Reklama

Reklama

Zakletá jeskyně

  • Slovensko Zakliata jaskyňa (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Zázračná jeskyně obsahuje vzácné poklady, sůl a drahé rubíny. Horníci si z ní můžou vzít tolik soli, kolik potřebují, ale z rubínové síně v samém středu jeskyně si nesmí nic odnést. Toho, kdo si rubíny vezme, postihne kletba. Rychtářova dcera Lena přesto po tomto vzácném drahokamu z hlubin jeskyně zatouží a i přes varování sestry Ady nedokáže svou touhu překonat. Její lehkovážný čin tak uvede do pohybu události, jejichž následky naruší křehkou rovnováhu celého království a postihnou i Lenu. Zakletou Lenu dokáže osvobodit pouze člověk s dobrým srdcem, který vrátí ukradený rubín zpět do srdce jeskyně. Ten nyní zdobí koruny zlé královny Berty. Podařilo by se to snad pouze jejím dvěma nevlastním synům, princům Zachovi a Cyrilovi. Ti jsou však plní pýchy a marnivosti a o neštěstí ostatních se nestarají. Když z vůle macechy Berty o všechno sami přijdou a stanou se závislými na pomoci ostatních, pak teprve pochopí, že je jejich povinností bojovat za spravedlnost pro všechny. Jejich odměnou je nejen to, že najdou vlastní odvahu, laskavost, schopnost obětovat se, ale i zjištění, že objeví pravou lásku. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (135)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak to se opět nepovedlo. Dle ukázek jsem si ríkala, že okolí  a příroda bude úchvatná, ale nakonec prd. Děj o ničem, herci o ničem na druhou a i když Táňu Pauhofovou mám ráda, tak v této roli byla naprosto "neuvěřitelná". Zkrátka pohádka zcela na ...nic. A já přitom české pohádky miluju, protože jsou vtipné a laskavé. Ovšem dnes už je málokdo umí natočit ( a nemám namysli Zdeňka Trošku). Za mě zklamaných 45% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"Zlatá jeskyně" spojuje více motivů, než je nutné (např. ta sůl tam teoreticky vůbec nemusela být), troufám si ale říct, že pro odrostlejší děcka se zálibou ve fantasy by mohla fungovat. Moc se mi líbily lokality a kostýmy, které krásně kombinují kůži s kožešinami a vytvářejí (ne)tradiční severský look. Za ultimátní průser považuju dabing + postsynchrony (je v dnešní době opravdu takový problém pohrát si se zvukovou stopou, aby nemlátila do očí?) a problém mám i s postavami, protože jedna je méně líbivá než druhá. Pauhofová jako mrcha OK. ()

Reklama

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když zkombinujete Sůl Nad Zlato , Tři Oříšky pro Popelky a Dračí Prsten (tohle je novinka, že si někdo na tuhle pohádku vzpomněl) ? Vznikne Zakletá Jeskyně. V království bohatnou díky soli v jeskyni jsou tam i rubíny, ale ty kdo odnese promění se v vlka a sůl zmizí (ačkoliv se pořád objevovala tak nevím teda jak to fungovalo) mezitím královna chce ty rubíny a jedna dcera hledá druhou co se proměnila ve vlka. Největší problém je v tom, že se to vyšťaví zhruba v 20 minutě od spadnutí toho prince do vody  pak už to stojí jen na třech lokacích kdesi venku zámek a jeskyně velké plus je naopak to, že zde není moc triků a působí to přirozeně. Jinak zásadní filmová chyba spoiler oni vrátily ten rubín a Lena se změnila na člověka mezitím se změnila    na vlka Berta oni vrátily tu korunu a Berta se na člověka nezměnila proč? 60 procent ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ale jo, docela se mi to líbilo. Na to, že jsem očekával průser ve stylu Čertovy nevěsty nebo Řachandy to dopadlo ještě hodně dobře, protože je to solidně natočené, má to dobrou výpravu a celkem zajímavý příběh, který není sice vedený zrovna dobře a v prostřední části nemá co nabídnout, takže se jen vleče a vše protahuje, ale i přes to a další mínusy dokáže docela držet pohromadě, že z toho člověk má po skončení i nějaký pozitivnější dojem a nemusí to označit jako ztrátu času. Rozplývat blahem se nad tím sice taky zrovna nedá, ale pořád je mi to mnohem milejší, než přehypované Princezny zakleté v čase, které jen kopírují zahraniční fantasy, hrají si na bůhvíco a chybí jim osobitost. Tohle by potřeboval dramaturga jak sviňa, ale je to podle mě správná cesta, kudy by se současné české pohádky měly vydávat. 3* ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jedna zázračná jeskyně skýtá ve svých útrobách bohatství - dostatek soli a drahých rubínů. Zatímco soli si každý může odnést co hrdlo ráčí, rubíny jsou prokleté a kletba stihne toho člověka, který z ní rubíny vynese. Osudy bratrské dvojice princů a dvou rychtářových dcer se zanedlouho spolu vzájemně protnou, protože princové spolu navzájem zápolí o trůn po smrti jejich královského otce, až se jim to vymstí, stejně tak jedna ze sester doplatí na svoji projevenou touhu po rubínech. Proměněna ve vlčici čeká na zlomení kletby. Do celé hry o trůn vstupuje zlá a hamižná macecha princů (Táňa Pauhofová), která utvořila spojenectví se zlým zbrojnošem (Karel Dobrý), načež jejich společný cíl představuje mamon v podobě zapovězených rubínů. Koprodukční pohádka slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské v sobě nese nemálo originálních prvků. A vizuálně vypadá mnohem lépe než většina současné (ko)produkce filmových pohádek. Kamera si libuje v úchvatných zasněžených i letních scenériích Sulovských skal. A množství dalších česko-slovenských lokací vypadá na kameře maximálně dobře. Herecké obsazení je poměrně neokoukané. Prince představují Ondřej Kraus a Dominick Benedikt, sestry ztvárnily Martina Zábranská a Petra Dubayová. Démonicky se projevoval Karel Dobrý. A většina hereckého osazenstva se uvedla dobře. Triková složka nedostala prostor. Diváci si neužijí žádné extra triky. Vlčice nevyhlíží digitálně, zvířecí přeměna zpět na člověka se smrskne jen na formu odrazu stínu na stěně jeskyně. V lese neběhají roztodivní skřeti, nezjevují se víly, nežvatlají zde polodementní čerti nebo vodníci. Vypadá to celé po trikové stránce dost minimalisticky. Dabing, respektive předabování zahraničních herců do češtiny, to vždy představuje svízel. A ani tentokrát divák nezůstane ušetřen technickým nedokonalostem dabingu. Režisérka tentokráte vsadila především na výpravnost, čarokrásné scenérie, vypravěčskou originalitu a hereckou neokoukanost. A celkem jí tahle sázka vyšla. 7/10 ()

Galerie (70)

Zajímavosti (10)

  • Točilo se 39 dní. Natáčení probíhalo v těchto lokacích: na Slovensku (Jánošíkové diery u Terchové, v okolí Súľovských vrchů a v malebném skanzenu ve Vychylovcích nedaleko obce Nová Bystrica, ale také v Demänovské jeskyni); v Česku se natáčelo na známých hradech jako je Pernštejn nebo Křivoklát. (TommyZR)
  • Veľkou výzvou bolo nevyspytateľné počasie, ktoré počas natáčania panovalo. Pomocou vfx technológie sa tak vo filme striedajú sa reálne zábery s digitálne dotvoreným snehom. (Arsenal83)
  • Náročnými kousky, které museli především princové zvládnout, byly záběry historického šermu, cval na koních, pád do propasti a slaňování. V případě, kdy byl potřebný odborný dohled, byl připravený svou pomocnou rukou zkušený horský záchranář Pavol Jackovič z Popradu. (SONY_)

Související novinky

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

18.05.2022

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. Odstartuje již 26. května ve Zlíně zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do… (více)

Reklama

Reklama