Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Už to tady bylo milionkrát. Přesně tak, takových příběhů ve kterých někdo ztroskotá na pustém ostrově a my sledujeme jeho nebo většinou jejich boj o přežití a zajištění základních potřeb nutných k životu tu bylo mnoho a ještě mnoho bude, protože je to vděčné téma a lidi to zajímá, když je někdo v úzkých neřkuli na dně, celkově řečeno když je na tom někdo hůř než oni, tak to vždycky potěší, co si budeme povídat, hned nás to zahřeje u srdce, že nejsem na jeho či jejich místech a válím se pěkně v teple domova a nemusím se starat o nějakej oheň či jiné základní priority lidského života. Ať už to byl legendární Robinson Crusoe, Tajuplný ostrov, Dva roky prázdnin či v neposlední řadě americký seriál Ztraceni (2004), tak jsme vždy viděli napínavé příběhy hlavních postav těchto filmových počinů. V tomto filmovém zpracování úspěšného prvního románu od anglického spisovatele Williama Goldinga se stejnojmenným názvem si můžeme všimnout, že se liší ve velkém množství detailů narozdíl od knižní předlohy. Pro příklad připomenu vynechání přestřelky letounů nad ostrovem a následující minipříběh anebo také rozhovor chlapců u ohně, kde se baví o seriálu Alf (1986), který vznikl až v druhé polovině osmdesátých let zato tato kniha vyšla jich v letech padesátých. Ale to jsou jen detaily. Koncept a hlavně poselství tohoto příběhu zůstal stejný a to je důležité a výběr dětských herců byl taktéž uspokojivý i když jsem většinu z nich neznal, tak své postavy zahráli poměrně reálně, že se jim to dalo i uvěřil. Důležité je, že z počáteční dětské euforie chlapců, kteří byli šťastni, že nemusí poslouchat žádné dospělácké kecy a rady, co smí a co nesmí se po vniřních neshodách rozdělili na dvě skupiny, v nichž v první skupině zavládl rozum, empatie a celkově smysl pro spravedlnost a sociální cítění, zato v druhé skupině zavládla touha po svobodě a lovecké vášni a poslouchání jednoho vyvoleného, který rozkazuje a trestá. To, co se stane posléze je jen důkazem toho, že každý člověk má v sobě zakodované skryté zlo, které může kdykoliv vylézt na povrch přesně jako to vidíme v tomto snímku. Za mě musím dát po zralé úvaze zasloužených 90%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Knižnú predlohu som nečítal a nevidel som tiež predchádzajúcu verziu. To vysvetľuje a odôvodňuje tri hviezdičky. Inak by boli určite iba dve. Myšlienka je zrejmá, vykladači diela mali široké pole pôsobnosti. Problém vidím v tom, že keď sa myšlienky z knihy nešikovne pretransformujú do filmu, výsledok je nevierohodný, myšlienku predlohy potláčajúci. Otázkou, ktorú neviem zodpovedať je aj to, či zmeny oproti predlohe skvalitnili film. Napriek mnohým nezodpovedaným otázkam však nemám veľkú chuť zahĺbiť sa do Goldingovho diela. ()

Reklama

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Z filmu, který bych býval pomalu doporučoval i mladším divákům, se vyvinul slušný masakr. Tedy, rozhodně alespoň v rámci faktu 99% dětského obsazení. Samotný děj docela ušel, nicméně nenabídl nic geniálního, revolučního, ani zvlášť výjimečného a už vůbec ne skvělého. Je pravda, že jsem takovýto film viděl vůbec prvně, ale nebyl jsem ve výsledku nějak zvlášť překvapen hlavně dějovým vývojem. 65% ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Goldingův román je bezesporu literárním skvostem. Moc se mi líbil a tak když jsem zjistil jak vysoké má film hodnocení, začal jsem se těšit. Upřímě musím říct že vyloženě zklamán nejsem, ale nadšen také ne. Film se předlohy příliš nedrží, myšlenka však zachována zůstala a funguje to. Příjemě překvapily výkony herců. Hudba je skvělá. Rozhodně stojí za to tenhle film vidět, bez ohledu na znalost předlohy, ale pokud mohu doporučit, doporučím hlavně geniální knihu! ()

buchli 

všechny recenze uživatele

Kdybych tak nezbožňovala knihu, možná bych byla nadšená... takhle jen 4 hvězdičky za zbytečné odchylky od dokonalé (a dokonale zfilmovatelné) předlohy... a hlavně za ten vrtulník - notak - VRTULNÍK??? Proč ne prostě starý dobrý člun? A proč není Ralph blonďák? Dobře, asi moc lpím na detailech, ale stejně... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natočen už v roce 1988. (ČSFD)
  • Chris Furrh si v roce 1990 zahrál i ve druhém filmu o skupině dětí, která ztroskotá na ostrově, Exile. (ČSFD)
  • Pôvodne bolo oznámené, že film sa bude nakrúcať na Novom Zélande. Nakoniec sa natáčal na Jamajke. (MikaelSVK)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama