Reklama

Reklama

Modrá Electra Glide

  • USA Electra Glide in Blue (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jediný film Jamese Williama Guercia, držitele Grammy za eponymní album Blood, Sweat and Tears a dlouholetého producenta kapely Chicago (zpěvák Peter Cetera hraje pašeráka drog Zemca a ve filmu se objeví i další její členové), byl natočen podle skutečné události: v květnu 1969 zastřelili dva dlouhovlasí mladíci z mikrobusu značky Volkswagen na arizonské silnici policistu na motorce. John Wintergreen (Robert Blake) je policista, který se svým partnerem Zipperem (Billy Green" Bush) hlídkuje na silnici protínající Monument Valley. Tento vietnamský veterán sympatizuje s hippies, současně se ale snaží být dobrým policistou. Svoji práci dělá poctivě. Na všechny řidiče se snaží brát stejný metr: je spravedlivý a neúprosný. Stále ale sní o tom, že jednou odloží svůj Harley Davidson a přilbu a stane se detektivem. Proto se chopí příležitosti, když k poslednímu případu povolaný detektiv Poole potvrdí jeho podezření, že se nejednalo o sebevraždu, ale o vraždu. Po počátečním nadšení ale díky Pooleovu chování a metodám přichází rychlé rozčarování a pochybnosti o povolání policisty a smyslu vlastního života vůbec.

Guercio vyrůstal na filmech, které promítal v kině jeho otec, nadšený obdivovatel Johna Forda, a je to na jeho díle znát. A nejen proto, že se natáčelo v Monument Valley v Utahu a že za kamerou stál známý Conrad L. Hall (držitel Oscara za filmy Butch Cassidy a Sundance Kid, Road to Perdition a Americká krása). Závěrečný záběr patří k nezapomenutelným. Film byl uveden v soutěži na MFF Cannes 1973 a o rok později byl Robert Blake nominován na Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (83)

Han22 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to moc bavilo. Hlavní hrdina je malý motopolda někde uprostřed pustiny. Je dobrácký, trošku naivní, má holku, jednoho kámoše u sboru, obdivuje jednoho detektiva a touží po kariéře v oddělení vražd.  A když narazí na mrtvého, neváhá a pustí se do pátrání, aby si splnil sen. Pěkná atmosféra, občas humor, zajímaví spíše béčkoví herci a menší role pro zpěváka z kapely Chicago. Jenže případ se vleče hlemýždím tempem a postupně přichází deziluze, deprese a bohužel taky plíživá nuda. Je to spíše drama než krimi a to takové, které mě prostě nesedlo. Štvalo mě to jak ten dobrák postupně ztrácí všechno důležité a konec byl úplně na přesdržku. Za dobrotu na žebrotu... možná v jiném rozpoložení by to bylo za víc, takhle za 3*. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Zeleninárov” úprimne neznášam, som na nich alergický, a to ich povestné motto : „Pomáhať a Chrániť” , nech si radšej schovajú za klobúk, všetkých by som ich hodil do jedného, veľkého vreca s nápisom : “BANDA” . Pravdaže sa nájdu i výnimky, ale koľko by ich bolo, že by som sotva na piatich prstoch svojej ruky napočítal čestných a neskorumpovaných. K tejto druhej mini - skupinke by som zaradil policajta na motorke Jána Zimazeleného, ktorý túži po kariére detektíva, ale namiesto toho hliadkuje so svojim kolegom Zipperom na Monument Valley, kde tento rajón určite veľmi dobre pozná legendárny westernový kráľ John Ford. Sny sa občas stanú skutočnými, a tak sa predsa stane na okamih civilným vyšetrovateľom kriminálnych prípadov, len bohužiaľ spolupracuje s Harveyom Pooleom, ktorý si nekladie servítku pred ústa, a to ho odrádza, keď napríklad sekíruje „deti kvetov“ . Onedlho vymení štvoro kolies za svoje „obľúbené” dve a v mimoriadnom záverečnom zábere, sekvencii mi doslova vyráža dych z pľúc. Ani nie on sám, ale blížiaca sa udalosť, ktorá skrátka už dlho visela na vlásku. Bob Blake je unikátny, tak isto, ako kamera Conrada Halla, tak tieto dve zložky vynášam do nebies nebeských. ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

"Dobrý ráno, prasata, dobrý ráno, vy fašouni, bílý huby, vy vrahouni, vy vožralové, teplouši, vy buzíci, vy úchylové, vy hajzlové, poliši smradlaví... " Pravá arizonská policejní balada zaměřená spíše na život a osobnosti strážců zákona než na samotné vyšetřování zločinu. Při nostalgickém utápění se ve filmech, které jsem viděl před 30ti lety, si v tomto případě potvrzuji svých pět. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Gimp to vystihl přesně, to samý jsem chtěl napsat. Ale má to jeden háček - kvalit kvalit "jízdy" nedosahuje ani náhodou. Vlastně vůbec nevím co si mám o tomhle filmu myslet. Je to drámo o svérázném policistovi, celý film prostupuje dost drsný ( a místy hodně zvláštní, těžko popsatelný ) humor. Dovolil byh si tenhle film označit za anarchistický ( policisté na motorkách v peckinpahovsky zpomalených záběrech likvidují hipíky, brutální závěr ). Rozhodně ať čekáte cokoliv, dostanete něco jiného, proto tenhle film doporučuji. Kamera Conrada L. Halla je jako vždy vynikajicí. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak polovinu filmu jsem si říkala "ó bóže, ó bóže, toho musím milovat, toho musím okamžitě začít milovat!", abych si potom v náhlém momentu osvícení uvědomila, že ho již dávno miluji, protože to je Lynchův Mystery Man. Scéna, kdy se raduje z toho, že je šoférem, a kývá si samolibě hlavičkou s kloboukem - dokonalost! A musím říct, že si nedovedu v hlavní roli představit někoho jiného, protože postava Johna Wintergreena je tak podivně napsaná - ve filmu prochází vývojem, ale navenek se chová pořád úplně stejně - že nebýt roztomilého a dojemného Roberta Blakea, nevím nevím, jak by to vypadalo. V některých momentech je film dost působivý, některé pasáže jsou zase naopak do té balady tlačené vcelku neobratně. Nevím, jak působila motocyklová honička se Zemkem na dobové diváky, ale dnes už rozhodně vypadá nechtěně komicky a to narušuje atmosféru a vytrhává ze soustředění. A takových momentů je tam ještě několik. Jako celek je to potom zajímavý film, který vzdává poctu Fordovi a jedné filmové éře, ale protože je to oltář vystavěný s neoddělitelnými debutantskými kiksy, tak došlo k tomu, že se nedostal do filmových kánonů a upadl v zapomnění. Já při srovnání s těmi skvělými scénami ty chyby mileráda přehlédnu a můžu říct, že pro mě má tenhle film mnohem větší smysl než Bezstarostná jízda. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Představitel hlavní role Robert Blake v rozhovorech uváděl, že film ve skutečnosti většinou režíroval on sám ve spolupráci s kameramanem Hallem, protože Guercia jako debutant neměl potřebné zkušenosti. (Morien)
  • Hrubý střih filmu trval zhruba tři a půl hodiny. Výsledný sestřih pro kina je dlouhý hodinu a padesát čtyři minuty. (Morien)
  • Když zástupci produkční společnosti United Artists navštívili natáčení filmu, tak si režisérovi stěžovali, že je natáčení deset dní ve skluzu vůči oficiálnímu plánu. Režisér Guercio před nimi vytrhl deset stránek scénáře, čím z něj odstranil romantickou linii mezi Zemkem a hippie slečnou ve vazbě, a producentům řekl něco ve smyslu: "A je to. Teď  už zase běží všechno podle plánu." (Morien)

Reklama

Reklama