Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinkou ruského dramatu je třináctiletá Světa, která se touží stát zabijákem. Nakonec se však musí postarat o svou nevlastní osmiletou sestru Dinu. Té hrozí bývalí kumpáni jejího otce únosem. Světa zprvu nenáviděnou přítěž Dinu dostane do chatové oblasti, kde se obě snaží ukrýt a přežít. Obě sestry k sobě postupně nacházejí cestu a jejich sblížení je podtrhnuté společnou snahou zachránit si holý život. Zdatným pomocníkem v budování patřičné atmosféry je bizarní prostředí ruského venkova.
Režijní debut předčasně zesnulého vynikajícího herce Sergeje Bodrova ml. je v podstatě variací kultovního BRATRA, v němž on sám ztělesnil pozoruhodného zabijáka Danilu. (Zrzunda)

(více)

Recenze (7)

Kreeki 

všechny recenze uživatele

Toto je krásná ukázka nedospělosti autora a toho, jak film s podobným motivem nenatočit. Duch ruských kriminálek ve snímku, ze kterého by se dalo udělat krásné psychologické drama. Vztah dvou sester v bezútěšném prostředí vyrůstajících v problémové rodině. Je to škoda, ale tímto syndromem trpí spousta filmů, rusové mají v tomto nejspíš jinačí náturu než-li já, respektive je to spíše přežitek ze sedmdesátých a osmdesátých let, kdy se podobné filmy točili všude, a v rusku to zjevně přetrvalo doteď. Tradičně vynikající Oksana Akinshina (v Lilja 4-Ever dotaženo téměř k dokonalosti), příjemná a atmosférická hudební stránka filmu a tradičně velmi dobrá ukázka šedého a depresivního prostředí aneb pomurost zbytků po komunistickém režimu, ze kterých se rusko asi již nevyhrabe. Bohužel za nepoutavé a odcizující krimi scény jen 6/10. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Dve rozdielne sestry sú nútené ťahať spolu za jeden povraz, potom čo sú atakované mafiánskymi nepriateĺmi ich (nevlastného) otca. Prvá a posledná (žial tento sympaťák zomrel) režijná práca Sergeja Bodrova Jr. (Brat) neponúka nič mimoriadne len obyčajnú ´´útekovku´´ s akčným nádychom bez nejakej silnejšej zapamätovaniahodnej scény. Najväčším plusom je akurátne sympatická Oksana Akinshina (Lilja 4ever) a milé cameo režiséra. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ctvrtou hvezdu ziskava skvela Оксана Акиньшина. Zajimave becko. Сергей Бодров (rezie) v minutove rolicce. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Bodrov Jr.bol (a je to trgédia) pozorným žiakom režiséra Balabanova a tento film nesie jeho rukopis. Slušný scenár, výborný podmáz muziky Coia, skvelý herecký výkon hlavných protagonistiek. Humor ktorému asi veľa ľudí nerozumie, treba poznať kontext a ruskú náturu. Podobne ako Balabanov ťukol si aj do vecí kroré Rusi nemusia (žobrajúce deti počerného etnika, Allah Akbar....utekajme a i.). Hudba vo filme sú piesne Viktora Coi (Ви́ктор Ро́бертович Цой),dnes už kultový spevák a priekopník ruského rocku, rebel pod komunistickým mikroskopom a výborný a skromný človek. Jeho texty piesní majú politický podtext mimo iné nesúhlas s vojnou v Afganistane. Na zábere v TV je vidno ako ho odvádzajú v putách. Žiaľ tento idol skončil život vo veku len 28 rokov pri autonehode. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Postavu podnikatele, která se objevuje od poloviny filmu, ztvárnil sám Sergej Bodrov Jr., protože nebyl čas hledat herce, který by mohl postavu ztvárnit. (rafix)
  • Světa říká, že se narodila 19. dubna 1987, což je stejné datum narození, které má v dokladech i Oksana Akiňšina, jež ji hrála. Rita říká, že se narodila 24. června 1991 – i Jekatěrina Gorina se narodila v tento den, jen o rok později. (chamonix)
  • Jako ve spoustě dalších případech úspěšných filmů byly do hlavních rolí obsazeny herečky, jež o to vlastně ani nestály. Oksana Akiňšina šla na konkurz jen proto, že ji tam poslal šéf modelingové agentury, kde měla tehdy smlouvu a Jekatěrina Gorina se na konkurz stavila proto, že (bydleli v sousedství vedle studií Lenfilmu) zrovna přijela od babičky a měla dlouhou chvíli. Ani se nepřevlékla a ve vytahaném svetru tam napovídala spoustu nesmyslů – že se jmenuje Rita, že bydlí v rodinném domě na předměstí a má 15 psů (bydleli v komunálním bytě, kde psa mít ani nemohla) a nechala na sebe nesprávné kontaktní údaje. (chamonix)

Reklama

Reklama