Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

F.man 

všechny recenze uživatele

Ve své době (a vlastně i dnes) hodně crazy komedie, okořeněná lehce černým humorem. Capra možná místy až moc tlačí na pilu, na druhou stranu, vynikající herectví Garyho Granta to drží v normě. Bavil jsem se dobře, ale vážně bych místy z toho drivu ubral. Přesto solidní a čisté 4 hvězdy. P.S. Karloff a Roosevelt jsou úžasné postavy. When I come back, I expect to find you gone. Wait for me! ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Další divadelní hra převedená na plátno, která si zachovala všechny své prvky, aby nebylo pochyb, že scénář není psán původně pro film. Tuto skutečnost nelze přehlédnout stejně jako fakt, že Cary Grant tentokrát nehorázně přehrává. Já to nemůžu považovat za zcela geniální výkon, když hollywoodskou hvězdu prvního formátu hravě překryje famózní Peter Lorre. Není film, kde by nezapůsobil více než hlavní hrdina (mimo Maltézského sokola). Nicméně to jsou jen malinké negace v jinak nádherně vyfigurkovaném snímku, kde každá postava dostala tolik místa, kolik si zasloužila. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

S ohledem na stáří filmu dávám hvězdičky s vyšším počtem,než bych dal jinak.Film postavený především na hercích a jejich hereckém umu.Zde samozřejmně exceluje Cary Grant(Morthy) a jeho vyjevené výrazy,dál představitelé dvou záporáků a výborný Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander).Ti prodávají svůj herecký um naprosto dokonale a být takový i ostatní,je to nářez.Ovšem,obě představitelky Mortyho tetiček a věsměs všichny policisté,mi přišli tak hrozní,že to opravdu této klasice dle mého skromného názoru velmi ubírá.Přesto jeden z nejlepších filmečků své doby! ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

90%-Rodinu si člověk, želbohu, nevybírá. Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster právě vstoupil do okovů manželských. Jestlipak novoženuška ví o kostlivcích v gauči? Kam se totiž tenhle chlápek vrtne, odtud vypadne mrtvola. Ve sklepě třináct, stovky zjevně v podkroví. Kdopak je má na svědomí? Dvě staré, podivuhodně čilé tetičky. Zatímco jejich vrstevnice štrikují ponožky pro vnoučata a pečují o gardénie, tyhle štramandy noblesně vraždí osamělé gentlemany, za pomoci bratra Teddyho, který se považuje za prezidenta Roosevelta, a Jonathana, sériového vraha, který se tetičkami a jejich otráveným bezinkovým vínem nechce dát zahanbit. Cary Grant si v divadelních mimikrech koleduje o vykloubení sanice, Caprova režie vede herce jako na loutky na jevišti a ten černý humor nevyblednul ani po více než 60 letech. Sice všichni víme, že tetičky konají čiré dobro, ale přesto: bezinkové víno nebrat:) P.S. Viděla jsem i stejnojmennou divadelní hru v ABC s Květou Fialovou, Oldřichem Víznerem a Lubomírem Lipským. Brilantní. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na představení Jezinky, bezinky jsem byl před pár lety v divadle a bavil jsem se velmi dobře, což nastavilo snímku celkem vysokou laťku. I když z dnešního pohledu už opravdu nemohu posoudit, do jaké míry je film lepší/horší. Ovšem stačí vidět roztomile histerického Caryho Granta a je jasné, že tenhle snímek stojí za to. Humor je jemně morbidní, a když se na plátně objeví bratr Jonathan s pomocníkem, doktorem Einsteinem, smích už neudržíte. Moc příjemná komediální klasika s výbornými herci a zábavným scénářem. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Když Cary Grant sedí na hřbitově, jeden z hrobů nese jméno Archie Leach, což bylo jeho pravé jméno. (Kulmon)
  • Na Broadwayi se divadelní hra, podle které byl film natočen, uváděla od 10. ledna 1941 do 17. 6. 1944 a dostalo se jí celkem 1444 repríz. (liquido26)

Reklama

Reklama