Reklama

Reklama

Kde zpívají raci

  • USA Where the Crawdads Sing (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Úchvatný, tajemný příběh podle úspěšného knižního románu „Kde zpívají raci“ vypráví o Kye, opuštěné dívce, která až do dospělosti vyrůstala sama v nebezpečných mokřinách Severní Karoliny. Celé roky se šířily po Barkley Cove historky o „dívce z mokřin“, které izolovaly strohou a odmítavou Kyu od místní komunity. Když se v Kyině životě objeví dva přitažliví mladíci z města, začne se novému, neznámému světu otevírat. Jenže ve chvíli, kdy jednoho z nich najdou mrtvého, ji komunita bez váhání označí za hlavní podezřelou. Případ se začne rozvíjet, je stále nejasnější a hrozí, že budou odhalena mnohá tajemství, pohřbená v mokřinách. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (194)

molcan2 

všechny recenze uživatele

Bolo to predvídateľné a trochu klišé. Má to krásne lokácie, skvelú kameru, celkom dobré herecké výkony a zaujímavý a trochu pútavý príbeh, ale tempo je pomalé, postavy pôsobia nudne a občas to má atmosféru Twilightu, a to nie v dobrom slova zmysle. Daisy Edgar Jonesová film ťahá, ale jej úloha sa od jej predchádzajúcej práce až tak veľmi nelíši. Neviem, úprimne povedané, nie je to pozoruhodný film. ()

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, takže jsem byl ušetřen všemožného srovnávání a očekávání. A mohl si užít film, o jehož ději jsem moc předem nevěděl. To, co jsem věděl předem a co bylo asi hlavním důvodem, proč jsem se na film podíval, bylo jméno hlavní představitelky. Daisy Edgar-Jones je pro mě objevem tohoto roku a když už pro nic jiného, tak kvůli ní stojí za to film shlédnout. To, jak se jí podařilo ztvárnit plachou, křehkou a přesto vnitřně silnou hlavní hrdinku, volá po pozornosti odborníků vyhlašujících všemožné herecké ceny. Za vypíchnutí stojí i výtečná výprava, práce kamery, hudba a vůbec celé vizuálno. Takže i přes oprávněné výhrady, které se týkají určitých dějových klišé, se na film (a zvlášť na jeho ústřední představitelku) prostě pěkně dívá. Za mě rozhodně palec nahoru. ()

Reklama

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Takže, film jsem sledoval s dvěmi čtenářkami předlohy a hned po skončení mi bylo coby nečtenářovi a případnému kritikovi toho samého dne odňato právo byť jen lehce otevřít pusu s poznámkami o filmu. Teď už uběhl týden, tak na to kašlu a napíšu to. Hned za prvý, když jsme se o tom pak rozpovídali, bylo mi naznačeno, že jsem kretén co absolutně nepochopil poslání filmu. Však já uvedl několik pádných argumentů a nakonec alespoň jedna čtenářka přiznala, že mám pravdu. A tak mi byla převyprávěna kniha. A musím říct, že to určitě zní dobře. Zajímavě. ba dokonce i tak nějak chytře. Ale u filmu mi jakékoliv poselství absolutně uniklo. Ten film byl prakticky klasicky vystavěný příběh, který si představuji v každém filmu natočeném podle ''knihy pro ženy'' (z tohohle tvrzení asi bude za pár let průser!). Máme tu soběstačnou postavu, letí po ní dva kluci, jeden hodný a druhý zosobněné zlo, a ona kvůli osudovým situacím dopadá stále špatně. Však heleme, vše dobře dopadne! Jen tu máme zabudovanou maličkou nepatrnou vraždičku, která je prakticky záminkou k tomu, aby mohla ústřední postava odvyprávět svůj nějakým způsobem dozajista srdceryvný příběh právníkovi, během čehož však dokáže i zmínit všechny detaily, jaký si nechala udělat účes, či kolikrát přesně kdy zahlédla nějakou kytičku, či že nebe je modré, však v noci černé. A v tom já vidím problémy a řádnou řádku klišé, která vskutku neoceňuji. Ke všemu se to snaží na konci dojmout k slzám... a neříkám, že by se to někdy nějak asi nepovedlo, ale já k těm postavám neměl jakýkoliv vztah. Jediné, co mě nutilo smutnit, či si připadat, že smutním kvůli postavám, byla hudba. Ach jářku, ta hudba. Ta byla kouzelná. O zbytku filmu a jeho kladném pojmenování už mám pochybnosti. Herci zajímavý (Harris Dickinson mile překvapil), to jo. Ale kamera mě vysírala. Přesvícené záběry doupravené jen potemělým filtrem, to moc dobře znám ze své kariéry (😂) a to jsem skutečný amatér. U filmu vysokých kvalit bych to neočekával. Ale do toho asi nemám právo zasahovat, chápu. No, co říct. Prostě asi nějak zajímavý film, ale pro mě, ne, to fakt ne, díky. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Ísť do kina na Where the Crawdads Sing bol tak trošičku risk, netušila som, do čoho idem, či ma film zaujme, mená hercov mi nič nehovorili. Tu na čsfd ho zatiaľ hodnotilo len okolo dvadsať divákov a hodnotenia boli všetky od odpadu až po päť hviezdičiek, ale uistili ma recenzie na imdb. V kine sme boli samé ženy a úplne to chápem, no určite sa nájdu aj muži, ktorým sa film bude páčiť. Ak máte radi silné príbehy, radi sa kocháte v krásach prírody a máte radi drámy, ktoré vás aj dojmú, aj prekvapia (záverečný twist), tak potom smelo do toho. Dôverovala som aj Reese Witherspoon, že asi by sa nepodieľala len tak na hocijakom filme, tušila som, že za tým bude niečo zaujímavé. Takým bonusom a pre mňa milým prekvapením je originálna pieseň "Carolina" od Taylor Swift. Páčili sa mi aj herecké výkony. Najlepšia bola malá Kaya. Mohli ale ukázať, ako sa stalo, čo sa stalo, najmä preto nedávam piatu hviezdičku. Niekto si vyberá filmy aj podľa toho, či ho niečím zaujme filmový plagát. Myslím si, že konkrétne tu bol výber trošku nešťastný, je to veľmi nezaujímavý a nelákavý plagát, nenechajte sa však odradiť. Močariská v North Carolina asi nikdy neuvidím, som rada, že aspoň takto prostredníctvom tohto príbehu som sa tam mohla na dve hodinky preniesť. Videné v OV, Cineplex Mannheim. 75%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CHCETE, ABYCH PROSILA O SVŮJ ŽIVOT? NEUDĚLÁM TO. NEBUDU SE BODBÍZET. AŤ SAMI ROZHODNOU. ALE NEROZHODUJÍ NIC, CO BY SE MĚ TÝKALO. ROZHODUJÍ O SOBĚ. SOUDÍ SAMI SEBE…“     Příroda, láska, dobro, zlo a lidský předsudky… takže (asi) smutnej příběh s jednou mrtvolou. Fajn vyprávění. Vona ta holka z bažin je taková…. celkem fajn. Vobyčejná, nenáročná, s láskou k přírodě v duši… takže si ji (normální) člověk oblíbí. Pak ten proces. Jeden by řekl, že absurdní... A ten závěr…   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2018 napsala Delia Owens, neznám. 2.) Hledám dívku s čistou duší.  3.) Mám ráda péra (ptačí). /// Thx za titule „lordek“.                PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Galerie (32)

Zajímavosti (16)

  • Keď sa Chase (Harris Dickinson) pýta: "Zaujímalo by ma, čo robí oblohu modrú?", Kya (Daisy Edgar-Jones) odpovedá: "Modé a fialové vlnové dĺžky slnečného svetla... odrazia sa od plynových častíc v atmosfére a rozptyľujú sa." Vo fyzike sa to nazýva Rayleighov rozptyl. Podobný fenomén, nazývaný Tyndallov efekt, spôsobuje, že modré oči sú modré, aj keď v ľuďoch nie je modrý pigment. (Pat.Ko)

Související novinky

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

14.12.2022

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BestFilmFest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama