Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Graham Greene napsal scénář pro film Carola Reeda (úspěšná stejnojmenná kniha je přepisem scénáře, nikoli naopak), ani jeden z nich netušil, že píše filmové dějiny. Třetí muž se stal největším evropským pilířem filmu noir. Namísto amerických studiových podívaných dal přednost poválečné rozbombardované Vídni. Sem přijíždí autor brakových románů Holly Martins na pozvání svého starého přítele Harryho Limea. V Harryho domě však zjišťuje, že je jeho hostitel mrtev a chystá se k odletu zpět. Podivné okolnosti kamarádovy smrti, která je interpretována jako náhodná, mu však nepřidají na klidu. Pouští se do pátrání po záhadném třetím muži, který byl na místě nehody, ale nikdo o něm nic neví. Za partnerku si bere Harryho milenku, krásnou Annu Schmidtovou, se kterou začne rozvíjet klubko událostí, na jehož konci čeká šokující odhalení. Film proslavila vynikající atmosféra s výrazným svícením i dramatická honička v kanalizaci města. Ostrý kontrapunkt k dusivé atmosféře pak přidal citarový doprovod Antona Karase. (Hwaelos)

(více)

Zajímavosti (51)

  • Filmem Třetí muž se nechal inspirovat rakouský zpěvák Falco v klipu k písni "Jeanny" z 80.let. Klip se zčásti odehrává ve vídeňském kanalizačním systému, je černobílý a najdeme v něm několik totožných prvků, jako například postavu starého muže prodávajícího na ulici balonky. (Alfréda)
  • Harry Lime (Orson Welles) byl zařazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejzápornějších postav amerického filmu na 37. pozici. (TheDude)
  • Třetí muž byl v roce 2008 zařazen Americkým filmovým institutem na 5. místo v Top 10 kategorie mysteriózní. (TheDude)
  • Roku 1999 byl v anketě Britského filmového institutu snímek zvolen nejlepším britským filmem 20. století. (Lynette)
  • Než Graham Greene sepsal scénář, tak pro navození atmosféry a správné pochopení postav filmovým štábem, napsal i románovou verzi příběhu, ve které je vypravěčem dění postava majora Callowaye. Byla od začátku zamýšlena pouze pro použití na place jako doplněk ke scénáři pro štáb a neměla se nikdy dostat na veřejnost. Přesto nakonec vyšla i jako klasický knižní román. (DaViD´82)
  • Třetí muž byl Britskou filmovou institucí zvolen nejlepším britským snímkem všech dob. Krom toho se umístil i na 57. místě v žebříčku nejlepších amerických filmů dle Amerického filmového institutu. Což je poněkud paradoxní vzhledem k tomu, že jediný americký vliv na film byl v osobě jednoho ze tří výkonných koproducentů. (DaViD´82)
  • V produkci BBC vzniklo v letech 1959 až 1965 sedmasedmdesát epizod televizního seriálu, který nesl stejný název jako film. Seriál si vypůjčil i ústřední hudební motiv a postavu Harryho. Ovšem Harry v seriálu byl bohatým obchodníkem s uměním, který bohatým bral a chudým rozdával, a navíc měl společníka jménem Bradford Webster. (DaViD´82)
  • V jednom ze záběrů ve vídeňském kanálovém systému mine bezpečnostní pracovník stěnu s původním vyrytým nápisem "O5". Šlo o tajný symbol rakouského protinacistického odboje. "O5" představuje "OE" (E je patým písmenem abecedy) nebo-li "Ö", což je první písmeno slova "Österreich" (Rakousko). (DaViD´82)
  • Bernard Lee byl až druhou volbou pro roli seržanta Paina. Herec, který byl zvažován jako první, nebyl najat z přílišných nároků na svůj honorář. Což se produkci, vzhledem k nevelkému rozsahu role, zdálo jako neadekvátní investice. (DaViD´82)
  • Producenta Davida O. Selznicka zbytek štábu nenáviděl, jelikož všem do všeho mluvil a navíc jeho nápady byly údajně většinou opravdu hloupé. Kupříkladu se snažil na Grahamu Greenovi vymoct změnu názvu na "Noční čas ve Vídni". Některé ze svých mnoha nápadů si nakonec prosadil aspoň v americkém sestřihu snímku. (DaViD´82)
  • Orson Welles dostal na výběr zda chce řádný plat či procenta ze zisku. Vybral si první možnost, ale této volby velmi litoval, jelikož po ohromném úspěchu filmu procenta ze zisku mnohonásobně přebila částku, kterou získal vyplacenu v rámci gáže. (DaViD´82)
  • Režisér Carol Reed původně chtěl do role Hollyho Martinse obsadit Jamese Stewarta. Producent David O. Selznick však trval na Josephu Cottenovi, který v té době byl pod smlouvou Selznickovi produkční společnosti. (DaViD´82)
  • Graham Greene založil postavu Harryho Limea na britském dvojitém agentovi Kimu Philbymu, který byl Greenovým nadřízeným v době, kdy ještě pracoval pro Britskou tajnou službu. (DaViD´82)
  • Joseph Cotten si svou roli zopakoval i v rozhlasové adaptaci Třetího muže. Na této verzi se Orson Welles nepodílel. (DaViD´82)
  • Producent filmu David O. Selznick nechal pro americký trh vystřihnout celkem sedm minut scén, včetně veškerých Martinsových zmínek o alkoholu a vůbec čehokoli co by mu špinilo charakter, aby z jeho postavy udělal příkladného hrdinu bez kazů. Krom toho nechal film "vizuálně" přejmenovat na "3. muže". (DaViD´82)
  • Producent filmu David O. Selznick nechal pro americký trh předabovat úvodní komentář vypravěče. V britské verzi je tak na začátku k slyšení sám režisér Carol Reed, v americké můžete pro změnu slyšet rovnou hlas hlavního hrdiny v podání Josepha Cottena. (DaViD´82)
  • Orson Welles namluvil dvaapadesátidílný rozhlasový seriál "The Lives of Harry Lime", který se vysílal v letech 1951 až 1952. Děj pojednával o dobrodružstvích jeho postavy před událostmi zobrazenými ve filmu. Welles k některým epizodám napsal i scénář. (DaViD´82)
  • Tradovalo se, že Carol Reed objevil muzikanta Antona Karase při jednom ze svých tahů po vídeňských barech. Ve skutečnosti se spolu seznámili na večírku pořádaném produkcí. Karas na něm hrál na citeru. Reed si ho pozval k sobě do hotelu, kde si od něj nechal nahrát jednu skladbu na citeru pro použití v jedné ze scén. Při dokončování filmu v Londýně v něm však dozrálo přesvědčení, aby Karas na svou citeru nahrál pro film veškerou hudbu. Anton Karas se díky úspěchu filmu stal finančně zajištěným umělcem a časem si ve Vídni založil dokonce noční klub "Třetí muž", který řídil až do své smrti. (DaViD´82)
  • Producent filmu David O. Selznick dlouho vzdoroval režisérově naléhání obsadit do role Harryho Orsona Wellese. Myslel, že co by se návštěvnosti týkalo, tak by to byla finanční sebevražda. (DaViD´82)

Související novinky

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama