Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Což o to, vtipné to bylo dost, zasmál jsem se překvapivě hodně, nicméně mi vadilo to divadelní zpracování, které z toho celého dělalo spíš nereálnou grotesku než normální příběh. Tím pádem všechny ty dobré fóry jdou na vrub vykonstruovanosti a nepravděpodobnosti, což mi dojem ve výsledku zkazilo. 55% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nejšílenější podívaná jakou jsem za poslední dobu viděl. Zároveň divadelní podívaná každým coulem. Postavy přicházejí a odcházejí, mrtvoly se přesouvají a zaměňují a dialogová kadence nenechává divákovi ani minutu oddychu. Chvílemi je to možná až moc velká magořina, jindy ale dokáže Capra ty nejdůležitější momenty dokonale vypointovat a nabízí opravdu strhující zážitek pro vaší bránici. 8/10 ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Caprovy filmy mám hodně ráda, on sám patří mezi mé nejoblíbenější režiséry. A Cary Grant se navíc řadí k mým oblíbeným hercům, takže u Jezinek a bezinek nebylo proč váhat. Sice mi Grantova herecká poloha v tomto snímku příliš nesedla, ale na druhou stranu je potřeba uznat, že jeho přehrávání se do filmu jako celku vlastně hodí. Tak v dobrém slova smyslu šílený snímek jsem neviděla už dlouho. V podobných případech je docela snadné sklouznout a dostat se za hranu, avšak Capra drží režisérské otěže pevně, nikam nepadá a jeho Jezinky a bezinky fungují a drží pohromadě. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Černý humor, kulometné dialogy, zběsilé tempo, které snad ani jednou během těch dvou hodin nepolevilo, a to vše roztáčí úžasné panoptikum postav. Od laskavých tetiček, které mají sklep plný mrtvol, přes zděšeného Caryho Granta, démonického Raymonda Masseye až po skvělého Johna Alexandra, jehož způsob zdolávání schodišť je velmi nakažlivý. Stejně jako kdysi, před snad dvaceti lety, v Ponrepu, jsem se skvěle bavil a věřím, že za pár let to bude stejné. Některé komedie prostě nestárnou. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky starých komedií, jako jsem třeba já, lahůdková záležitost. Ale řekněme si to otevřeně - Capra neCapra, hlavní kvalitou zůstává dobrá divadelní předloha a pak už jen trefné obsazení. Vrtá mi hlavou, proč režisér rezignoval na filmové vyprávění a hru výrazněji neupravil. Celá se odehrává až na pár minut v jediné dekoraci, což je v divadle nevyhnutelné, ale film nabízí mnohem širší možnosti a natočit ho jen jako "záznam" jevištní podoby je vážně trochu málo. Ale i za to málo buďme vděční. ;-) 80 % ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Americký filmový institut zařadil snímek mezi nejlepší komedie americké kinematografie. (M.B)
  • Role Mortimera Brewstera byla nabídnuta i Jacku Bennymu a Bobu Hopeovi. Benny jí odmítl. Hope přijal, ale Paramount Pictures, se kterými měl smlouvu, ho nehodlalo zapůjčit konkurenčním Warnerům. (liquido26)
  • Představitel Jonathana Brewstera Raymond Massey, byl nalíčen tak, aby připomínal Borise Karloffa, který tutéž postavu hrál v divadle. Z toho pak pramenily narážky na jeho podobu s Karloffem, které se objevují během celého filmu. (liquido26)

Reklama

Reklama