Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Seriál táhnou především herecké výkony ústřední dvojice, téma je zpracováno bez patosu a oba účastníci v rámci příběhu dojdou k určité katarzi vlastního pocitu z celé události. Emoce jsou dávkovány velmi úsporně a v podstatě se omezují spíše na postavy mimo hlavní protagonisty (rodiče, redaktorka, partneři). Filmařsky je vrcholem seriálu ztvárnění samotného aktu a především závěrečných dvou scén, kdy za minimalistických, v podstatě ničím objevných, filmařských prostředků je dosaženo velmi silného emočního vyústění. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál o tématu, které poslední roky společností dost rezonuje. Co se dá vlastně považovat za znásilnění a jak se k této situaci postavit? Seriál nabízí pohled z obou stran. Je to vyprávěné hlavně z pohledu Terezy, která se považuje za oběť. Nakonec se ale všechno změní a Davidovi to téměř zničí život. Tereza se po pěti letech rozhodne otevřít téma svého znásilnění, a to prostřednictvím knihy. To se samozřejmě Davidovi nelíbí, protože se necítí být jako viník a zasahuje mu to do života. Tato skutečnost nabourá vztahy obou postav a nic už není jak předtím. Jak se tedy k tomu postavit, jít s pravdou ven nebo mlčet? O tomhle vlastně Tereza přemýšlí celou dobu. Určitě je to dost zajímavé a je to dost k zamyšlení. "Ničíš mi život!" ()

Reklama

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvěle odvyprávěný a ještě lépe zakončený příběh o jednom maturitním večírku, kde si každý z 2 hlavních protagonistů podle sebe pamatuje něco jiného. Malou výtku shledávám v pomalém začátku a možná v tom, že by hlavní mužskou roli zahrál lépe Vojtěch Vodochodský, ve vedlejší roli ho byla škoda. Jinak se jedná o příjemnou jednohubku, ale stále tomu ten "wow efekt", který by mě posadil na zadek, chybí. Poučení pro nás kluky, je lepší si zapálit brko, dobře se učit, a dejte tomu třeba PĚT LET a budete mít tolik nabídek ze strany dívek, že si budete moct vybírat a nedělat hlouposti jako tady hlavní protagonista. Ale udělal opravdu úplnou blbost? Nebo si to slečna s tím znásilněním celé jen vymyslela? Odpověď leží v každém z nás. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně natočeno! Ukazuje se velká výhoda webového seriálu, u nějž může mít každý díl jinou stopáž. Drobné připomínky bych měla ke scénáři, na rozdíl od ostatních mě netahají za uši dialogy, ale poněkud mi vadí manipulace s divákem. Scénář se tváří jako vyvážený, nikomu nestranící, leč pod touto slupkou je jednoznačně na straně Terezy. Ale možná také není. Tereza, jako lesbička každým coulem, vlastně nenávidí chlapy, takže se prostřednictvím Davida rozhodne pomstít mužům. I takhle by se dalo vyznění scénáře pochopit. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Snahy tematizovat sexuální násilí si vážím, ovšem tento nenápadný seriál, jehož název poměrně přesně popisuje, jak dlouho čas diváku utíká, bohužel u snahy zůstává. Fabule jako taková není špatná, námět vyrovnávání se s nechtěným stykem po letech by bylo velmi nosné, to by tu ale nesměl být kostrbatý scénář, u kterého mi krvácely uši a musel jsem to prokládat četbou trapáren, které jsem psal na střední, abych to přežil. Netuším, zda je to toporností herců či spisovatelským uměním scénáristky, ale jednotlivým postavám jsem nevěřil ani slovo - snad možná s výjimkou samotné Terezy, která by snad mohla mít přes to, co si prožila, určité mezery v komunikaci či v empatii (viz její vztah s přítelkyní). Ale šablonovitě napsané postavy jako redaktorka, Terezina matka či někteří kamarádi hlavních postav jsou prostě větší pain in the ass než závěr osmé epizody. A než se za tohle dostanu do pekla, tak si dovolím hodnotit dvěma hvězdami. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)
  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama