Reklama

Reklama

Tom Horn

  • USA Tom Horn (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavní postavou tragického příběhu je bývalý vojenský zvěd Tom Horn, který se proslavil tím, že zajal legendárního apačského náčelníka Geronima, a později se stal jedním z úspěšných lovců lidí. Stárnoucího, unaveného pistolníka vyhledá ve Wyomingu rančer John Coble, který mu nabídne práci. Jménem dobytkářů ho najme, aby našel a zlikvidoval početné zloděje dobytka, kteří sužují kraj. Rančeři mu slibují naprostou podporu, ale pouze pod podmínkou, že jeho pověření zůstane utajeno. Tom souhlasí a pustí se do práce. Brzy se mu podaří najít stopu a vypátrat několik zlodějů, které postupně postřílí. Jak na jeho pažbě přibývá zářezů, ubývá v kraji krádeží, a tak se postupně stává největším problémem dobytkářů sám Tom Horn. Aby nevyšlo najevo, pro koho vlastně pracuje, rozhodnou se ho dobytkáři zbavit. Zanedlouho je zastřelen patnáctiletý syn chovatele ovcí Nolta a vše je narafičeno tak, aby stopy vedly k Tomu Hornovi a poslaly ho na šibenici. Tom je zatčen, souzen a pochopitelně odsouzen k trestu smrti. Podaří se mu sice uprchnout, protože však nemá koně, neuteče daleko a je opět dopaden. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Nejen pomníky stavěla Amerika svým hrdinům a Tom Horn o tom asi věděl svoje... Přestože výsledný film se sám o sobě jakoby nemůže rozhodnout mezi televizní popisností skutečných událostí a klasickým westernovým bijákem (nebo mi to tak alespoň připadalo), Steve McQueen a jeho skvělé, úsporné herectví mu tu správnou polohu najít dokáže. Bez něj by snímek patrně navždycky zapadl, i navzdory svému silnému příběhu. Takhle alespoň v Americe, která je na výpady proti vlastní historii poněkud háklivá, finančně propadl. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nelze popřít, že jak Tom Horn, tak i Steve McQueen jsou legendy ... i když pro mě osobně je druhý jmenovaný nesrovnatelně významnější - a především je mi DALEKO sympatičtější. Bohužel "Toma Horna" jsem si ani v jeho podání nijak zvlášť nezamilovala - ať ho vezmu jako ústřední postavu nebo jako film: Svými metodami ani svým intelektem mě přehnaně neoslovil ... jeho zatčení byla v podstatě pohodová záležitost - tak snadná a samozřejmá jako předchozí pobíjení zlodějů dobytka ... následný pokus o útěk byla naopak taková divně naivní zoufalost, nehodná muže jeho formátu ... a prostřihy na románek s místní učitelkou mě nebraly. Jakoby na snímek vrhal stín nostalgický smutek nad koncem starého dobrého Divokého Západu a drsných mužů, kteří byli jeho nedílnou součástí ... alespoň jsem si to myslela ... než jsem zjistila, jak to v té době bylo se Steve McQueenem - a každá scéna najednou dostala jiný význam. A tak z úcty k němu zaokrouhluju 2,5* na solidní 3* ()

Reklama

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Táhlý western o muži co umí střílet, ale jinak vystupuje jako tupec. Nejvýstižnější charakteristikou filmu je nuda. Když z logiky věci není prostor na dějové zvraty, tak to prodlužovat táhlou kamerou je neštěstí. Snaha vystihnout atmosféru touhy po volnosti a přírodě, mne tedy velmi minula. Nejde to udělat jen zdlouhavými pohledy do dálky a vzpomínkami. Samotná postava Toma Horna působivý velmi rozporůplně a je velmi dobře ztvárněná, ale postavit celý film jen na výkonu Steva McQueena nejde. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj western môže ponúknuť nadčasové myšlienky a metafory, ako dokazuje práve Tom Horn. Asi bolo jednoduchšie sa zbaviť nepohodlného človeka v období, kedy neboli nablízku forénzni detektívi a narafičiť naňho zločin. Neskôr a dnes sa tí hore zbavujú tých nebezpčných pre systém elegantnejším a zároveň komplikovanbejším spôsobom, princíp je ale rovnaký. Ide jednoznačne o film Stevea McQueena, ktorý už nepôsobí v pokročilejšom veku tak neohroziteľne a maskulínne, zároveň je ale sympatickejší a vyžaruje z neho životná múdrosť. Nikto iný by si tak postavu smoliara Toma Horna nevychutnal. Prídomky "dobrodružný a romantický" z popisky k filmu by som príliš nezveličoval, Tom Horn je temný, pomalý a depresívny western a málokto z hrdinov považuje činnosť, ktorej sa venuje za dobrodružnú a vzťahy za romantické. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu je mi vždy smutno. Moc dobře si pamatuji na jeho první shlédnutí, už tenkrát jsem z toho byl docela na hadry - až příliš dobře je tu vidět, že to má jeden z nejsympatičtějších hrdinů stříbrného plátna všech dob a odjakživa můj velký oblíbenec z nejuznávanějších už "za pár" ... Steve díky … Čest Tvé památce!… … … Myslím, že toto je jeho poslední film, protože „Lovec“ byl dotočen asi dříve – tam ještě tak strašně nevypadal … ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Režisér, producent i představitel hlavní role Steve McQueen se nechal propustit přímo z nemocnice, kde byl hospitalizován s rakovinou v pokročilém stadiu. Film, jenž končí smrtí hlavního hrdiny, stihl ještě dotočit, jeho premiéry se však už nedožil. [Zdroj: Denik.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno