Reklama

Reklama

Bitva o Atlantik měla stovky bezejmenných hrdinů... „Toto je příběh bitvy o Atlantik. Příběh o oceánu, lodích a hrstce mužů. Ti muži jsou hrdinové. A lodě jsou hrdinkami. Jediný nepřítel je moře. Kruté moře, které člověk učinil ještě krutějším…“ Tak začíná své vyprávění kapitán Ericson, který byl v roce 1939 povolán od obchodního loďstva, aby velel jedné z lodí, doprovázejících konvoje. Byla to korveta Compass Rose. Její posádku tvořili z velké části lidé, kteří byli v civilu vším možným, jenom ne námořníky a mezi důstojníky byl Ericson jediným profesionálem. Málokdo z těch, kdo se naloďovali na její palubu, by si ještě před rokem dokázal představit, že se z něj někdy stane mořský vlk a téměř nikdo netušil, co to obnáší. Na řádný výcvik ale nebyl čas. Po třítýdenním cvičení, které mělo z nováčků udělat zdatnou bojovou jednotku, vyplula Compass Rose do války... Film natočený podle knihy Nicholase Monsarrata vypráví o odvaze prostých lidí, které válka vytrhla z normálního života a postavila je před obtížné úkoly. Toto napínavé drama, které zaujme realistickým zobrazením bojů i lidských osudů bylo nominováno na Oscara a cenu BAFTA. Kapitána Ericsona hraje Jack Hawkins (1910–1973), známý z řady filmových rolí. (Česká televize)

(více)

Diskuze

QuentinUW

QuentinUW (hodnocení, recenze)

no...nebylo to sice úplně stejné jako knížka...ale zároveň to nebylo o nic horší. nějaké náměty na podobné filmy? das boot znám nazpaměť, u571 se nedá brát vážně a K19....je sice film ve stejných kulisách, ale vlastně úplně o něčem jiném :-)

KIT.HL

KIT.HL (hodnocení, recenze)

V českém znění: Bohumil Švarc - Jack Hawkins (Ericson), Martin Kolár, Zdeněk Žák, Dalimil Klapka, Bedřich Šetena (titulky), Daniel Rous - Denholm Elliott (Morell), Jiří Holý - Liam Redmond (Watts + admirál + číšník), Zdeněk Podhůrský - John Stratton (Ferraby + další role), Jiří Zavřel, Vlasta Peterková Překlad: Pavla Kozáková Zvuk: Tomáš Bělohradský ml. Zvukové efekty: Vaněček Poháč Vedoucí výroby: Petr Michalec Produkce: Stanislav Wszolek Úprava a režie českého znění: Jaromír Polišenský Připravilo: AW Studio Praha Vyrobila: Premiéra TV a.s., televize Prima 1997 http://dabingforum.cz

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

Jako každý válečný film, tak i tento se nám pokouší předestřít, jak to ve skutečnosti bylo.Jak ale poznat pocity kapitána nebo kormidelníka na můstku, ze kterého se nesmí hnout, když je letadlo kropí kulomety, jak poznat pocity strojníka nebo topiče v kotelně ze které nesmí ven, a při zásahu torpédem jsou tak z nich první oběti.A pak ty scény v ledové vodě, kdy půl stupně rozhoduje o přežití nebo zastavení krevního oběhu.To všechno jsou momenty, kdy společenská výchova a lidství může být velmi snadno spláchnuto a vyletí na povrch zvířecí jednání v podobě boje o přežití.A takových momentů, které dávají námět k úvahám je tam víc.Parádní film.

Reklama

Reklama