Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 1
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (160)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Nadějné vyhlídky, hluboký pád. Když dívka, který by dýchala z černobílé klasiky, Franka Capru a žánr screwball comedy, dvakrát u skvostu, který je řazen na 134. místo v žebříčku imdb a všeobecně se považuje za jeden z vrcholů žánru, dvakrát usne, znovu jí k vědomí proniknou dvě věci: 1. řídit se žebříčky je pošetilé i v případě zlatých pokladů kinematografie. Není všechno zlato, co se třpytí. 2. I báječný scénář a slušnou režii může dvojice nesympatických hereckých panáků roztrhat na nudné kusy. Odporný knírek Clarka Gablea a účes podle hrnce Claudette Colbert je to poslední, co mi vadilo,totální antipatie k hereckému projevu obou protagonistů mi nicméně výborně napsaný snímek znechutila. Asi v páté minutě filmu jsem pochopila, co cítil jeden milý člen redakce MovieZone, když řekl, že kdyby potkal Caryho Granta, musel by ho zabít...S Clarkem Gablem jsem to vnímala úplně identicky. A je mi to líto:-) ()

swed 

všechny recenze uživatele

Jeden čas jsem uvažoval o udělení maxima, ale nakonec jsem odolal. Důvodem byl námět, který je na celém filmu nejslabší - v podstatě za 5 minut víte, jak to celé skončí. Stalo se jedné noci mně tento nedostatek vynahradilo výborným hereckým obsazením (sarkastický Gable vs. spratek Colbertová), na kterém stojí úspěch a obliba filmu. Pokud jsou oba dva spolu na plátně, je o zábavu postaráno. Většina filmu je vlastně výbornou roadmovie, která má spád a nenudí. Jakmile však vyprávění tento žánr opustí (či ústřední herecké duo rozdělí), celý film ztrácí energii a nápad, což je patrné především v posledních desítkách minut. 8/10 ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Horkou jehlou spíchnutá únikovka z doby končící Velké hospodářské krize, která za svou lehkost a švih vděčí kromě chytrého scénáře asi právě taky časové tísni při natáčení a snaze o trochu toho sociálního vyznění. Tu a tam je humor trošku upachtěný, ale třebas dialog o správné technice nošení na zádech si nezadá s tím Tarantinovým o masáži nohou a za putující slovní gag s hradbami Jericha a jeho rozvinutí do závěrečné pointy by se nestyděl ani Billy Wilder. Jedna z prvních, ne-li vůbec první moderní romantická komedie a tak trochu taky první road movie, na kterou se skoro bez přimhuřování oka báječně kouká i po 80+ letech. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie, u které budete mít pocit, že jste ji, nebo minimálně j podobnou museli vidět. Jenže když si člověk uvědomí, že vznikla v roce 1934 a stále po osmdesáti letech je to film vtipný, zábavný a emotivní, je to přece jen něco, díky čemuž se Caprův snímek liší od ostatních, mladších kusů. Gable a Colbert jsou úchvatní. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvela romanticka komedia, ktora ma sice bavila hned od zaciatku, ale to som este netusil, ake komicke situacie pridu na scenu neskor. Napriklad takzvane divadelne predstavenie falosnych manzelov vo chvili, ked ich prepadli v hoteli policajti alebo zaverecna polhodinka, pri ktorej skoro sef vydavatelstva novin dostal infarkt, pretoze sa dej zamotal takym sposobom, ze som musel povodne stvorhviezdickove hodnotenie zvysit na piatu. Cary Grant spolu s Claudette Colbert zahrali svoje ulohy dokonale a preto si myslim, ze si obaja svojich Oscarov za hlavne ulohy zasluzili, podobne ako aj reziser Frank Capra, alebo aj v kategorii scenar a najlepsi film. V podstate tento film vyhral Oscara vo vsetkych hlavnych kategoriach... 10.05.2010 _______ Clark Gable - (Peter Warne) +++ Claudette Colbert - (Ellie Andrews) +++ Walter Connolly - (Pán Andrews) +++ Jameson Thomas - (King Westley) +++ Roscoe Karns - (Shapeley) +++ Alan Hale - (Danker) +++ Charles C. Wilson - (Gordon) +++ Produkcia: Frank Capra +++ Hudba: Howard Jackson +++ ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkou filmovou institucí v kategorii romantická komedie na 3. příčku. (TheDude)
  • Natáčení probíhalo v americké Kalifornii v lokalitách Pasadena, Hollywood, Thousand Oaks a Los Angeles. (Terva)
  • Claudette Colbert (Ellie Andrews) má na sobě jen čtyři různé svršky: chabý noční úbor na začátku, cestovní oblek, pyžamo Clarka Gablea (Peter Warne) a svatební šaty. (Kulmon)

Reklama

Reklama