Reklama

Reklama

Bláznova kronika

Československo, 1964, 82 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1625, v zemi zuří třicetiletá válka a o Čechy mezi sebou bojují habsburský císař Ferdinand II. a dánský král Kristián IV. Pro mladého vesničana Petra to znamená, že ho dříve nebo později chytí verbíři z té nebo oné strany. A tak se i stane. Petr sice brzy uteče z královského vojska, ale pro změnu ho i s verbířem Matějem zajmou vojáci císařští. Oba zajatci se spřátelí. Jednou se jim podaří zabloudit a nalézt pokladnu plnou zlata a šperků. Petra bohatství nezajímá, ostatně na další cestě najde poklad ještě větší: krásnou opuštěnou dívku Lenku. Ani teď však nemá od vojenských náhončích pokoj a opět se dostává do zajetí. Protože si však místo vojenského mundúru oblékl noblesní šaty, čeká ho trest snad ještě horší než služba v armádě: sňatek s komtesou Veronikou… Rozverná veselohra ze smutných časů třicetileté války je dílem scenáristy a režiséra Karla Zemana. Ten filmu opět vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis, známý např. z fantastických snímků Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď. Na scénáři s ním tentokrát spolupracoval jeden z nejosobitějších tvůrců české nové vlny, Pavel Juráček. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledných Zemanových filmov, ktoré som doteraz ešte nevidel a nehodnotil a myslím, že je aj jeden z jeho slabších. Výtvarná a triková stránka je ako vždy výborná, len dejovo tento film o absurdnosti vojny zaostáva a miestami pôsobí dosť nezáživne. Plusové body dávam za "šaška" v podaní Milky Vášáryovej, za pár podarených vtipov a samozrejme za triky. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Zdálky najednou zafoukne ďas války. A zdi se boří, města hoří. K náramné radosti všech reků, které historii tvoří…." Trošku jiný Karel Zeman, jednak námětem (místo vědecko-fantastického žánru reálie třicetileté války) a jednak i stylem animací, v nichž co naplat není tolik prostoru pro hravou imaginaci a grotesknost. I scénář jako by zejména v druhé polovině filmu pokulhával. Přesto musím říct, že se mi vcelku líbil ten nápad s hrdinou coby obyčejným sedlákem, který je jakousi nevyzpytatelnou rukou osudu vhozen do proudu „velké historie“ a je jím smýkán nahoru a dolů (od paláců k žalářům a zpět). Stačí přitom, aby "ďas války" zafoukal tu zprava, tu zleva a korouhev štěstěny se točí ze strany na stranu. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zemanovská poetika vs. válečné kořistnictví v koláži o bohatství a lásce. "Doba je nejistá a umění trpí", ale válka erbů královské kuny a císařského kohouta skýtá vavříny. "Pluk padnul do posledního muže a dějiny jsou o něco bohatší." Korouhvičky se točí a výjimečné dějinné situace ospravedlňují změny v majetkových vztazích - "zamlouvám si stehno", "kořist není lup, kořist je právoplatně nabyté zboží, jehož ochranu na sebe bere císař." Jde o funkce - tvář nemá trvání. Kouzelně neobyčejná Vášáryová + Kostka, Holub, Řanda, Menšík, Kovářík. Proti Prášilovi slabší rozpracování postav, znatelná absence Brdečky a Kainara, kus k 5* chybí i v režijní lehkosti (leckde až povážlivě) a u hudby. Celkově 3-4* ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Tahle dobrodružno-historická fantazie má z filmografie Karla Zemana asi nejblíž k tradičním "šedesátkovým filmům". Mistr Zeman výjimečně nesahá po zahraniční literární předloze, ale překvapivě spolupracuje s jedním ze základních tvůrců nové filmové vlny, Pavlem Juráčkem (Případ pro začínajícího kata). Bohužel, tohle netradiční skloubení dvou tak odlišných tvůrců mě nijak výrazně nenadchlo ani s odstupem času. Kombinací hraného filmu s animacemi, typických pro Karla Zemana, zde ubylo a vedle zábavných groteskních scén a dalších zajímavých legrácek v historických kulisách došlo i na hluchá místa. Pozornost získavají vynikající Petr Kostka v náročné roli a jeho postarší kolega Miroslav Holub, který mi dost připomínal Orsona Wellse v o rok mladším španělském Falstaffovi. Po obsahové stránce pak zůstává satira na třicetiletou válku a ostré hranice mezi šlechtou a sedláky, která v zpracování s důrazem na formu nemá sama o sobě moc čím zaujat. Takže pro mě kvalitní historický biják s kolísavým obsahem. (70%) (Challenge Tour: Rok s najväčšími svetovými režisérmi) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Klasický Karel Zeman s kombinací kresleného, hraného a trikového filmu, tady ale především vypovídající v humorné nadsázce o nesmyslnosti válečného běsnění, zde na příkladu Třicetileté války. Mladí muži jsou verbováni do války, která je vůbec nezajímá a dělají vše pro to, aby se vrátili živí a zdraví domů. Mladý Petr (Kostka) potkává v armádě bývalého verbíře Matěje, který bere věc z té optimističtější, u něho materiální stránky věci, ale od začátku do konce pomáhá Petrovi i jeho šaškovi - mladé dívce Lence, aby se jim splnilo jejich přání. Jak chlapec jsem vnímal Bláznovu kroniku ještě mnohem víc, dnes mám pocit, že Zeman natočil i filmy obsažnější, např. Barona Prášila. Tady to je po čase a při opakovaném sledování trošku nuda. Ale na druhou stranu - kdo by neodolal pohledu na překrásnou Milku Vašáryovou, že... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (23)

  • Film bol natoľko na svoju dobu experimentálny, že Emília Vášáryová (Lenka), keď prišla do filmového štúdia vo vtedajších Gottwaldovských ateliéroch na tkz. Kudlově, mala pocit, že prišla do nejakého západného štúdia. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama