Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Film mé očekávání bohužel nenaplnil. Něco v něm chybí. Něco, díky čemuž bych se chtěl podívat na snímek ještě jednou. Pamatuji si ho velmi dobře z mého dětství, jak ho ČT vysílala. "Vkrádají" se do mé duše vzpomínky, které ve mně vyvolávají divný pocit. Chvíli jsem si myslel, že toto "dílo" nenatočil pan mistr Zeman. Bohužel, film Ukradená vzducholoď řadím k méně povedeným, ale i přestu lehčí kritiku hodnotím průměrně. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Cesta do pravěku mi vždycky přišla moc didaktická, Baron Prášil (navzdory skvělým momentům a M.Kopeckému) místy trochu pomalý, Zemanovy pozdní animované horory jsou geniální, ale nemohl jsem po nich usnout. Tento film pokaždé naplno podnítil mou klukovskou fantazii (verneovky jsem četl za onoho klasického svitu baterky) a do kina jsem na něj chodil znovu a znovu mimo jiné proto, abych si pořádně zapamatoval hlavní hudební motiv. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,40 let se tluču po světě, abych tady našel krajana." Ukradenou vzducholoď jsem si poprvé pustil jako kulisu k pozdní večeři, sám večer doma. O kvalitě a nestárnoucí atraktivitě filmu bude asi hodně svědčit i to, že jsem od toho stole vstal a šel uklidit talíř od večeře až teprve po skončení filmu! Ponořil jsem do příběhu už při úvodních animacích, představujících pražskou výstavu konce 19. století, začal být absolutně fascinován napívaným dobrodružstvím pěti kluků i jedinečný filmovým vizuálem a vydechl až z posledním záběrem. Stejně úžasné, jako první dva asi nejslavnější hrané filmy Karla Zemana, nicméně Ukradenou vzducholoď přeci trochu vnímám o něco atraktivněji díky žánrovým kombinacím téměř všeho druhu, co se (nejen) v naší kinematografie rodilo... Dobou vzniku ojedinělé spestření období nové vlny 60. let, zasazením děje historický příběh s c.k. reáliemi, obsahem dobrodružný film pro děti a mládež, míchající ale taky prvky vizuální grotesky, crazy komedie, sci-fi (se spoustou originálních rekvizit) i špionážním nebo soudním dramatem. Všechno někdy vážně, jindy parodizující s nadhledem, včetně drobné kritiky prokuratury i novinářského řemesla. Ani poněkud naivní pasáž s vylovením truhly pokladů z trupu živé velryby nemůže pocit dýchající geniality z filmu narušit. Jedinečné svou filmařinou, báječně sehranou partou kluků, krásnou Jitkou Zelenohorskou, charismatickým Josefem Větrovcem i zbytkem hereckého obsazení. Jedinečné samo o sobě. Vstupte a vitejte! 100% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bylo fajn sledovat své ratolesti, ač nevyhnutelně zasažené superhrdinskými "eposy", kterak se dokážou naladit i na čarovnou imaginaci páně Zemana a ponořit do neobyčejného dobrodružství pěti obyčejných kluků. Slyšel jsem jejich smích při lotrovinách Agenta 13 a viděl jejich zděšení při pádu jednoho z chlapců do propasti a úlevu, kterou pocítily, když ji bez úhony přečkal. Místo neporazitelných maskovanců tu stojí proti legračnímu zlu jen klukovská parta malých lotrů a je vám naprosto jasné, kdo zvítězí. Prostá hravost, s jakou Zeman vypráví svůj příběh, vyšperkovaný verneovskou poetikou, nezná mezí a já jsem rád, že jsem pro jednou svým potomkům vnutil kousek svého dětství. A ono to na ně, světe div se, fungovalo a už jen za to plný počet. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný příběh několika chlapců, inspirovaný knihou J. Verna. Ten tajuplný a potemnělý příběh vyvolávající v duších dětí napětí a strach. Umně vytvořený film Karla Zemana ve mě tyto pocity vyvolával v dětství dokonale. Kolorování snímků má své kouzlo a tajemno je v nich obsaženo bezezbytku. Jistěže není vhodný pro ty nejmenší mrňata, ale již odrostlejší děti a mládež. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Snímek byl natočen na motivy románu „Dva roky prázdnin“ francouzského spisovatele Julese Verna. (Ded@M@tes)
  • V titulkoch filmu je chybne uvedené meno Jan Bor, v skutočnosti sa herec volá Hanuš Bor (Tomáš). (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama