady už každý chápal, že jde o recesi (ne kvůli horšímu zpracování; prostě proto, že to bylo o 3 roky později). Ono koukat se na mystifikaci a říkat si: "To je pěkná mystifikace!" nemá tak nějak hlavu ani patu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Svět je jenom hodinový hotel a můj pokoj je studený a prázdný... Hodinka nabitá perfektními mystifikačními nápady, hláškami a skvělou muzikou. Mňágu sice nijak moc neznám, ale vlastním první tři alba, která si čas od času rád poslechnu. Petr Zelenka stvořil skvělý fiktivní dokument a zároveň parodii na hudební dokumenty a satiru na hudební rychlokvašky. U konkursu do kapely jsem se neudržel smíchy, stejně tak u ukázky z filmu o kapely od Zdeňka Trošky. A navíc tváře všech protagonistů (rozhodně bych nečekal Karla Zicha, Jiřího Černého či Ivana Krále) jsou tak dokonale přesvědčivé, že by tomu člověk dokonce i uvěřil :-). 85%. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Výborný fiktivní dokument, imo jeden z nejpovedenějších filmů z produkce ČT vůbec. Udělat z Mňágy (kteří spolu hrají od dětství) uměle vytvořenou kapelu, která má zaplnit díru na trhu, je geniální. Asi nejlepší momenty filmu se vztahují k akvizici BMG korporací Fruit International, která hudebníky nutí hrát v přestrojení za ovoce ("no, my když jsme podepsali smlouvu, tak jsme si to moc nečetli. No a ono tam opravdu na straně 38 je, že musíme udělat všechno, co nám řeknou...") a pak Troškův film, v hlavní roli s Vašutem a Brodským. ("Když to točili, tak já myslel, že mě bude hrát někdo slavný, třeba Sagvan Tofi. A oni obsadili toho... no.... Brodskýho..."). Skvěle pobaví drobná camea, kterých je film plný (namátkou třeba hudební kritik Černý, na konkurzu Fialou poražený Karel Zich, Ivan Král a v závěru Chinaski jako nová Mňága). To vše navíc podbarvují písničky z doby, kdy byla Mňága na svém tvůrčím vrcholu. Poprvé jsem film viděl jako studentík v roce jeho premiéry, podruhé až teď, po dvanácti letech. A pokaždé mě dostal. Takže je asi dobrý. /// 2021 potřetí a pořád to na mne funguje stejně, ještě navíc s kouskem nostalgie. ()

matezzz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to konečně viděl a jsem moc spokojený. A protože písničky této známé kapely z Valmezu mám opravdu moc rád, příjemně jsem se bavil a nezbývá mi, než dát plné hodnocení. Pro fanoušky je shlédnutí povinnost! Velmi zábavná mystifikace. Kdybych o tom nevěděl, z části bych asi i uvěřil. Nejvíc se mi líbil konkurs na zpěváka a vymyšlený film o kapele s Vašutem a Brodským a hlavně komentář Zdeňka Trošky :-) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

 Prostě českej film. Blbej českej film.  Konstatuje znuděně Petr Fiala na adresu filmu Slunce, seno, Mňága, který mi naopak přivodil (především v pasáži s typickým hodným a zlým Stbákem) nemalý zával smíchu. A celý tento mystifikační dokument o mojí oblibené kapele určitě má k ,,blbýmu českýmu filmu´´ daleko, naopak se koná velká husťárna. Já se hodinu jenom skvěle bavil.  A ten Fialův osvěžující  leháro  projev  by šel poslouchat ještě daleko déle a Zelenkův  originální mystifikační scénář taky geniálně šlape, nestihne si vybrat žádné slabé místo a vedle těch srandiček a hlášek a hlášek stihne nabrat i vážnější kritičtější podtext v otázkách úměle vytvořené slávy.  Skvělá atmosféra, spousta ironie  a nadsázky.Teda tohle vymyslet!  A tentokrat skutečně vyjímečně závalel i Zdeněk Troška! ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Petr Zelenka si ve filmu zahrál malou roli jednoho z účastníků konkurzu. (jzvc)
  • Kapela zpívající v klubu ke konci filmu lehce upravenou verzi Hodinového hotelu je Chinaski - v té době ještě nepříliš známá. (Yardak)
  • Jedná se o druhý film ze Zelenkovy trilogie hudebních a zčásti fiktivních dokumentů. Prvním natočil o kapele Visací zámek, druhým pak byl snímek Rok ďábla (2002). (jzvc)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama