Reklama

Reklama

Hadí plyn

Trailer

Obsahy(1)

Filmová odysea o cestě do uzavřené oblasti na hranici mezi orientálním a okcidentálním světem, do nitra emocionální paměti a temných zákoutí lidské mysli, do míst, kde na sebe naráží lidská potřeba podvolit si přírodu, vysát její duši i přírodní zdroje a ulovit nebo pokořit vše živé v ní. Podobenství o cestě do míst, kde už neplatí civilizovaná pravidla a realita osciluje mezi racionalitou a snem. Podobenství o vlastních obavách z násilí, o hledání zdravého a nedestruktivního vztahu k lásce a sexualitě, o ochotě najít pochopení rozlišovat mezi uprchlíky a vetřelci. Dobrodružství, inspirované novelou Josepha Conrada „Srdce temnoty“, o hledání sebe samého uprostřed neprostupné „evropské divočiny“ a pochopení nutnosti mentálně přijmout zodpovědnost za následky evropského kolonialismu. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

Brennos 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl a ani nechci srovnávat s nesrovnatelným, Apokalypsou. Ale zatímco Coppola na tématu fascinujícím způsobem zobrazil hrůzy (vietnamské) války, zde jakoukoliv přidanou hodnotu postrádám. A texty distributora ani vyjádření režiséra na tom nic nezmění. Jednu hvězdu navíc z nostalgie, za lehký humor a odvahu. KVIFF 2023 ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo divadelní představení v kdysi dokonalé pražské Komedii, asi bych se tetelil blahem a klasicky se po představení opil s ústřední noise melodií v uších. Film je ale bohužel jiné médium, kterému divadelní formy vyprávění svědčí jen velmi omezeně a s notnou dávkou opatrnosti a zkušenosti s obou světů. Atmosfericky působivé a vypiplané, ale dějově a filmově velmi odtažité a nepřístupné. Až to bude na Netflixu, rád tomu dám druhý pokus, který je podle režiséra žádaný. ()

Reklama

3497299 

všechny recenze uživatele

Dobrý adaptační nápad - v detailech funkční, bohužel nedotažený. První polovina velmi promyšlená a dobrá, druhá o dost slabší - jakoby Jařab improvizoval v rámci toho, co si za málo peněz může dovolit - ve stylu: vyjeďme do divočiny a nějak už toho Conrada zkoulíme. Motiv s identitou bratrů ve společném šílenství a násilnické představy hrdiny působí spíš směšně (nemyslím si, že to téhle míry záměrně směšně). Škoda; Jařab má na víc. ()

Slepejsek odpad!

všechny recenze uživatele

Únavná road-movie, kde si hlavní nehrdina jako suvenýr z cizích krajů přiveze souložnici nevlastního bratra... Těžce postižené divadelními manýry (nejbolavější jsou zahledění do dálky) a ztracené samo v sobě (k tomu není třeba ani žádných symbolů, ani podobenství - ostatně většině z nich nedokáže film dát žádný konkrétní obsah, takže se tu 105% času jenom mlátí prázdná sláma a předstírá hluboké poselství - asi stejně jako ty viděné dálky...) Místy je to až dojemně komické, místy k uzoufání trapné... ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Film podle literární předlohy je výzva  a už jsem viděl hodně mizerných adaptací. Neznám předlohu k tomuto filmu, ale  myslím, že ani   na druhý pokus bych nenašel záměr autora. Podobenství jsou srozumitelná asi jenom jemu. Herci mohli dělat  zázraky, ale vyznívá to naprázdno.  Je to art pour art. Film pro kritiky , ne pro diváky. 2* ()

Galerie (34)

Zajímavosti (3)

  • David Jařab sám tuto látku již dříve zpracoval do podoby úspěšné divadelní inscenace, považované za jedno z vrcholných děl poslední sezony pražského divadla Komedie. (CinemArt)
  • Filmové podobenství Hadí plyn je inspirované ikonickou novelou Josepha Conrada „Srdce temnoty“. (CinemArt)
  • Natáčelo se v Praze, Bratislavě, v deltách Dunaje v okolí Bodíků a ve Splitu. (CinemArt)

Reklama

Reklama