Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

"Nechutnost" - toto podstatné jméno asi nejlépe charakterizuje to, co dokument popisuje. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se lidé po zhlédnutí tohoto snímku staly vegetariány či vegany, protože to, co je divákům předkládáno, si vyžaduje velmi silné žaludky. Nedivila bych se, kdyby někteří dokument vypnuli po prvních minutách, občas jsem od toho také neměla daleko. Každý záběr, který je divákovi servírován, je naprosto otřesný, odstrašující a nepochopitelný. Dokument na mě působil jako encyklopedie toho, co nejhoršího se dá v rámci chování na zvířatech nejen skrytou kamerou natočit. Protože některé činy se nedějí skrytě, jsou všeobecně známy a pouze tiše akceptovány. Osobně si kladu otázku, zda mám zapotřebí sledovat 95 minut takto nechutné záběry a dospěla jsem k názoru, že ano. Dokument byl za tímto účelem natočen, jeho cílem je ukázat, jak se lidé dokáží nelidsky chovat, ale chovají se tak mimo jiné proto, že spotřeba a především poptávka po mase či kožešinách neustále vzrůstá. Dokument je nepochybně jednostranný, zachycuje pouze to nejhorší, co se za poslední dobu lidem podařilo natočit. Jedno je ale jisté, zmíněné chování není výjimka, v některých případech se opravdu jedná o zajeté postupy, což je ještě více zarážející. Earthling si bere na mušku velice silné téma, po druhé bych asi nebyla schopna jej opět zhlédnout, jednou opravdu stačilo. Jediným pozitivem snímku pro mě představoval komentář Joaquina Phoenixe, jehož hlas byl velice příjemný. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se zabívá vztahy mezi člověkem a ostatními zvířaty naší planety. Dokument, který má potenciál člověka přetvořit ve vegetariána. Občas sice příliš a očividně tlačí na pilu emocí, ovšem prezentace šokujících obrázků z prostředí utrpení a zoufalství jatek, krvavých zátok, slepičárek, prasečáků, útulků a především středisek pro vědecké testování na zvířatech, dávají řečem typu "nový hollocaust" za pravdu. Deka která na člověka padne od prvních vteřit je tak intenzivní, že k závěrečným titulkům se skrze záplavu slz propracuje jen opravdu silná osobnost. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Lidská rasa dokázala ve své historii vyprodukovat mnoho zvěrstev a to nejen vůči zvířatům. Přestože má vina v tomto směru začíná a končí konzumací masité potravy, tak jsem ochoten se zvěři všeobecně a jednotlivým kusům konkrétně jménem lidstva omluvit. Přesto si myslím, že kdybych byl zvěří vyhodnocen jako chutné sousto a dal bych jí sebemenší šanci, tak by se se mnou také nepárala. Tento dokument mi přinesl dostatek znechucení, nulovou zábavu a kdybych v sobě našel sílu dokoukat ho až do konce, tak bych patrně šel s hodnocením ještě níž. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jestli lidi, který s těmi zvířaty takhle nakládají, jsou nějak duševně narušený, nebo jestli to jsou milující otcové od rodin, který by mimo jatka nezkřivili mouše ocas... nebo spíš jaký procento z nich jsou sadisti s cílem pořádně si tu práci užít a kolik se jich "pouze přizpůsobilo", protože zvyknout se dá na cokoliv. Earthlings předesílají zajímavý a mnohdy šokující fakta a záběry, otázka je, nakolik je takový zacházení se zvířaty rozšířený. Nechce se mi věřit, že by se tohle dělo na každý farmě a ono to tak asi ani nebude - imho se to týká jen těch opravdu monstrózních podniků... ale kdo ví, chtělo by to nějakou statistiku, nějaký čísla, aby si o tom člověk mohl udělat přesnější obrázek. Každopádně je to odsouzeníhodný a ubohý, když takhle někdo jedná s živočichem nižší úrovně. Ale jakkoliv je ten dokument výchovný, já kvůli němu maso jíst nepřestanu, na to se mám moc rád. Promiňte mi to, jsem sobec. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud se na tento film podívá člověk, který váhá, jestli se má stát vegetariánem nebo nemá, tak po zhlédnutí bude rozhodnut. Záběry skrytou kamerou jsou skutečně mňamka, která ovšem nemusí chutnat každému. Trošku mi vadilo, že jsem z dokumentu cítil, že jediným východiskem, jak problém vyřešit je přestat žrát zvířátka. Představoval jsem si, že se na jatkách odehrávají ještě ošklivější věci, ale třeba tvůrci měli pouze špatnou ruku při výběru, kam se vydat natáčet. A navíc je dokument strašně moc křesťanský a nad některými úvahami zůstává rozum stát. Rozhodně se však zhlédnutím cítím obohacen. 3* ()

Zajímavosti (3)

  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)
  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)

Reklama

Reklama