Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Slušně zrežírované a sehrané dobrodružné drama o těch, kteří chtějí vládnout, těch co chtějí být ovládáni a těch, kteří s tím nedokáží nic udělat. Člověk skoro sám zakouší hnusný pocit bezmoci, který v něm film vyvolává a lituje, že se nedočká spravedlivého rozuzlení, i když konec, tak jak je nám předložen, je velmi působivý a všechnu tu odplouvající animálnost zdivočelého davu na jedné straně a přicházející vlny bezmezné úlevy na straně druhé téměř přesně cítí. Ano, věřím, že přesně takto by se to mohlo opravdu odehrát a věřím, že nejeden dospělý by žasl, jak kruté děti dokáží být - ve srovnání s čímkoliv. Některé sekvence filmu mi svým spojením obrazu a brutálního (a výborného) hudebního doprovodu naháněly husí kůži. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ne. Nelíbila se knížka a ze špatné (alespoň z mého úhlu pohledu) knižní předlohy asi ani nemohlo vzniknout nic dobrého. Celý příběh mně přišel zbytečně přitažený za vlasy a nemohu se připojit k většině, která ho hodnotí kladně s tím, že takhle mimo civilisaci dopadneme všichni. Že se, kor děti, nechají zlákat hrou na lovce, hopkáním kolem ohně, zapichováním prasat a koupáním místo toho, aby se chovali zodpovědně a třebas udržovali oheň, to jsem ještě bral. Ale to, že se mezi sebou zapichují a rozjebávají si hlavy kusy skály, to už jsem odmítal akceptovat. Jaká knížka, takový film... 30% ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Goldingova kniha na mě kdysi svým 'sociálně antropologickým realismem' docela zapůsobila (i když ne tolik jako Dědicové), ale film už příliš ne. Málokteré dítě totiž dokáže hrát přirozeně a uvěřitelně a z kluků v tomhle filmu nebyl uvěřitelný ani jeden, všichni více nebo méně přehrávali a svoje repliky odříkávali více nebo méně prkenně. Nejhorší ze všech byl v tomhle směru tlusťoch Piggy. Nechápu proč tvůrci z kluků udělali vojenské kadety (jak by se mezi ně třeba onen Piggy probůh vůbec dostal?), nechápu proč totálně překopali mýtus o "bestii", => prostě nechápu proč děj neponechali ve druhé světové. Naopak vyzdvihuju snahu o syrovost, třeba za naturalistické řezání prasečí hlavy by už dneska zoofilové filmaře ukamenovali a rodiče dětí by jistě taky protestovali. P.S.: Hodnotím teď jen film, ne knihu, s jejímž nelítostným resultátem o lidské přirozenosti se shoduju - v reálu by se vše dost možná takto doopravdy vyvíjelo a většina dětí by jistě chtěla být radši v Jackově zdivočelém gangu lovců, než v partě se sucharským mirkodušínovským Ralphem a obézním změkčilým fňuknou. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Pán much má především vynikající předlohu v Goldingově knize, kterou jsem kdysi dávno na střední četl. Již tehdy na mě velmi zapůsobila, a když jsem narazil na filmové zpracování, nemohl jsem odolat. Bohužel, jak už to často bývá, film je slabší než kniha. Není rozhodně špatný a pro neznalé předlohy, může být i skvělý, ale ve srovnání s knihou je dle mě horší. Ten rozdíl pramení především z mé představivosti, která pracuje z mého pohledu ideálně, jednoduše proto, že je to má představivost. Film je vždy představivost někoho jiného a u podobného typu filmů (drama přecházející v thriller) to je vidět výrazněji. Hodnocení závisí od toho, zda jste knihu před filmem nečetli (čtyři hvězdy), nebo jako já četli (tři hvězdy). ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Kopíruji svůj komentář k verzi z r. 1963, protože se týká knižní předlohy a srovnává oba filmy. A ještě jednou rozhodně doporučuji knížku přečíst!!! Jedna z mých nejoblíbenějších knížek, dokonce jsem o ní psala diplomku (ale z hlediska teorie překladu). Golding je geniální, nositel Nobelovy ceny a i když není jednoduchý, právě tato kniha je díky svému jazyku i poselství srozumitelná pro všechny (jak to má u správného geniálního díla být) a přímo vybízí ke zfilmování. Zfilmovat skvělou knihu je strašně těžké, protože kouzlo knihy je, že nechává čtenáři prostor pro fantazii co do postav, prostředí, promítání vlastních zážitků a zkušeností. A najednou to všechno někdo zkonkretizuje, postavám dá tvář (nedejbože vámi neoblíbeného herce), vymezí místo, zkrátka tu vaši fantazii přiškrtí. Nebo ji podpoří, natočí geniální film a vy už pak jen děkujete a modlíte se, aby to nenatočil nikdo znovu, protože není lepší McMurphy než Nicholson ani lepší Motýlek než Steve McQueen. Tenhle film je, řekla bych, minimálně stejně dobrý jako kniha, i když mi chybí barvy, protože právě v té knize si Golding hraje s barvitými popisy krás ostrova, světelných kouzel v listí džungle apod. a staví je do protikladu s rozvíjející se smečkovitostí a brutalitou malých "hrdinů", a to i jazykově:popisy přírody jsou psány tou nejkultivovanější angličtinou (skoro slyšíte Sira Davida Attenborough) a přímá řeč kluků postupně upadá až do skřeků. Doporučuji nejdřív přečíst knížku, je krásná, pregnantní, čtivá, zkrátka hodna nositele Nobelovy ceny a dokonce je i vcelku krátká. Obě filmové adaptace se určitě povedly, ale tuhle mám paradoxně radši než pozdější barevnou. Jak si stěžuji výše, ta barva mi zde sice chybí, ale s knihou se podle mě Peter Brook vyrovnal líp a za to, že to dokázal v černobílém filmu zaslouží o hvězdičku víc než pozdější verze. Z toho plyne proč má tato verze u mě jen 4 hvězdy: režisér už viděl, jak to dělali před ním, měl k dispozici barvu a lepší techniku, přesto chybí "TO", co tam měl Brook (a co má jako pravý básník filmového plátna ve všech svých filmech), je to vynikající akční film. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natočen už v roce 1988. (ČSFD)
  • V příběhu jsou všichni dospívající chlapci zároveň kadeti vojenské akademie. A z historických pramenů vyplývá, že na vojenskou akademii by tehdy neposlali jen tak někoho, pokud by neměl předčasně rozmanitý trestní rejstřík. Znamená to, že nejspíš každý z chlapců v minulosti něco spáchal (například Jack měl v minulosti ukradnout auto a jet s ním po dálnici) a sklon ke zločinnému chování většiny z nich to jen potvrzuje. (Nick321)
  • Chris Furrh si v roce 1990 zahrál i ve druhém filmu o skupině dětí, která ztroskotá na ostrově, Exile. (ČSFD)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama