Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechoď, děvče, s pány na led… Charles Richmond je bezohledný a bezcitný magnát, který obývá vlastní zámek, se služebnictvem nakládá jako se psy a se psy jako se služebnictvem. Jeho synovec Tony ho z celé duše nenávidí, mimo jíné proto, že ho churavějící starý muž plánuje vynechat ze závěti. Tony se ovšem nehodlá jen tak vzdát. Najme mladou ošetřovatelku Mariu, aby se o Charlese starala, využila svých půvabů a přesvědčila ho, aby svou závěť změnil. To je však pouhý začátek... Britský snímek na motivy francouzského románu z pera Catherine Arleyové natočil klasik ostrovní kinematografie Basil Dearden. V hlavních rolích se ve filmu představí hvězdná Gina Lollobrigida, Sean Connery a Ralph Richardson. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mohla to být slušná detektivka, kdyby t o n e b y l o t a k h r o z i t á n s k y n a t a h o v a n é... Zbytečně tak film ztratil náboj a napětí a ani jinak výborná trojka hlavních představitelů ho už nemohla z toho marastu vytáhnout. Pro mě obrovské zklamání i přes lahůdkovou roli záporáka Seana C. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Absolutne genialna Gina Lollobrigida vo filme s Konerym, ktory nie je spokojny s dedictstvom. Taxa potom tuna kuju pikle a kadejake intrigy. To ja milujem vo filmoch intrigy, to je moje. Plus este namakane kulisy, vyborne dialogy, kde zas tie obycajne prevazuju - jeden z tych lepsich filmov Basila Deardena . 70 % ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Mladá a pekná ošetrovateľka sa vydáva za mrzkého, ale bohatého starca na vozíčku, ktorý okúzlený mladým stvorením mení záveť v jej prospech. Krátko nato umiera vo svojej posteli. Parametre vraždy sú klasické, ale napriek tomu nie je všetko tak, ako to na prvý pohľad vyzerá. A práve v tom tkvie genialita zápletky. Všetko sa napriek dokonalému a do detailov prešpekulovanému plánu v niekoľkých okamihoch zvŕtava a jednotlivé postavy sa k týmto zmenám musia nejako postaviť. Film môže ťažiť z výborného scenára i trefných dialógov. Už vtedy ostrieľaný Connery je vo svojej zákernej roli manipulátora viac než bravúrny, ako keby sa pre túto rolu narodil, ale do počtu nie sú ani ostatní herci. Britská herecká škola sa nezaprie. Do toho zaujímavá atmosféra vidieckeho sídla. Až na záver, ktorý je aj trochu narýchlo uzatvorený, sa jedná o pozoruhodnú napínavú drámu s trilerovými a krimi elementami. Od piatich bezcharakterných hviezd chýbalo iba málo. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Strýček miliardář ho chtěl vydědit a tak si na něj posvítil. A kam nemůže čert, tam se nastrčí ženská. Mistrovsky zpracovaný příběh o jednom téměř dokonalém zločinu, u kterého téměř zamrzí, že to režijně nezpracoval přímo Alfred Hitchcock. Ale žádná škoda, neboť Basil Dearden si s danou látkou poradil taktéž dobře. Vznikl kriminální thriller, který svou napínavou atmosféru buduje opatrně a se správným tahem na branku. Pevný děj jak skála zpočátku jasně vymezuje mantinely v patřičném zájmu daných skutků, aby nečekaný zvrat ke konci všeho doslova šokoval svou chytrou sugestivností. Sean Connery v naprosto přesvědčivé pozici ´homme fatal´, což znamená ´osudový muž´, která je hlavním hnacím motorem všeho dění. Gina Lollobrigida, stejně tak přesvědčivá, v pozici ošetřovatelky onoho strýčka, už jen působí coby šachová figurka, která se kdykoliv může k dosažení cíle obětovat. Démonický a věčně navztekaný strýček taktéž nezůstává v pozadí a celý dějový koncept okořeňuje svými nesmrtelnými hláškami, které, chtě nechtě, prostě pobaví a to bez ohledu na to, že se ve většině případů jedná o urážky nejrůznějšího charakteru. O zvraty a emoce, jak se na noir sluší a patří, není nouze a i když se může přeci jen zdát, že se scénář veze jen v obyčejném průměru, snímek umí uchvátit v plné míře. Obzvlášť ke konci, kdy vše dostává takřka až hororový nádech. Proto z počátku ta zmínka o Alfredovi Hitchcockovi. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Hlavním tahákem tohoto filmu je beze sporu herecké obsazení. Bylo to tak ve své době a platí to i dnes. Connery v tu dobu již známý agent 007 (měl za sebou Dr. No, Srdečné pozdravy z Ruska a uznávaného Goldfingera), též proslavený v Hitshcockově MARNIE a k němu Gina Lollobrigida, v tu dobu již deset let hvězda světového formátu. Přesto pokud máte rádi Conneryho jako představitele tvrdých a férových chlapíků, tak tento film moc nedoporučuji. Stejně tak Gina sic se zde neukázala jako nejvíc bezcharakterní postava, jak by název napovídal, tak k oné bohabojné katoličce ze série filmů LÁSKA CHLÉB A…. zde má asi tak stejně daleko, jako rychlík z Moskvy do Vladivostoku. Tady z ní šel místy strach. Nemohu se ubránit pocitu, že role temperamentních Italek Gině seděly výrazně více, než role spořádané konzervativní (ve smyslu anglickém) zdravotní sestřičky. Zde jí v roli cosi svazovalo a bylo to cítit. Drzá povaha s vtipem a odvahou, která je zase vlastní Connerymu hereckému projevu, zde vyznívá vzhledem k roli poněkud nepatřičně. Ve vztahu ústřední dvojice se celou dobu něco třískalo. Jakoby si místy vzájemně překáželi. Oba herci asi byli zvyklý táhnout film spíš jako sólo a těžko se přizpůsobovali. Teprve v momentě, kdy stáli proti sobě, dostalo to tu správnou jiskru. Jinak zápletka, dialogy i závěrečné rozuzlení bylo uděláno velmi dobře. Film ale nevyužil celkový potenciál, který měl. Můžeme jen spekulovat, kdo za to může, protože k dokonalosti notný kus chybí. Místní hodnocení 72% je docela odpovídající. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama