Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krachující, nepříliš úspěšnou produkční společnost se rozhodne její šéf Bobby Bowfinger zachránit natočením filmu podle scénáře, který sepsal jejich účetní. Jedná se o akční sci-fi o invazi mimozemšťanů. Do hlavní role chce obsadit samolibou černoškou hereckou hvězdu Kita Ramseyho. Zhýčkaný představitel akčních filmů, který nesnáší bělošskou nadřazenost, má hrůzu z mimozemšťanů a sklony k exhibicionismu, však odmítne. To ale Bobbyho nemůže odradit. Obklopený partou nadšených amatérů využije služeb dvojníka, jímž je Kitův prostoduchý bratr, a natočí film tak, aby o tom Ramsey neměl ani potuchy. Svolení, aby mohl materiál pořízený skrytou kamerou použít, získá Bowfinger výměnou za kompromitující záběry. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Komedie o tom co mi tu vlastně děláme. O filmových nadšencích, pro něž je film smyslem života a pokud ne tím hlavním, pak určitě jedním z nejdůležitějších. Po posledních filmech Eddie Murphyho a vlastně i Stevea Martina jsem trochu tušil, že to nebude vtipné, ale spíš trapné. O to víc mě překvapilo, že tomu tak není. Frank Oz natočil svižnou a především zábavnou komedii. Komedii bez buranského humoru, bez nechutností, ale přesto hodně vtipnou. Každý kdo si jen zkusil natočit svůj amatérský filmeček, nebo každý kdo o tom snil, těm všem musí být tenhle film obzvlášť blízký. A jednou až budete točit kinotrhák, pak si všimněte tváře Stevea Martina na konci promítání. Toho užaslého výrazu jak se jeho sen stal skutečností, jak diváci tleskají a nadšeně kvitují jeho dílo, jak sám pociťuje kouzlo filmu se vším co k tomu patří. Nebýt film jedním ze smyslů mého života a nebýt do něj tak zapálený, možná bych tuhle komedii zařadil do průměru. Ale proto, že přesně ukazuje to o čem sní každý filmový fanoušek, to mě utvrzuje v mém 4hvězdičkovém ohodnocení. Tahle nějak asi točí Rodrigues, za pár šupů přenáší svou vizi až na stříbrné plátno. Jen na to asi neodchytává své bratry mexické uprchlíky :o) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je opravdu málo komedií, které dokážu milovat tak moc, že pokaždé když je vidím, se musím smát jako tenkrát, když jsem je viděl poprvé. Trhák pana Bowfingera je ztřeštěná komedie o partičce, která chce natočit film. Ta ironie je už obsažena ve filmu samotném a pokaždé, když je vidím, musím se smát. Steve Martina jsem nikdy extrémně nemusel, ale tady jakoby se změnil, z věčně hrajícího strachujícího se tatíka na brilantního režiséra Bowfingera. Stejně tak jako Eddie Murphy. Za poslední dobu si nepamatuju tak dobrý film, kde by on mohl představit své sklony ke komice. Tady se mu to podařilo, dokonce v dvojroli naprosto dokonalým způsobem. Výborná komedie, kde dva, v dnešní době, vcelku průměrní herci, dokázali zahrát tak dokonale, že bych byl rád, kdybych je v podobně ztřeštěné komedii ještě někdy viděl. Tedy Eddieho určitě. Ten, dle mého názoru, v poslední době padá na držku hodně solidně a je pomalu na čase aby se probral. Doufám, že se tak stane a že se opět budu moci podívat na nějakou komedii, která mě stejně pohladí a potěší na srdíčku, jako to udělal Trhák pana Bowfingera, který jsem jednoho parného večera shlédnul v malé místnůsce na chorvatských ostrovech plné lidí matně čekající na zábavu, a do dnes se toho nedokázal zbavit. ()

Reklama

Arius 

všechny recenze uživatele

Vynikajuca komedia so svojskym napadom a az neuveritelne dobrym vykonom Eddieho Murpyho. Ten v tomto filme dokazal ze vie zahrat vsetky mozne komedialne role, je spravne sialeny, spravne profesionalny a nechyba mu ani charisma. Steve Martin odviedol taktiez vynikajucu pracu, ale unho som na to uz zvyknuty. ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Božský nápad, i keď komediálne vyťažený ani nie z polovice. Dobrú náladu udržuje po celú stopáž, ale bránicu trhajúcich momentov je máličko. Za zmienku stojí hlavne hľadanie štábu na mexických hraniciach a záverečné nakrúcanie ninja filmu, tieto momenty sú komediálne zlato. Murphy mi tentokrát prišiel dosť nevýrazný, akoby sa do natáčania nútil a Martin je fajn, ale ako komik ma nikdy úplne nezasiahol. Oboch tu suverénne zatieňujú s nadhľadom hrajúce dámy Graham a Baranski. A Downey je tu asi 2 minúty čistého času. 3* ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Spojení komiků Steva Martina a Eddieho Murphyho byl zajímavý nápad a jak se ukázalo, nebyl to špatný nápad. Oba zaujali svou osobní komickou pozici, čímž Eddie pojal svůj um ztvárnit několik postav odlišných charakterů najednou. I když tady dostal do vínku jen postavy dvě. Ale i tak měl možnost se patřičně vyřádit. Ani Heather Graham není nepřehlédnutelná. U ní je však složité posoudit, jestli značně přehrává úmyslně, nebo to tak má charakterově skutečně v roli. Příběh pojednává vizi, jak asi tak vzniká nízkorozpočtový naprosto brakový film v oblasti sci-fi. Aby hlavní herec nevěděl, že něco takového natáčí? Inu, motiv pro úsměvné situace v rámci bláznivé komedie jak dělaný. Tvůrci se však drželi na uzdě, takže zas až tak ohromná bláznivina to  není, ale v mnoha situacích pobaví a to i častou trapností některých dějových provedení. Celkově je vize samozřejmě hloupá, ale po divácké stránce docela zábavná. Oním zábavným pohledem a satiristickou okázalostí nám příběh ve své podstatě takřka přivádí k myšlence, jak asi tak vznikají filmy například ve studiu Asylum. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Steve Martin prohlásil, že inspirací pro postavu Daisy (Heather Graham) mu byla herečka Anne Heche, s kterou měl předešlý rok aféru. Vtip na konci filmu, kdy Daisy prohlásí, že se stala "jednou z nejmocnějších lesbiček v Hollywoodu", je narážka na fakt, že ihned poté, co Steve a Anne přestali randit, vyšel najevo vztah Anne s Ellen DeGeneres. (viperblade)
  • Film byl natočen podle incidentu, který se stal roku 1927. Jeden ruský filmař použil záběry z dovolené Mary Pickford a upravil je do filmu tak, aby to vypadalo, že v něm skutečně hrála. (viperblade)
  • Původně se film měl jmenovat Bowfinger's Big Thing. (viperblade)

Reklama

Reklama