Reklama

Reklama

Kde zpívají raci

  • USA Where the Crawdads Sing (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Úchvatný, tajemný příběh podle úspěšného knižního románu „Kde zpívají raci“ vypráví o Kye, opuštěné dívce, která až do dospělosti vyrůstala sama v nebezpečných mokřinách Severní Karoliny. Celé roky se šířily po Barkley Cove historky o „dívce z mokřin“, které izolovaly strohou a odmítavou Kyu od místní komunity. Když se v Kyině životě objeví dva přitažliví mladíci z města, začne se novému, neznámému světu otevírat. Jenže ve chvíli, kdy jednoho z nich najdou mrtvého, ji komunita bez váhání označí za hlavní podezřelou. Případ se začne rozvíjet, je stále nejasnější a hrozí, že budou odhalena mnohá tajemství, pohřbená v mokřinách. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (195)

Tosi 

všechny recenze uživatele

Vražedná záhada a romatika byly sice poutavý, ale takovejch už bylo. Vleče se to, ale pomalý tempo je nezbytný a filmu vyloženě nahrává. Divák se aspoň líp vcítí do hlavní postavy, prožije si s ní všechny trable z dětství a pak je z toho pěkně zlomenej. Nejlepší na filmu je to, že je krásně natočenej a výkon tý zranitelný holky v hlavní roli byl taky skvělej. ()

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, takže jsem byl ušetřen všemožného srovnávání a očekávání. A mohl si užít film, o jehož ději jsem moc předem nevěděl. To, co jsem věděl předem a co bylo asi hlavním důvodem, proč jsem se na film podíval, bylo jméno hlavní představitelky. Daisy Edgar-Jones je pro mě objevem tohoto roku a když už pro nic jiného, tak kvůli ní stojí za to film shlédnout. To, jak se jí podařilo ztvárnit plachou, křehkou a přesto vnitřně silnou hlavní hrdinku, volá po pozornosti odborníků vyhlašujících všemožné herecké ceny. Za vypíchnutí stojí i výtečná výprava, práce kamery, hudba a vůbec celé vizuálno. Takže i přes oprávněné výhrady, které se týkají určitých dějových klišé, se na film (a zvlášť na jeho ústřední představitelku) prostě pěkně dívá. Za mě rozhodně palec nahoru. ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Ísť do kina na Where the Crawdads Sing bol tak trošičku risk, netušila som, do čoho idem, či ma film zaujme, mená hercov mi nič nehovorili. Tu na čsfd ho zatiaľ hodnotilo len okolo dvadsať divákov a hodnotenia boli všetky od odpadu až po päť hviezdičiek, ale uistili ma recenzie na imdb. V kine sme boli samé ženy a úplne to chápem, no určite sa nájdu aj muži, ktorým sa film bude páčiť. Ak máte radi silné príbehy, radi sa kocháte v krásach prírody a máte radi drámy, ktoré vás aj dojmú, aj prekvapia (záverečný twist), tak potom smelo do toho. Dôverovala som aj Reese Witherspoon, že asi by sa nepodieľala len tak na hocijakom filme, tušila som, že za tým bude niečo zaujímavé. Takým bonusom a pre mňa milým prekvapením je originálna pieseň "Carolina" od Taylor Swift. Páčili sa mi aj herecké výkony. Najlepšia bola malá Kaya. Mohli ale ukázať, ako sa stalo, čo sa stalo, najmä preto nedávam piatu hviezdičku. Niekto si vyberá filmy aj podľa toho, či ho niečím zaujme filmový plagát. Myslím si, že konkrétne tu bol výber trošku nešťastný, je to veľmi nezaujímavý a nelákavý plagát, nenechajte sa však odradiť. Močariská v North Carolina asi nikdy neuvidím, som rada, že aspoň takto prostredníctvom tohto príbehu som sa tam mohla na dve hodinky preniesť. Videné v OV, Cineplex Mannheim. 75%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $24miliónov║ Tržby USA $90,230,760║ Tržby Celosvetovo $140,230,760▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,621,075║ Tržby za predaj DVD v USA $3,381,346║ Tak toto bola príjemné osvieženie, aj keď ponuré, smutné dráma. Tento tip filmov kde sa po niekom demokratický cítiaci ľudia nechutne vozia len pre pôvod, mám rád a hlavne pokiaľ to je dobré zvládnuté a príbeh má gradáciu, dobrých hercov, aj keď tu prevažne dosť neznámych. /80%/ ()

čmelda5 

všechny recenze uživatele

Bohužel se nevyhnu srovnání s knihou, kterou považuji za jednu z nejhezčích, jakou jsem kdy četla (a zařadila se mezi moje srdcovky). Samozřejmě, že v knize jsou popsány nejen pocity a povaha hlavní hrdinky stonásobně podrobněji, hlavně její vztah k rodné bažině a celkově k přírodě. To se prostě do filmu přenáší těžko. Nemůžu ale vůbec říct, že by mě film nějak zklamal. Líbil se mi moc, všechno důležité v něm bylo, úžasné záběry bažiny a přírody kolem, herci vybráni skvěle. Krásný film, který se ale určitě bude líbit více lidem, kteří neznají předlohu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (16)

  • Keď sa Chase (Harris Dickinson) pýta: "Zaujímalo by ma, čo robí oblohu modrú?", Kya (Daisy Edgar-Jones) odpovedá: "Modé a fialové vlnové dĺžky slnečného svetla... odrazia sa od plynových častíc v atmosfére a rozptyľujú sa." Vo fyzike sa to nazýva Rayleighov rozptyl. Podobný fenomén, nazývaný Tyndallov efekt, spôsobuje, že modré oči sú modré, aj keď v ľuďoch nie je modrý pigment. (Pat.Ko)
  • Pieseň, ktorú Chase (Harris Dickinson) spieva Kye (Daisy Edgar-Jones) v posteli, sa volá "Long Black Veil" a je to ľudová balada od Leftyho Frizzella z roku 1959 o mužovi, ktorý odmieta poskytnúť alibi, keď je obvinený z vraždy, ktorú nespáchal. (Pat.Ko)

Související novinky

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

14.12.2022

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BestFilmFest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama