Reklama

Reklama

Nejkontroverznější film 20. století! Absolutní moc - absolutní zvůle... Slavný snímek Tinta Brasse zpracovává příběh ze starověkého Říma. Zvrácený Caligula (Malcolm McDowell) se neštítí ničeho, aby dosáhl moci, a za jeho panování ovládá Řím zrada, sex a násilí! Otevřené znázornění brutality i erotických scén vyneslo filmu skandální pověst. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (339)

Ant 

všechny recenze uživatele

Film, na který se mnoho lidí dívá s nechutí a považuje ho za hotový nevkus. Nevím, jak moc se s tímto názorem stotožňuju, nicméně je třeba ocenit snahu, co nejvíce přiblížit Caligulovu vládu, což se do jisté míry podařilo a to hlavně zásluhou McDowella, kterému to šílenství přímo sršelo z očí. Tak jako tak mě to až příliš často nudilo, a to považuju za problém i u sebekontroverznějšího filmu. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuta DC (156 minut) verze. Caligula je film, jehož pověst (jeden z nejkontroverznějších filmů všech dob) ho předchází. Po jeho zhlédnutí se tomuto označení ani nedivím. Tinto Brass musel mít v době natáčení koule velikosti kokosů, aby něco takového natočil v koprodukci s USA, a za to mně nezbývá než ho obdivovat. Stejně jako Malcolma, který podal fenomenální výkon, či mladou Helen Mirren (ale byla to kočka!) nebo Teresu Ann Savoy za to, že se nejen nestyděly, ale taky podaly skvělé výkony. Film jako takový mě hodně překvapil - nejen, že se téměř nenudíte (a to má film přes dvě a půl hodiny!) ale zjistíte i něco málo o starém Římě a hlavně něco o Caligulovi samotném a jeho vztahu ke… všemu. K jeho sestře, k senátu, k lidem… tohle není film o těch orgiích, celé je to o tom jednom muži, který byl, řekněme to "jemně", hodně zvláštní. Neumím si představit někoho jiného než Malcolma, znovu opakuji, co on předvedl, to se jen tak nevidí. Caligula určitě není filmem pro každého, ale stojí za to ho vidět. I v případě, že se vám snímek nebude líbit, minimálně na něj nezapomenete, to vám garantuju. 80 %. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Hoci sa Tinto Brass snažil o čo najväčšiu autenticitu, jeho Caligula miestami trpí práve zbytočnou popisnosťou, ktorá ide na úkor deja, postáv a príbehu. Aj preto pozerať uncut verziu je miestami značné utrpenie, svetlé momenty sa striedajú s tými horšími (tie horšie prevažujú). Čo mi vyslovene vadilo boli niektoré kulisy, kt. vyzerali veľmi lacno, na druhej strane exceloval démon McDowell, ktorý si svoju rolu značne vychutnával. Zaujímavé, ale druhý krát vidieť nemusím a nechcem... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Postava Caliguly má v sobě nezměrný příběhový potenciál, který zde byl úspěšně a velmi brutálně zabit. Stačí se podívat na herecké obsazení ve složení: bobr Řehoř, bobr Antonín, Malcolm McDowell, bobr Štěpán, Helen Mirren a konečně celá Hujerovic bobří rodinka; a je nám jasné, s jakým záměrem pan Brass celý film natáčel. Bezpředmětné orgie, které se možná honosí jistým diskutabilním historickým podkladem, avšak ve výsledku postrádají z dobrých 70% jakýkoli vyšší význam. Dvě hvězdy pouze za hudbu, herce (ale proboha ne za bobry) a za odvahu znázornit slavné bohémské císaře také z trochu jiné, možná opravdu pravdivější perspektivy. 45% ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nie je to zlý film. Ale nie je to ani dobrý film. Mal som možnosť vidieť trojhodinovú verziu tohto dielka a napriek tej stopáži musím povedať, že som sa nenudil, čo som pravdupovediac čakal odkedy film začal. Caligulove plusy sú najmä Malcolm McDowell, Peter O´Toole, Helen Mirren a Teresa Ann Savoy. Caligulove mínusy sú najmä desná réžia a do očí bijúca samoúčelnosť niektorých erotických scén. Celkom verím, že Rím na vrchole svojej moci bol takto dekadentný ale na to nemusím sledovať (dosť nešikovnú) fajku s prestrihmi na pochodujúcich vojakov. Skrátka toto bola s takými hercami a takým námetom prepálená šanca. A tiež ma štve čo spravili s Claudiom...5/10 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (27)

  • Sir John Gielgud, Malcom McDowell a Peter O'Toole se po zhlédnutí konečné verze pokusili distancovat, nicméně jejich jména v titulcích zůstala. (Karlos80)
  • V Rusku byl film zakázán do roku 1993. (Kulmon)
  • Poslední scéna se točila na Silvestra a herci včetně komparzu si stěžovali na velkou zimu. (Rodriguez)

Související novinky

3D remake Caliguly

3D remake Caliguly

30.01.2010

Zdá se, že Tinto Brass je pořád ve formě. Otec, či spíš dědeček italského erotického filmu (nar. 1933), oznámil, že se nebojí pokrokových technologií a jeho následující přehlídka dámských pozadí nás… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno